Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Απάτη με προγνωστικά ποδοσφαιρικών αγώνων τους έστειλε στα κάγκελα

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνιάσθηκε υπόθεση εξαπάτησης πολιτών, μέσω υποτιθέμενων διαδικτυακών στοιχηματισμών και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος δυο ημεδαπών, ηλικίας 19 και 31 ετών.
Προηγήθηκε έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε χρήστης γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που είχε δημιουργήσει «προφίλ» και είτε διαφήμιζε, είτε προσέγγιζε-προσέλκυε άλλους χρήστες, υποσχόμενος ψευδώς ότι διαθέτει και προσφέρει έναντι χρηματικής αμοιβής, προγνωστικά σχετικά με την έκβαση κυρίως αγώνων ποδοσφαίρου.
Μάλιστα, ισχυριζόταν ότι διαθέτει πληροφορίες για την έκβαση των αγώνων από ποδοσφαιρικούς «παράγοντες» ή στοιχηματικές εταιρείες. Επισημαίνεται ότι για τη καταβολή της χρηματικής αμοιβής ζητούσε με απατηλό τρόπο από τους ενδιαφερόμενους τους κωδικούς προπληρωμένων καρτών τους και στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσε για να πραγματοποιεί διαδικτυακούς στοιχηματισμούς.
Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε ενδελεχής ψηφιακή αστυνομική έρευνα και σχετική αλληλογραφία με τις αρμόδιες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, στοιχηματισμού, προπληρωμένων καρτών και παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.
Η έρευνα που επακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα τη διακρίβωση των στοιχείων και τον εντοπισμό του γεωγραφικού χώρου της επίμαχης σύνδεσης διαδικτύου.
Από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού σε κατοικία σε περιοχή της Ηπείρου, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 19χρονου στις προαναφερόμενες παράνομες πράξεις, ενώ διαπιστώθηκε ότι τις επίμαχες προπληρωμένες κάρτες τις χρησιμοποιούσε σε λογαριασμό διαδικτυακού στοιχηματισμού, με τα στοιχεία της 31χρονης.
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και κινητό τηλέφωνο, τα οποία απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, για την πλήρη και ολοκληρωμένη ψηφιακή διερεύνηση της υπόθεσης.
Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε σε βάρος των δυο δραστών για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης, της παράβασης της νομοθεσίας για τα παίγνια και της νομοθεσίας που αφορά τη ρύθμιση θεμάτων ΟΠΑΠ, υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες ομοειδείς-συναφείς πράξεις
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :
• Τηλεφωνικά: 111 88
• Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
• Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο: http://cyberalert.gr/feelsafe/