Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων σας καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την διάλεξη, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 11:30 π.μ.


Πρόσκληση

Την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 11:30 π.μ., η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων σας καλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την διάλεξη που διοργανώνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακή στο Μουσείο», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια) με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας κ. Δημήτριο Κ. Ράιο με τίτλο:
H ‘EKΡHΞH’ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣTA XPONIA TOY NEPΩNA:
ΗΡΩΝ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΝΙΟΣ
Η εποχή του Νέρωνα χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές και εικαστικές καινοτομίες, σύνθετους αυτόματους υδραυλικούς ή πνευματικούς μηχανισμούς, όπως μαρτυρούν τα κείμενα της εποχής και αποκαλύπτουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Η τεχνολογική αυτή έκρηξη συνδέεται, όπως όλα δείχνουν, με τον μεγάλο αλεξανδρινό μηχανικό και γεωμέτρη Ήρωνα καθώς το έργο του βρίσκεται σε στενή συνάφεια τόσο με τα γιγαντιαία έργα που πραγματοποιήθηκαν επί Νέρωνα όσο και με την πληθώρα των αυτόματων μηχανισμών που περιγράφονται από συγγραφείς της ίδιας εποχής. Η σύνδεση αυτή προσφέρει νέα στηρίγματα στη χρονολόγηση της δράσης του Ήρωνα (και του Πετρώνιου) στα χρόνια του Νέρωνα.
Μετά το τέλος της Διάλεξης θα γίνει η κοπή της Βασιλόπιττας της Εταιρείας μας για το 2016.
Σας προσκαλούμε όλους με μεγάλη χαρά.
Ιωάννινα 27/01/2016
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας

Κατερίνη Λιάμπη    Γεώργιος Ζάχος


ΣYNTOMO ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ κ. ΔHMHTPΙΟΥ K. PAΪOΥ
Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Δημήτριος Κ. Ράιος κατάγεται από το Γρεβενίτι Zαγορίου. Aριστούχος απόφοιτος της Zωσιμαίας Σχολής (1966) και της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, υπότροφος του IKY σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σπούδασε Eλληνική Φιλολογία στο Παν/μιο Iωαννίνων και Kλασική Φιλολογία-Παπυρολογία στο Παν/μιο του Στρασβούργου (USH de Strasbourg: DEA, Διδακτορικό). Ως εν ενεργεία καθηγητής διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, Διευθυντής του Τομέα και του Εργαστηρίου Κλασικής Φιλολογίας και μέλος της Συγκλήτου του Παν/μίου Ιωαννίνων.
Ομότιμος σήμερα καθηγητής Kλασικής Φιλολογίας, έχει να επιδείξει ένα πολυετές διδακτικό έργο στη λατινική και την αρχαία ελληνική Φιλολογία (γλώσσα, κωμωδία, τραγωδία, μυθιστόρημα· ελληνική ρητορική, ιστορική, μυθιστορηματική και επιστολική Γραμματεία των αυτοκρατορικών χρόνων), στην παπυρολογία, την παλαιογραφία, την κριτική και εκδοτική των αρχαιοελληνικών και λατινικών κειμένων, στη χριστιανική βιβλική, λειτουργική και υμνογραφική Γραμματεία τόσο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς.
Έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε πολλά πανελλήνια και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γράψει στα ελληνικά ή τα γαλλικά σειρά βιβλίων και άρθρων σχετικών με την αρχαία ελληνική και λατινική Γραμματεία και γλώσσα, τις βοηθητικές επιστήμες τους, την ιστορία των θετικών επιστημών, την αραβική παράδοσή τους, την τοπωνυμιολογία, τη νεοελληνική ποίηση, την τοπική ιστορία, την τοπική μοναστική παράδοση κ. ά.
Συγκεκριμένα έχει δημοσιεύσει πέραν της διδακτορικής διατριβής του – Carmen de ponderibus et mensuris: Introduction, édition critique et commentée, Strasbourg 1979, σελ. VIII + 450 – δέκα επιστημονικούς τόμους-μονογραφίες, τρία διδακτικά ή εκλαϊκευτικά βιβλία (το ένα με θέμα τις τραγωδίες του Σοφοκλή στα αλβανικά σε συνεργασία με τον αλβανό λογοτέχνη Gjon Shllaku που έκανε τη μετάφραση του ελληνικού κειμένου).
Έχει επίσης επιμεληθεί επτά τόμους της Επιστημονικής Επετηρίδας της Α.Ε.Α. Βελλάς (2001-2015), πέντε τεύχη (15, 19, 21, 38 και 39) της Επιστημονικής Επετηρίδας του Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων “Δωδώνη”, δύο τόμους Πρακτικών επιστημονικών συνεδρίων (2001 και 2013), ένα βιβλίο περιλήψεων επιστημονικών ανακοινώσεων (2011). Είναι ακόμη ιδρυτής και διευθυντής της σειράς “Χρηστικές φοιτητικές εκδόσεις” του Εργαστηρίου Κλασικής Φιλολογίας (με παραγωγή δύο τόμων: 2013) και έχει συγγράψει επίσης δεκάδες επιστημονικών άρθρων.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της σημειώνεται η προσφορά της μετάφρασης της κωμωδίας του Πλαύτου Mέναιχμοι που παίχτηκε από το ΔHΠEΘE Iωαννίνων το καλοκαίρι του 1991 στο Kάστρο της Kέρκυρας, στο θέατρο της E.H.M. στα Γιάννενα, στο αρχαίο Ωδείο της Nικόπολης, στο Θέατρο Bράχων Bύρωνα Yμηττού και σε πολλά χωριά της Ηπείρου.

Επίσης ως Πρόεδρος του Mορφωτικού και Aναπτυξιακού Συλλόγου Γρεβενιτίου (1995-1997) συνέβαλε στην ανακαίνιση της αίθουσας τελετών του Πετρίδειου Mορφωτικού Kέντρου, στην έκδοση δύο ημερολογίων με θέματα τη Bυζαντινή κληρονομιά και μια σειρά από Παραδοσιακές και φυσικές εικόνες από την ίδια