Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Προειδοποιήσεις για τον παράνομο στοιχηματισμό στο διαδίκτυο από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ζητώντας τους να αποφεύγουν τον στοιχηματισμό σε προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες που υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις, εγγυημένα αποτελέσματα και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση αποτυχίας της πρόβλεψης, για διάφορα αθλητικά γεγονότα και ιδιαίτερα για αγώνες ποδοσφαίρου.
Ειδικότερα, οι διαχειριστές των υπό έρευνα προφίλ-ιστοσελίδων υποστηρίζουν ότι κατέχουν εμπιστευτική πληροφόρηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα κυρίως ποδοσφαιρικών αγώνων και προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους χρήστες του Διαδικτύου να στοιχηματίσουν διάφορα χρηματικά ποσά που ανέρχονται ακόμα και σε χιλιάδες ευρώ, ψευδώς υποσχόμενοι υψηλότερες από τις νόμιμες στοιχηματικές αποδόσεις ή επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση αποτυχίας της πρόβλεψης.
Στη συνέχεια, αποστέλλουν στους χρήστες κωδικούς ηλεκτρονικής πληρωμής είτε από προπληρωμένες κάρτες, είτε από συναλλαγές μέσω εταιριών μεταφοράς χρηματικών ποσών.


Οι ανυποψίαστοι χρήστες του Διαδικτύου, αφού πείθονται και αποστέλλουν τα συμφωνηθέντα κατά περίπτωση χρηματικά ποσά, δεν παραλαμβάνουν τα κερδισμένα από σωστές προβλέψεις χρήματα ή την επιστροφή των ποσών που κατέβαλαν σε περίπτωση λανθασμένων προγνωστικών αποτελεσμάτων.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους πολίτες να μην ανταποκρίνονται σε ανάλογες προτροπές ή διαφημίσεις, να αναφέρουν (report) άμεσα ανάλογα προφίλ μέσω της σχετικής διαδικασίας στο εκάστοτε μέσω κοινωνικής δικτύωσης και να μην αποστέλλουν κανένα χρηματικό ποσό για τέτοιο σκοπό, καθώς πρόκειται για απατηλή διαδικασία.
Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο παράνομος στοιχηματισμός αποτελεί ποινικά αξιόποινη πράξη για κάθε συμμετέχοντα.