Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ο ΕΝΦΙΑ απειλεί να εξοντώσει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δολιανών

Θύμα του ΕΝΦΙΑ έπεσε, μεταξύ άλλων και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μετόχων Εξαγοράς Κτημάτων (ΑΣΜΕΚ) Δολιανών Ιωαννίνων.

Ένας φορέας ιστορικός, που «μετράει» περισσότερα από 93 χρόνια δραστηριότητας, ο οποίος όμως σήμερα κινδυνεύει να αναστείλει την λειτουργία του, αφού δεν μπορεί να καταβάλει το υπέρογκο ποσό που του χρέωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δολιανών καλείται να πληρώσει 47.000 ευρώ (!), εκ των οποίων οι 35.000 είναι συμπληρωματικός φόρος και, όπως είναι φυσικό, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση, θα βάλει «λουκέτο», αφού το υπέρογκο αυτό ποσό αφαιρεί τα μισά ακαθάριστα έσοδα του Συνεταιρισμού, καθιστώντας πλέον δυσχερή, αν όχι αδύνατη, την λειτουργία του.

Ερώτηση Καλογιάννη
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης  μετά από συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Πρόεδρο Αν. Τσούβαλη και στελέχη του Συνεταιρισμού Δολιανών. Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ζητάει καταρχήν «το Υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις επ’ αυτού, προσαρμόζοντας σε πρώτη φάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές στις πραγματικές, ώστε να αποφευχθούν κατάφωρες αδικίες από την επιβολή του».
Παράλληλα, ο Γιαννιώτης βουλευτής ρωτά αν το Υπουργείο προτίθεται να επανεξετάσει τον επιβαλλόμενο φόρο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δολιανών, ώστε να μπορέσει αυτός να συνεχίσει τη λειτουργία του, συνεκτιμώντας την σημαντική προσφορά και τον κοινωνικό του ρόλο.
Σχεδόν 100 χρόνια δράσης
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μετόχων Εξαγοράς Κτημάτων (ΑΣΜΕΚ) Δολιανών Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1920, ύστερα από εξαγορά κτημάτων της Κοινότητας Δολιανών προ εκατό ετών, με συνεισφορά όλων των κατοίκων του χωριού. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο συνεταιρισμό, τα έσοδα του οποίου διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς και έργα στην τοπική κοινότητα Δολιανών του ακριτικού Δήμου Πωγωνίου.
Μέλη του είναι οι κάτοικοι των Δολιανών ενώ η προσφορά του μέχρι σήμερα είναι σημαντική, όπως τονίζεται στην ερώτηση του Στ. Καλογιάννη. Η περιουσία του Συνεταιρισμού αφορά κυρίως βοσκοτόπους και χέρσες, μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις.


ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr