Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας για τον νέο μητροπολίτη Ιωαννίνων

Την Τετάρτη, σε έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας, θα γίνει η επιλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, για την οποία φέρεται να προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ένταση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συνολικά, η Ιερά Σύνοδος θα προβεί στην πλήρωση τεσσάρων μητροπόλεων: Φωκίδος, Ιωαννίνων, Ελασσώνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Η Μητρόπολη Ιωαννίνων θεωρείται από τις σημαντικότερες λόγω της βαρύτητας στο Φανάρι ως Μητρόπολη των Νέων Χωρών-τις περιοχές που παραχώρησε «επιτροπικώς» τη διοίκησή τους στην Εκκλησία της Ελλάδος το Φανάρι το 1928, διατήρησε όμως τα πνευματικά του δικαιώματα- αλλά και λόγω της οικονομικής της ευρωστίας.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε η φήμη πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα ενέκρινε τον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων, φτάνοντας τη διαφωνία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στα άκρα. Εντούτοις, με ανακοινωθέν του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε λόγο για «διαστρέβλωση» των γεγονότων από δημοσιεύματα, καθώς εμφανίστηκε ως παρέμβαση η επιθυμία του κ. Βαρθολομαίου.
«Εντός του κρατούντος αδελφικού και φιλικού κλίματος εις τας σχέσεις μεταξύ της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και της Α. Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου εξεφράσθη υπό του Παναγιωτάτου προς τον Μακαριώτατον και Ιεράρχας της Εκκλησίας της Ελλάδος συναντηθέντας μετ᾿ Αυτού η επιθυμία και ευχή Του όπως εις τον ιστορικόν Θρόνον της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων εκλεγή συγκεκριμένος κληρικός εγνωσμένης προσφοράς προς την Μητέρα Εκκλησίαν, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αλλά και την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον Μακαριώτατον προσωπικώς.
«Η τοιαύτη έκφρασις ευχής και επιθυμίας υπό του Παναγιωτάτου ενεφανίσθη υπό ωρισμένων Μέσων Ενημερώσεως ως «παρέμβασις» εις τα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ελλάδος και απειλή κατά της αυτοκεφαλίας της, ως εάν επρόκειτο περί εντολής ή αξιώσεως. Η τοιαύτη διαστρέβλωσις των γεγονότων μόνον υπό εχθρών της ειρηνικής συνεργασίας των δύο Εκκλησιών θα ημπορούσε να επινοηθή» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ανακοινωθέν.

ΠΗΓΗ: www.in.gr