Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Οικονόμου, στο αποδημικό περιοδικό «Τα Ζαγορισιακά Νέα»

Συναντήσαμε τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στα γραφεία της στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου στον έβδομο όροφο της οδού Κλεισθένους 15.
Ο Σουλιώτης, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που ιδρύθηκε το 1937, Γιώργος Οικονόμου δικηγόρος είναι ο 13ος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής και η θητεία του άρχισε από τις αρχές του 2011.  Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Αποδήμων Παπίγκου Γιώργο Δόση.
Ερώτηση.
Κύριε πρόεδρε το περιοδικό της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών τα «Ζαγορισιακά Νέα» θέλει μια συνέντευξη από εσάς για τις δραστηριότητες του μεγάλου μη κερδοσκοπικού οργανισμού που αντιπροσωπεύει όλους τους απόδημους Ηπειρώτες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Θέλουμε να ενημερώσουμε του αναγνώστες μας Ζαγορίσιους και όχι μόνο για το τι είναι η Πανηπειρωτική; Ποια είναι τα μέλη της; Ποιες είναι οι δραστηριότητές της; Και σε τι ελπίζουν οι απόδημοι απανταχού ηπειρώτες ότι θα κάνει γι' αυτούς;


Κύριε Πρόεδρε Τι είναι η Πανηπειρωτική; Είναι απλά ένα τριτοβάθμιο Σωματείο που σκοπό έχει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και την καλλιέργεια των συναισθηματικών δεσμών ή ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες γενικότερες και ποιες είναι αυτές και τι προσφέρουν στους απόδημους Ηπειρώτες; Ποιοι είναι γενικότερα οι σκοποί αυτής της κορυφαίας οργάνωσης της Ηπειρωτικής Αποδημίας;
Aπάντηση.
Αγαπητέ συμπατριώτη,  όπως και εσύ γνωρίζεις, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως συνισταμένη 500 περίπου πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων (Ομοσπονδιών, Αδελφοτήτων, Ενώσεων κατά Δήμους) και ως εκπροσωπούσα εκατοντάδες χιλιάδες Ηπειρώτες που έχουν κοινά προβλήματα, κοινή πολιτιστική παράδοση, κοινούς στόχους και επιδιώξεις πρωτίστως είναι οργανισμός διεκδικητικός. Διεκδικεί με σθεναρότητα, σταθερότητα, αποφασιστικότητα και με αξιοπρέπεια την πολυπόθητη ανάπτυξη της Ηπείρου σε όλους τους τομείς της.
Και αυτό το πράττει, γιατί είναι φανερό ότι η έλλειψη υποδομών ανάπτυξης και κοινωνικής στήριξης που χαρακτηρίζουν την ιδιαίτερη Πατρίδα μας ως την φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης έχει πολιτικές αιτίες και αυτό πασχίζουμε καθημερινά μέσα από τους αγώνες μας, μέσα από παραστάσεις και διαμαρτυρίες προς την εκάστοτε κεντρική εξουσία να το εξαλείψουμε, έτσι ώστε η Ήπειρος να βρεθεί στα επίπεδα και στους ρυθμούς της εξέλιξης που δικαιούται.
Αυτό υπαγορεύουν οι καταστατικοί σκοποί της Συνομοσπονδίας μας τους οποίους τηρούμε με ευλάβεια και εφαρμόζουμε με πίστη.
Για να γίνω πιο κατανοητός στο αναγνωστικό σας κοινό θα αναφέρω μερικά παραδείγματα : Αγωνισθήκαμε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα εναντίον της δημιουργίας και τρίτου μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Άραχθο και το πετύχαμε , ταχθήκαμε εναντίον των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ήπειρο , πραγματοποιώντας μάλιστα και ημερίδα στο Καλπάκι και πείσαμε ότι πρόκειται για εργασιακό μεσαίωνα , για ένα άλλο είδος οικονομικού πολέμου που γίνεται από μια ισχυρή χώρα , εναντίον μιας αδύναμης χώρας με στόχο την κατάκτηση και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, πρόκειται δηλ. για παραχώρηση προνομίων σε μεγάλους ξένους επιχειρηματικούς ομίλους που αποσκοπούν σε μια οικονομική διείσδυση αποικιοκρατικού τύπου και όχι για ευκαιρία ανάπτυξης που θα ζωντανέψει τις πράγματι ερημωμένες ακριτικές περιοχές της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Ταχθήκαμε εναντίον της ιδιωτικοποίησης της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και σήμερα βλέπουμε ότι δικαιωθήκαμε απόλυτα. Σήμερα αγωνιζόμαστε μαζί με τους Δήμους Κόνιτσας και Ζαγορίου, εναντίον της εκτροπής του Αώου, αγωνιζόμαστε για να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας στους κατοίκους των τριών ακριτικών επαρχιών Πωγωνίου, Κόνιτσας και Φιλιατών με την επάνδρωση των τμημάτων συνοριοφύλαξης κ.α.
Ένας δεύτερος άξονας δράσης της Πανηπειρωτικής είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί. Η συνέχεια του πολιτισμού μας Κύριε Δόση εξασφαλίζεται μέσα από τη συνέχεια της παράδοσης , διαφορετικά θα υποκύψουμε στην πολιτιστική και εθνική αλλοτρίωση . Ο κρίκος όμως της συνέχειας αυτής είναι οι εκάστοτε νέοι. Αν ο κρίκος αυτός σπάσει , σπάει και η συνέχεια , γι΄ αυτό φροντίζουμε να αξιοποιήσουμε , να τραβήξουμε θα έλεγα τους νέους μας προς την παράδοση.
Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι η Πανηπειρωτική είναι οργάνωση ανεξάρτητη προς κάθε πλευρά και κατεύθυνση, έχει δικές της θέσεις που επεξεργάζονται οι επιτροπές του Δ.Σ.με τη συμμετοχή συμπατριωτών μας επιστημόνων, έχει δικές της απόψεις και αυτές προβάλλει και διεκδικεί.
Κλείνοντας την απάντησή μου στο ερώτημά σας επιτρέψτε μου να τονίσω ότι σήμερα που ο λαός μας ζεί στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, που η νεολαία μας βρίσκεται σε απόγνωση λόγω των εφαρμοζόμενων πολιτικών σήμερα που έχει ξεθεμελιωθεί το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας το μόνο που μας απομένει είναι η αντίσταση και ο αγώνας.
Είμαστε πεισμένοι από την ίδια τη ζωή πώς μόνο με αγωνιστική διεκδίκηση και ενότητα που χτίζεται πάνω στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων και στους κοινούς στόχους μπορούμε ν΄ ανοίξουμε δρόμους προς την πρόοδο και να κατακτήσουμε βήμα προς βήμα το δικαίωμά μας για καλύτερη ζωή και προς αυτή την κατεύθυνση καλώ όλους τους συμπατριώτες μας να ενεργοποιηθούν.
Ερώτηση.
Καλά όλα αυτά που μας είπατε που είναι πολλά και ενδιαφέροντα βεβαίως, όμως υπάρχουν τα μέσα και ιδιαίτερα σήμερα για την επίτευξη όλων αυτών;
Απάντηση.
Γνωρίζετε και εσείς ότι η Πανηπειρωτική έχει να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2010 παρά το ότι συνεχώς υποβάλλει αιτήματα και παρά το ότι είναι ο μοναδικός τριτοβάθμιος φορέας παραγωγής πολιτισμού της χώρας μας με ηγεμονεύοντα μάλιστα ρόλο , αφού στις εκδηλώσεις της περιλαμβάνει και χορευτικά Ομοσπονδιών άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων της Πατρίδας μας , όπως Κρήτες , Πόντιους κ.λ.π. Το οικονομικό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Συνομοσπονδία μας ιδιαίτερα σήμερα που οι κρουνοί άλλων παλαιότερων εποχών έχουν κλείσει και φροντίζουμε μέσα από περικοπές δαπανών , αλλά και εκ των ενόντων να τα βγάλουμε πέρα.
Δυστυχώς συνεχίζει στον τομέα αυτόν να λειτουργεί το πελατειακό σύστημα και να χρηματοδοτούνται οι παρέες. Μόλις χτές διάβασα ότι είχε χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ηπειρωτών Αμερικής με 50.000 ευρώ και τέως πρόεδρός της ρωτάει τι έγιναν τα χρήματα αυτά; Και ζητάει να επιστραφεί το χρηματικό ποσό και να δοθεί σε άπορους Ηπειρώτες που πράγματι εν όψει της κρίσης το έχουν ανάγκη. Το κριτήριο λοιπόν της επιχορήγησης, δεν είναι το παραγόμενο έργο, αλλά η παρέα.
Ερώτηση.
Ποια και πόσα είναι τα μέλη της Συνομοσπονδίας και με ποιο τρόπο η Πανηπειρωτική προωθεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών, αλλά και των αποδήμων Ηπειρωτών γενικότερα;
Απάντηση.
Τα μέλη της Συνομοσπονδίας μας βρίσκονται όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την Ελλάδα, ακόμα δε και στο εξωτερικό και είναι οι Αδελφότητες, οι Ενώσεις Ηπειρωτών κατά Δήμους και μάλιστα
πανελλαδικά και οι Ομοσπονδίες που όλα μαζί ανέρχονται σε 500 περίπου σωματεία. Ως προς την προώθηση των αιτημάτων όχι μόνο των μελών μας, αλλά και των εκλεγμένων Αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ηπείρου, οι πόρτες της Οργάνωσής μας είναι πάντα ανοιχτές προς οποιονδήποτε. Κάθε αίτημα που φτάνει σε μας, γίνεται ταυτόχρονα και αίτημα δικό μας και πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυσή του. Επωφελούμαι όμως της ευκαιρίας να επισημάνω ότι δεν έχουμε εξασφαλίσει μέχρι σήμερα την καλύτερη αμφίδρομη σχέση της οργάνωσής μας με τα μέλη μας, γι΄ αυτό ζητάμε από τα μέλη μας, να μας καλούν στις γενικές συνελεύσεις τους για να γινόμαστε κοινωνοί των προβλημάτων τους και ανάλογα να δρούμε, αλλά και αυτοί να γίνουν γνώστες των δράσεων της οργάνωσής μας.
Ερώτηση.
Ποια είναι τα όργανα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας για την επίτευξη των σκοπών;
Απάντηση.
Το κυρίαρχο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση των μελών μας , ακολουθεί το εκλεγμένο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο , έπεται το εννεαμελές Προεδρείο μαζί με τις επιβοηθητικές επιτροπές του Δ.Σ. (Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Νεολαίας, Γυναικών, Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, Αποδήμων) , στη συνέχεια είναι η Ελεγκτική Επιτροπή και τελευταία έχουμε θεσμοθετήσει και συγκροτήσει το Γενικό Συμβούλιο ως όργανο επικουρικού συμβουλευτικού χαρακτήρα προς το Δ.Σ. το οποίο απαρτίζεται από τους Προέδρους των Αδελφοτήτων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών.
Αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω στο σημείο αυτό ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. ενστερνίζονται τις αρχές της συλλογικότητας και της ομαδικής δουλειάς και αυτό είναι το θετικότερο όλων, γιατί οι αρχές αυτές προάγουν την συνοχή και την ενότητα, δυναμώνουν τα αισθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς, αμβλύνουν τις αντιθέσεις και ανατρέπουν τα στερεότυπα, γι' αυτό και όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. μα στην κυριολεξία όλες είναι ομόφωνες .
Έτσι λοιπόν όλοι μας στο Διοικητικό Συμβούλιο υπηρετούμε το ιδεώδες της Ηπειρολατρείας όχι σαν έννοιας στατικής αλλά δυναμικής που εξασφαλίζει αισιοδοξία και προοπτική για την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες αφού συνδέεται με την πρόοδο και εξέλιξη.


ΠΗΓΗ: Τα Ζαγορισιακά Νέα