Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας

Σε τρεις δόσεις ο φόρος πολυτελείας

 Αν και η Επιτροπή έχει παραδώσει εδώ και εβδομάδες το πόρισμά της σχετικά με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αυτοκινήτων στην Ελλάδα αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», ο λόγος εστιάζεται στο γεγονός πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει ανατεθεί σε εταιρεία σχετικά με την φορολόγηση των αυτοκινήτων κατά την κτήση αλλά και την χρήση με βάση όχι τον κυβισμό του κινητήρα αλλά τις Αξίες Λιανικής.
Πάντως το μόνο σίγουρο μέχρι σήμερα είναι ότι τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2014 θα καταβληθούν εφάπαξ ενώ αντίθετα ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης θα μπορεί να καταβληθεί σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.


Ειδικότερα η προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης, αναμένεται να συμπέσει με την προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου του 2013 ενώ αν δοθεί παράταση στην εξόφληση των Τελών την πρώτη εβδομάδα του 2014 όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια θα δοθεί ανάλογα και για την εξόφληση της δόσης του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.
Από εκεί και πέρα, η δεύτερη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2014 και η 3η δόση στα τέλη Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς. Η επιλογή των τριών δόσεων, δεν είναι τυχαία καθώς έσοδα που εισπράττονται μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014, πιστώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Τώρα αν κάποιος δεν έχει να καταβάλλει το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για τη χρήση του 2012 τότε θα πρέπει να γνωρίζει πως η οφειλή θα εμφανίζεται στο σύστημα ως ληξιπρόθεσμη και επιβάλλεται επιτόκιο 1% κάθε μήνα.