Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος το επίδομα τέκνων

Δυσκολεύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος τέκνων με βάση το νομοσχέδιο για την ΕΛΤΕ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ενώ εγείρονται και ζητήματα αντισυνταγματικότητας από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, το επίδομα τέκνων σε πολύτεκνους και τρίτεκνους θα δίνεται με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ τώρα δινόταν με το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα.
Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται ενδεχομένως όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, είναι άτομο με ειδικές ανάγκες κ.λπ.
Ειδικότερα στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την ΕΛΤΕ τροποποιείται η σχετική διάταξη του κώδικα φορολογίας που ψηφίσθηκε στον 4093/2012 που αφορά το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, και στον 4141/2013 και αφορά το ειδικό επίδομα πολυτέκνων και τριτέκνων.
Στην παράγραφο 1 και 2 του άρθρου 65 αντικαθίσταται η λέξη «οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα» με τον λέξεις «οικογενειακό εισόδημα στο οποίο περιλαμβάνεται κάθε εισόδημα οποιασδήποτε πηγής συμπεριλαμβανομένων των αυτοτελώς φορολογουμένων εισοδημάτων, των απαλλασσομένων από το φόρο εισοδημάτων ή των εισοδημάτων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο».
Για την συγκεκριμένη διάταξη εγείρει ζήτημα συνταγματικότητας η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, υπενθυμίζοντας σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους νόμους 4093/2012, 4110/2013 και 4141/2013 όσον αφορά τους πολύτεκνους.
Σύμφωνα με το ΣτΕ «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολύτεκνους ειδικής φροντίδος».

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr