Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Στο 70% η πτώση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Με βαρέλι χωρίς πάτο παρομοίασε την ελληνική αγορά καυσίμων ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων Χρήστος Κομνηνός, αναφερόμενος, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, στη δραματική πτώση της κατανάλωσης που έφθασε για το πετρέλαιο θέρμανσης και το 70%.
Από την πλευρά του διευθύνων σύμβουλος Γ. Κωστόπουλος είπε ότι η εταιρία, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένει τη δεσμευτική προσφορά της SOCAR για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, ενώ στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες επισήμανε ότι η δραστηριότητα του ομίλου θα επικεντρωθεί στον ελληνικό χώρο, δηλαδή στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας για τις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές και στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης όπου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι σεισμικές έρευνες και αξιολογούνται τα δεδομένα που προέκυψαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέλευση, η συνολική ζήτηση καυσίμων στην ελληνική αγορά το 2012 μειώθηκε κατά 17%, ενώ σε σχέση με το 2009 η πτώση φθάνει το 33%. Η αγορά πετρελαίου θέρμανσης κατέρρευσε, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, λόγω του πενταπλασιασμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (ξύλα, pellet κλπ.) που επιβάρυναν το περιβάλλον. Ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε σχετικά ότι η Πολιτεία επιδοτεί από τη μια πλευρά τις ανανεώσιμες πηγές για προστασία του περιβάλλοντος αλλά με την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο οδηγεί σε επιβάρυνσή του.
Η μείωση της ζήτησης οφείλεται στην άνοδο των τιμών και στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος είναι μεγαλύτερη σε βάθος και σε διάρκεια σε σχέση με το κραχ των ΗΠΑ του 1929. «Ο κλάδος της εμπορίας είναι σε ελεύθερη πτώση. Ο όγκος των πωλήσεων έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1990», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Από τα 8.500 πρατήρια τα 2.000-2.500 έκλεισαν ή υπολειτουργούν.
Η πτώση της αγοράς είναι πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η μείωση των όγκων πωλήσεων συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 παρά το γεγονός ότι, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ το περιβάλλον σε σχέση με πέρυσι έχει βελτιωθεί, καθώς έχει ελαττωθεί ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη και έχει αποκατασταθεί ως ένα βαθμό η εμπιστοσύνη από τις αγορές.
Τα ΕΛΠΕ θα διανείμουν μέρισμα ύψους 0.15 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2012, ενώ η καταβολή προμερίσματος για το 2013 θα εξαρτηθεί από την πορεία της αγοράς και την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ στις οποίες τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% των μετοχών.
Η δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ αναμένεται σε ορίζοντα λίγων ημερών ή εβδομάδων, ενώ δεν θεωρείται ότι οι όροι που έθεσε η SOCAR με την αρχική της προσφορά θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.