Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Σε αναβρασμό οι αγρότες για τα μέτρα- "ταφόπλακα"

Σε αναβρασμό βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα, ο αγροτικός κόσμος της χώρας, όπου μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται ανησυχούν για την επόμενη ημέρα της ψήφισης του αποκαλούμενου «Μνημονίου 3». Μέχρι αυτή την στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων των φορέων του αγροτικού κλάδου έχουν… πέσει μόνο οι διαρροές. Όμως όπως έχουμε συνηθίσει από το παρελθόν οι διαρροές των μέτρων, γίνονται πάντα για να προλειανθεί το έδαφος πριν οριστικοποιηθούν, λάβουν την τελική τους μορφή και τελικά ψηφισθούν.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ακριβές ύψος του «πακέτου» για τους αγρότες θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες όταν θα κατατεθούν στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το φορολογικό νομοσχέδιο ενόψει της νέας συμφωνίας με την τρόικα. Μεταξύ των νέων μέτρων όπως όλα δείχνουν θα συμπεριλαμβάνονται τελικά η μείωση επιστροφής ΦΠΑ, μείωση ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, κατάργηση αφορολόγητου, φορολόγηση μέσω βιβλίων, αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ, μείωση επιδομάτων και συντάξεων και φορολόγηση της αγροτικής γης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αγρότες από όλη την χώρα, τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν την «ταφόπλακα» του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. «Ακόμα και οι επιδοτήσεις που λαμβάνουμε ακόμα (μέχρι να κοπούν και αυτές) με αυτά τα μέτρα ουσιαστικά θα “επιστρέψουν” στο κράτος και δεν θα φθάσουν κιόλας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, η επιβάρυνση των αγροτών από το «Μνημόνιο 3» θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, σχεδόν όσα χρήματα θα λάβουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση (περίπου 2,2 δισ. ευρώ) θα τα «επιστρέψουν» στον προϋπολογισμό και μέσω αυτού στους δανειστές.
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει και αφορούν τους αγρότες είναι:
Μείωση της επιστροφής Φ.Π.Α από το 11 στο 6%
Μείωση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου από 0,391 ανά λίτρο στα 0,264
Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και φορολόγηση βάσει βιβλίων και στοιχείων από το πρώτο ευρώ του γεωργικού εισοδήματος με συντελεστή 6%
Ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών)
Αύξηση των εισφορών υγείας του ΟΓΑ στα επίπεδα του 77%
Μείωση επιδομάτων ανταποδοτικών συντάξεων στους αγρότες κατά 30 ευρώ
Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ
Φορολόγηση της αγροτικής γης ως ακίνητης περιουσίας συμπεριλαμβανομένων και των βοσκοτόπων
Το πρώτο μέτρο που ανακοινώθηκε επίσημα
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι από τα μέτρα που έχουν διαρρεύσει, και συζητούνται, προς το παρόν μόνο ένα έχει ανακοινωθεί επίσημα. Πρόκειται για την αύξηση της εισφοράς που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να ψηφισθεί την επόμενη εβδομάδα, από 1.1.2013 κάθε αγρότης θα πληρώνει εισφορά 25,87 ευρώ το μήνα στον ΕΟΠΥΥ έναντι 14,65 ευρώ που είναι σήμερα. Σε ετήσια βάση θα πληρώνει 310,44 ευρώ έναντι 175,8 ευρώ σήμερα. Πρόκειται για αύξηση που υπερβαίνει το 75%. Το όφελος για τον προϋπολογισμό, άρα η απώλεια για τους αγρότες υπολογίζεται σε 86 εκατ. ευρώ.
Προϋπολογισμός
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, αυτός προβλέπεται «φορτωμένος» πρόσθετα μέτρα τα οποία προσεγγίζουν τα 9,2 δισ. ευρώ ενώ το τελικό του σχέδιο κατατίθεται σήμερα, Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, στη Βουλή και θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Στον προϋπολογισμό έχει συμπεριληφθεί το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιονομικών μέτρων από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, καθώς η τρόικα επέμενε σε ένα τέτοιου είδους οικονομικό πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: www.agrotypos.gr