Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το επίδομα θέρμανσης;

Τα τέσσερα κριτήρια
Ως 192 ευρώ ανά δικαιούχο!


Έρχεται χειμώνας φωτιά με την τιμή του πετρελαίου να φτάνει στα ύψη μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης. Οι τιμές αναμένεται να αγγίξουν τα 1.400 ευρώ το χιλιόλιτρο από 1.000 ευρώ που διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο την περσινή χειμερινή περίοδο.
Δηλαδή το ποσοστό της αύξησης μεταφράζεται σε 40%.
Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συμφώνησαν και αποφάσισαν τα τέσσερα κριτήρια πάνω στα οποία θα βασιστεί η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Αυτά θα είναι η γεωγραφική περιοχή, το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών που προστατεύει ο δικαιούχος του επιδόματος αν πρόκειται για τρίτεκνο ή πολύτεκνο, καθώς και τα τετραγωνικά της επιφάνειας της κατοικίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ το επίδομα θέρμανσης στο νοικοκυριό αναφοράς θα πρέπει να ξεκινάει από 12 ευρώ για το 2012 και 20 ευρώ για το 2013 για ένα μονομελές νοικοκυριό σε πεδινή περιοχή του Νότιου Αιγαίου, κλιμακούμενο μέχρι 115 ευρώ και 192 ευρώ αντιστοίχως για ένα πολυμελές νοικοκυριό σε ορεινή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιτελείου του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης θα είναι οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι διαβιούν σε περιοχές της χώρας με χαμηλή θερμοκρασία και η οικία τους δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ..
Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου και η επόμενη στα μέσα της χειμερινής σεζόν, ενώ ανοικτά παραμένουν σοβαρά ζητήματα όπως είναι το τελικό κονδύλι που θα αφορά το επίδομα θέρμανσης και τα όρια των τεσσάρων κριτηρίων για να ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι. Πάντως τα τέσσερα αυτά κριτήρια θα λειτουργούν συνδυαστικά, δηλαδή θα πρέπει κάποιος για να λάβει το επίδομα να εμπίπτει και στις τέσσερις κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr