Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την μετακίνηση 500 Συνοριακών

Από την Ήπειρο ξαφνικά στον Έβρο, για 2 μήνες…

Την άμεση ανάκληση της απόφασης ζητούν οι Δήμοι Ιωαννιτών, Ηγουμενίτσας και Πωγωνίου
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις τοπικών φορέων, αλλά και αστυνομικών για την αιφνιδιαστική απόφαση να μετακινηθούν 500 Συνοριακοί από την Ήπειρο προς διάφορες περιοχές του Έβρου, συμμετέχοντας σε μια επιχείρηση 1.880 ατόμων που θα φυλάσσουν τα ανατολικά σύνορα, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.
Οι φόβοι να προλάβουν τυχόν κύματα προσφύγων προς το εσωτερικό της χώρας μας, έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της δυτικής πύλης της Ελλάδας, την ώρα που η δράση διεθνών κυκλωμάτων εμπορίας ναρκωτικών έχει φουντώσει, ενώ και η μικροεγκληματικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο»!  Η απομάκρυνση των 250 Συνοριακών από το Νομό Ιωαννίνων, αλλά και άλλων τόσων περίπου από τους άλλους Νομούς της Ηπείρου, μια περιοχή «ευάλωτη» στην παρανομία, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους τοπικούς φορείς.
Ο Δήμος Ιωαννιτών
Την άμεση ανάκληση της απόφασης ζητά από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο Δήμος Ιωαννιτών. «Ο Νομός Ιωαννίνων, ως ακριτικός, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στα οποία η Αστυνομική Διεύθυνση ανταποκρίνονταν με υπεράνθρωπες προσπάθειες λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Η περαιτέρω αποδυνάμωσή της, σίγουρα θα δυσκολέψει την κατάσταση. Ο Δήμος μας, ως ο μεγαλύτερος του Νομού και με τεράστια έκταση, ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα μικροεγκληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών. Ο κίνδυνος τα περιστατικά αυτά να αυξηθούν είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος», τονίζεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.
«Δεν περισσεύει κανείς…»
Άμεση ήταν η παρέμβαση στο θέμα και του δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη, αφού το πλήγμα για την περιοχή ευθύνης του θα είναι τεράστιο. Με επιστολή του προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (την κοινοποιεί και στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων) τονίζει μεταξύ άλλων: «Κύριε υπουργέ, κι εμείς εδώ φυλάμε Θερμοπύλες. Κι εμείς γειτνιάζουμε με την Αλβανία, με κύματα λαθρομεταναστών καθημερινά να διέρχονται με τεράστιο πρόβλημα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, με διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές και δυστυχώς απ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή του Δήμου και του Νομού Ιωαννίνων γενικότερα διαπιστώνουμε ότι κάνετε τεράστια αφαίμαξη προσωπικού. Γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε έντονα».
Γι’ αυτό  και η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου ζητά ν’ αλλάξει αυτή η απόφαση, σημειώνοντας ότι «η δική μας τεκμηριωμένη άποψη είναι ότι όχι μόνο δεν περισσεύει κανένας αστυνομικός να φύγει από το Νομό Ιωαννίνων, αλλά να υπάρξει επιπλέον στελέχωση για να ανταποκριθεί η αστυνομία στα καθήκοντά της. Ήδη υπηρετεί και καλύπτεται μόνο το 50% των θέσεων που προβλέπονται.  Δεν μπορεί να πάει πιο κάτω. Αντί να αυξήσετε κατά 200 τουλάχιστον άτομα το δυναμικό, εσείς προχωράτε σε αφαίμαξη με 250 άτομα.  Αυτό εκτός από άδικο τονίζουμε ότι καθίσταται και ιδιαίτερα επικίνδυνο».
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας 
Την αστυνόμευση ολόκληρου του Νομού και μάλιστα μεσούσης της θερινής περιόδου, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες, θέτει σε κίνδυνο η απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για απομάκρυνση 120 συνοριακών από το Νομό Θεσπρωτίας τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, ζητώντας την άμεση ακύρωσή της.
«Θεωρούμε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν μπορεί να επιλυθεί με τέτοιου είδους αποφάσεις, οι οποίες απλά το μετατοπίζουν από τη μία στην άλλη περιοχή.
Είναι σίγουρο ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν του τις ιδιαιτερότητες της Θεσπρωτίας λόγω Εγνατίας και Λιμένα,  που δημιουργούν συνθήκες προσελεύσεως παράνομων μεταναστών και λόγω γειτνίασης με την Αλβανία, απ’ όπου διακινούνται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών», τονίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος στην ανακοίνωσή του.