Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δηλώσεις για ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακό Νόμο, κλεμμένες εικόνες

Στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα για το ΕΣΠΑ, στις πληρωμές του Αναπτυξιακού Νόμου και στον επαναπατρισμό κλεμμένων εικόνων αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ειδικότερα:
Αίτημα για αύξηση των πιστώσεων του ΕΣΠΑ για την Ήπειρο
Αναφερόμενος στη συνάντηση – διάσκεψη που έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών- προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη, του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν και του επικεφαλής της Κοινοτικής Ομάδας Δράσης κ. Χ. Ράιχενμπαχ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι από αυτή βγήκαν «χρήσιμα συμπεράσματα» και επισημάνθηκε ότι οι 13 αιρετές Περιφέρειες έχουν πάρει στις «πλάτες» τους τις τύχες της χώρας και αγωνίζονται για το καλύτερο με τους υπάρχοντες πόρους.
Όπως πρόσθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου και σήμερα, αλλά και παλιότερα μέσω της Κρατικής Περιφέρειας, έχει πράξει τα δέοντα ώστε να μην είναι από τις προβληματικές στην απορρόφηση των πόρων και να μην έχει προβληματικά έργα. Για την Ήπειρο το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται σήμερα περίπου στο 35%. «Έχουμε έργα που δημοπρατήθηκαν και περιμένουμε να υπογράψουμε συμβάσεις», είπε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ο Περιφερειάρχης, ανέφερε επίσης ότι από μέρους του ζητήθηκε για μια ακόμη φορά να μεταφερθούν έργα που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου, στα τομεακά των υπουργείων: «Έχουμε έργα των Υπουργείων Υποδομών, Υγείας, Περιβάλλοντος, Αλιείας κ.α. που θα μπορούσαν να μπουν σε άλλα προγράμματα που στην πράξη αποδείχτηκε ότι δεν έχουν απορροφήσεις. Έτσι θα απελευθερωθεί το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου του οποίου με τα σημερινά δεδομένα, οι πιστώσεις του έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Το αίτημα που υποβάλλαμε είναι για τη διάθεση επιπλέον κονδυλίων περίπου 100 εκ. ευρώ για τους τομείς περιβάλλοντος και υποδομών».
Επίσης στη σύσκεψη τέθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με τις αδειοδοτήσεις των έργων. Μεταξύ άλλων προτάθηκε να έχουν μεγαλύτερο ρόλο οι Περιφέρειες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων, ώστε να δίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα οι άδειες, ζητήθηκε η επίσπευση των αδειοδοτήσεων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, καθώς και το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός θα επιλυθεί με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται.
Αρχίζουν πληρωμές για οφειλές του Αναπτυξιακού Νόμου
Πληρωμές ύψους 17.400.000 ευρώ σε οφειλές του αναπτυξιακού νόμου, ξεκινά από σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα 16.400.000 ευρώ προορίζονται για πληρωμές του Ν. 3299/2004 και το 1.000.000 ευρώ για τις ενισχύσεις βιομηχανιών, βιοτεχνών κ.α. του ίδιου Νόμου, που επιχορηγούνται μέσω του ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θ. Μωραϊτη, τον οποίο ενημέρωσε και για τις νέες εκκρεμότητες που υπάρχουν στον Αναπτυξιακό Νόμο. «Έχουμε υποβάλλει και άλλα αιτήματα. Ενημερώνουμε το Υπουργείο με τη σειρά που έρχονται οι αιτήσεις, και ζητήσαμε επιπλέον χρήματα. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου γιατί σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που ο επιχειρηματικός κόσμος έχει τεράστια προβλήματα, έγινε δυνατή η αποστολή αυτών των χρημάτων», τόνισε.
Χρηματοδότηση του έργου «Τύρια – Σιστρούνι»
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή της ΣΑΕ 440 για το 2011 που αφορά τα έργα του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ». Σε αυτή περιλαμβάνεται πίστωση ύψους 1.000.000 ευρώ για το έργο «Τύρια – Σιστρούνι». «Πρόκειται για ένα έργο, σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής Τύρια – Πρέβεζα. Πέρασε πολλές περιπέτειες, που προήλθαν από την αδυναμία που έχουν πολλές εργοληπτικές επιχειρήσεις να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές, όταν η έκπτωση ξεπερνάει το 12%. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και έργα του ΕΣΠΑ, και το οποίο τέθηκε και στη χθεσινή συνάντηση», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Συντονισμένες ενέργειες για την επιστροφή των κλεμμένων εικόνων
Άλλες δώδεκα εικόνες που έχουν εντοπιστεί σε έκθεση του Λονδίνου, μέσω των αναρτήσεων στην ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, πρόκειται σύντομα να επαναπατριστούν, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από την κ. Β. Σολωμονίδου, Επιτετραμμένη στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο. Οι οκτώ από αυτές προέρχονται από το Κουκούλι, η μία από τον Άγιο Τρύφωνα Βίκου, ενώ τα στοιχεία των άλλων τριών δεν έγιναν ακόμη γνωστά. «Την ευχαριστώ για τη δουλειά που κάνει, βοήθησε τα μέγιστα», είπε για την κ. Σολωμονίδου ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης στην παρουσίαση των επαναπατρισθέντων εικόνων που έγινε την Τρίτη στην Αθήνα από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο. Ευχαρίστησε τον Υπουργό για τις αναφορές στο πρόσωπό του, λέγοντας ότι ο ίδιος έκανε το καθήκον του, για να συμπληρώσει ότι η ανεύρεσή τους έγινε μετά από συντονισμένες προσπάθειες πολλών παραγόντων.
«Θεωρώ ότι θα έχουμε και άλλες επιτυχίες στην επιστροφή εικόνων. Έγινε σημαντική ως τώρα δουλειά. Από το 2009 στην περιοχή μας δεν έγινε άλλη κλοπή. Συνεργάστηκαν όλες οι υπηρεσίες και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Μετά την ανεύρεση εικόνων (αρχικά στο Μοναστηράκι και μετά σε Λονδίνο – Άμστερνταμ), πρέπει οι διωκτικές αρχές να φτάσουν στο τέλος την υπόθεση. Περιμένουμε να τελειώσει μια για πάντα η λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών, της ταυτότητας της περιοχής μας, είτε στην Ήπειρο, είτε στη Βόρειο Ήπειρο, είτε στη Δυτική Μακεδονία, είτε στον Ασπροπόταμο. Μια ευρύτερη περιοχή που έχουν δράσει Καπεσοβίτες, Χιονιαδίτες αγιογράφοι και άλλοι από Σαμαρίνα κλπ».


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr