Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Κούρεμα» μισθών έως 50% με το νέο μισθολόγιο

Στόχος η εξοικονόμηση 2 δισεκατομμυρίων.



Σενάρια που περιλαμβάνουν περικοπές μισθών δημοσίων υπαλλήλων ως και 50% και υπαγωγή τουλάχιστον 20.000 υπαλλήλων σε καθεστώς εφεδρείας επεξεργάζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού του 2011, αλλά και να εξασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος και για το 2012.
Η τελευταία, σκληρή εκδοχή του νέου μισθολογίου, με την πλήρη απάλειψη της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», που θα πλήξει έντονα τους υψηλόμισθους υπαλλήλους υπουργείων με μεγάλα επιδόματα, όπως αυτούς του υπουργείου Οικονομικών, αποδίδει ένα δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τις οποίες επικαλούνται σήμερα «Τα Νέα».
Το ποσό αντιστοιχεί σε μείωση του γενικού κονδυλίου μισθοδοσίας του Δημοσίου κατά 15% περίπου.
Πολύ μικρότερο είναι το δημοσιονομικό όφελος από την εργασιακή εφεδρεία. Εφόσον τελικά οδηγηθούν σε αυτήν 20.000 υπάλληλοι, θα εξοικονομηθούν σε πρώτη φάση περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ από τους μισθούς τους, σε ετήσια βάση, αφού θα εξακολουθήσουν να αμείβονται με το 60% των αποδοχών τους, σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.