Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΕΦΟΡΙΑ: Ανοιχτούς λογαριασμούς έχει ένας στους τρεις φορολογούμενους

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται σημαντικός αριθμός Ελλήνων φορολογουμένων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας ένας στους τρεις δεν μπορεί να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το δημόσιο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις πρώτες παρτίδες εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν αποσταλεί, το 32,5% των φορολογουμένων έχουν εντοπισθεί κατά την εκκαθάριση να έχουν σημαντικές εκκρεμότητες με την εφορία.
Συγκεκριμένα, από τα 1.235.125 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν αποσταλεί μέχρι σήμερα, τα 401.838 αντιστοιχούν σε πολίτες που δεν έχουν κλείσει τις εκκρεμότητές τους με την εφορία.
Μπορεί η διαδικασία να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα (τα εκκαθαριστικά είναι συνολικά 5,5 εκατ.), εντούτοις ανησυχητικό είναι το ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια το ποσοστό των «προβληματικών» φορολογούμενων ανερχόταν σε 25%, γεγονός που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες δεν είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Από την πλευρά τους στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποδίδουν σε τρεις βασικές συνιστώσες την αύξηση του αριθμού όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εφορία:


α) Την αύξηση του αριθμού των όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και
β) την αύξηση των ελέγχων που φέρνουν στο φως όλο και περισσότερες παραβάσεις.