Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Κρούσματα εγκεφαλοπάθειας και μελιταίου στους δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου

Συναγερμός στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.



Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου κρούσματος τρομώδους νόσου (εγκεφαλοπάθειας) στους Νεγράδες και δύο κρουσμάτων μελιταίου πυρετού σε κοπάδια προβάτων στη Ζωοδόχο και το Δελβινάκι αντίστοιχα.


Η Περιφέρεια Ηπείρου κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες τις αποφάσεις της, όπως αυτές προβλέπονται από τη νομοθεσία οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σφαγή ολόκληρου του κοπαδιού στην περίπτωση της τρομώδους νόσου, των αρσενικών δε ζώων μόνο στην περίπτωση του μελιταίου πυρετού προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωσή του.


Προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία για επέκταση των νοσημάτων αυτών, καθώς οι έλεγχοι είναι εντατικοί, ενώ μετά τον εντοπισμό των ύποπτων κρουσμάτων δόθηκαν αυστηρές οδηγίες και τα υπόλοιπα ζώα βρίσκονται ουσιαστικά σε καραντίνα.


Το πρώτο κρούσμα αναφέρεται στην περιοχή των Νεγράδων όπου εντοπίστηκε ένα ύποπτο ζώο να πάσχει από εγκεφαλοπάθεια. Αυτομάτως, μετά τον εργαστηριακό έλεγχο που έγινε πρώτα στα τοπικά εργαστήρια του Κτηνιατρείου εστάλησαν δείγματα στο εργαστήριο της Λάρισας και από εκεί αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα μετά από 12 ημέρες.


Τα μέτρα που προβλέπονται ωστόσο είναι η θανάτωση των ύποπτων ζώων, η αποτέφρωση των πτωμάτων των ύποπτων ζώων, η απομόνωση των ζώων εντός της μονάδας, η απαγόρευση εισόδου άλλων ζώων στη μονάδα, η απαγόρευση εξαγωγής των ζώων και των ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του γάλακτος.


Στις περιπτώσεις όπου εντοπίστηκε μελιταίος πυρετός σε Ζωοδόχο και Δελβινάκι ακολουθεί έλεγχος στα αρσενικά ζώα της μονάδας, καθώς μέσα από την αναπαραγωγική διαδικασία είναι αυτά που μπορεί να μεταδώσουν το νόσημα και στα άλλα ζώα.


Και στις δύο περιπτώσεις προβλέπεται σφαγή των ύποπτων ζώων και αποζημίωση των παραγωγών μέσω της Αγροτικής Τράπεζας.


Σημαντικό το πρόγραμμα ελέγχου.
Μέσα από τη διαπίστωση των παραπάνω περιπτώσεων πάντως αναδεικνύεται η σημασία του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο στο νομό Ιωαννίνων για τον μελιταίο πυρετό και τον εντοπισμό τυχόν ύποπτων περιπτώσεων.
Οι έλεγχοι που γίνονται από κλιμάκια του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ιωαννίνων είναι εντατικοί σε ολόκληρο το νομό και είναι εξαιρετικά παρήγορο το γεγονός, πως αυτή τη στιγμή μόνο στο νομό Ιωαννίνων υλοποιείται ένα αντίστοιχο πρόγραμμα.
Οι υπεύθυνοι των ελέγχων ειδοποιούν τους προέδρους των κοινοτήτων για την ημερομηνία διεξαγωγής των ελέγχων και αυτοί με τη σειρά τους ενημερώνουν τους παραγωγούς.
Πλην ελαχίστων περιπτώσεων, που κάποιοι αντιδρούν και δηλώνουν απόντες από τους ελέγχους, οι περισσότεροι παραγωγοί – κτηνοτρόφοι έχουν ανταποκριθεί και αυτό αποτυπώνεται ουσιαστικά στους αριθμούς των ελέγχων και στον εντοπισμό, ευτυχώς ελάχιστων μέχρι τώρα, περιπτώσεων με ύποπτα κρούσματα είτε εγκεφαλοπάθειας είτε μελιταίου πυρετού.


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr