Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΟΕΚ: Επεξεργάζεται νέο πλαίσιο για τα προγράμματα του


Αυτό προκύπτει από την απάντηση που απέστειλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στη Βουλή που είχε ζητήσει ενημέρωση για τα προγράμματα του ΟΕΚ, κατόπιν σχετικής έκκλησης του βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. κ. Κ. Τσιάρα, αναφορικά με την αναστολή των προγραμμάτων χορήγησης παροχών από τον οργανισμό.

Με έγγραφό του ο κ. Κεγκέρογλου ενημερώνει ότι ο ΟΕΚ επεξεργάζεται ένα νέο εξορθολογισμένο πλαίσιο για το νέο πρόγραμμα δανειοδοτήσεων και επιδοτήσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συγκεκριμένη στόχευση των ομάδων δικαιούχων, τον αυστηρό καθορισμό κριτηρίων και τη μείωση της γραφειοκρατίας με τη διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης των δικαιολογητικών.

Αναφορικά με το χρόνο επανεκκίνησης των προγραμμάτων του ΟΕΚ ο υφυπουργός αναφέρει ότι θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οργανισμού, συμπληρώνοντας ότι οδηγήθηκε σε οικτρή οικονομική κατάσταση με το ύψος των διαθεσίμων να βαίνει από το 2005 μειούμενο λόγω κάλυψης μέρους των ταμειακών αναγκών χρηματοδότησης των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα οφείλονται στις αλλαγές των όρων και των προϋποθέσεων ένταξης στα προγράμματα του οργανισμού, την εισαγωγή νέων κατηγοριών δικαιούχων και την αύξηση των χορηγούμενων ποσών χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα και τεκμηρίωση σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην οικονομική κατάσταση του ΟΕΚ.