Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: Πράσινο φως αλλά... με νέες απαιτήσεις


Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, κριτική και πιέσεις οι ελεγκτές της τρόικας έδωσαν τελικά τη συγκατάθεσή τους για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο ζήτησαν επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, καθώς θεωρούν ότι παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Επίσης, τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015.

"Η συνολική μας αξιολόγηση είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του", επισημαίνεται στην κοινή δήλωση των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, από την αποστολή τους στην Ελλάδα για την τρίτη επανεξέταση.

Παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.

Εν τούτοις παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη, επισημαίνεται στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΕΚΤ, ΔΝΤ.