Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΕΦΟΡΙΑ: Οι δαπάνες που μειώνουν το φόρο


Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο επήλθαν ορισμένες αλλαγές στις δαπάνες που αφαιρούνται από το εισόδημα.
Πιο συγκεκριμένα:
1.Ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, ασθενείας, ατυχημάτων. Προβλέπεται μείωση φόρου κατά 20% του ποσού της ετήσιας δαπάνης που καταβάλλει ο φορολογούμενος για ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας, για την ασφάλιση του ίδιου, της συζύγου του και των τέκνων που τους βαρύνουν. Τη μείωση αυτή δικαιούται και ο διαζευγμένος γονέας για ασφάλιστρα που καταβάλλει για ασφάλιση των τέκνων του, τα οποία δεν τον βαρύνουν για το λόγο ότι δεν συγκατοικούν μαζί του, αλλά συγκατοικούν με τον άλλο γονέα τον οποίο και βαρύνουν. Το ποσό των ασφαλίστρων στο οποίο υπολογίζεται η μείωση 20% δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 1.200 ευρώ για τον άγαμο και των 2.400 ευρώ για την οικογένεια, δηλαδή τους συζύγους, άσχετα αν ο κάθε σύζυγος ασφαλίζεται μόνος του ή ο ένας ασφαλίζει τον άλλον ή αν ασφαλίζουν τα τέκνα τους που τους βαρύνουν. Το ποσό αυτό των ασφαλίστρων υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του καθενός που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, όπως δηλώθηκε με την αρχική δήλωσή τους. Προϋπόθεση για τη διενέργεια της μείωσης αυτής είναι το ποσό των ασφαλίστρων να έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση του φορολογουμένου. Η διατάξεις αυτές ισχύουν για δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1.1.2010 και μετά.

2.Στεγαστικά: Καταργήθηκε η μείωση του φόρου κατά 40% του ποσού των τόκων στεγαστικών δανείων που είχαν συναφθεί κατά τα έτη 2009 και 2010 για απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.).
Συνεπώς οι τόκοι αυτών των δανείων που καταβάλλονται από το 2010 αναγνωρίζονται με το γενικό κανόνα της έκπτωσης των τόκων για πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. κ.λπ Δηλαδή, για αυτά τα δάνεια (έχουν συναφθεί από 1/1/2003 και μετά) και μέχρι συνολικού ύψους δανείου 200.000 ευρώ αφαιρείται από το φόρο το 20% του ποσού των δεδουλευμένων τόκων που καταβλήθηκαν κατά την φορολογητέα χρήση. Για κατοικίες οι οποίες υπερβαίνουν τα 120τμ αφαιρείται από το φόρο το 20% των τόκων που αντιστοιχούν στα 120τμ. Για τα δάνεια που είχαν συναφθεί μέχρι 31/12/2002 ισχύουν τα εξής:
Α)Για συμβάσεις δανείων που έγιναν μέχρι 31/12/1999 εκπίπτει από το εισόδημα το συνολικό πόσο των τόκων στεγαστικών δανείων για απόκτηση Α΄ κατοικίας, των τόκων δανείων για επισκευή και συντήρηση διατηρητέων κτισμάτων, Απαιτείται βεβαίωση του πιστωτικού ιδρύματος όπου να προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για την απόκτηση (αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση) πρώτης κατοικίας, καθώς επίσης να προκύπτει και το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβλήθηκαν κατά την χρήση που αφορά η φορολογική δήλωση.
Β)Για συμβάσεις στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας που έγιναν από 1/1/2000 έως 31/12/2002. Εκπίπτει από το εισόδημα το συνολικό ποσό των τόκων για πρώτη κατοικία μέχρι 120τμ. Για κατοικίες οι οποίες υπερβαίνουν τα 120τμ το ποσό των τόκων που εκπίπτει περιορίζεται μόνο στο ποσό των τόκων που αναλογεί επιμεριστικά στα 120τμ. Απαιτείται βεβαίωση πιστωτικού ιδρύματος.
Γ)Εξακολουθεί να ισχύει η έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων που λαμβάνονται με σκοπό την αγορά πρώτης κατοικίας καθώς και την αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων, είτε από το εισόδημα είτε από το φόρο ως ποσοστό, ανάλογα με την ημερομηνία σύναψής τους.
Χρηματικές δωρεές και χορηγίες, στην παροχή υπηρεσιών από δικηγόρο καθώς και στην αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο κλπ., δεν αφαιρούνται πλέον από το εισόδημα αλλά μειώνουν το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα κατά 20% οι δύο πρώτες και κατά 10% η τρίτη.
Στη μείωση του φόρου λόγω δωρεών και χορηγιών δεν περιλαμβάνονται οι δωρεές σε αθλητικά σωματεία. Ακόμη, το συνολικό ετήσιο ποσό των δωρεών και χορηγιών στο οποίο υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 10% του συνολικού εισοδήματος του φορολογουμένου που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.
Το συνολικό ποσό των αμοιβών σε δικηγόρους δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του εισοδήματος που είτε δηλώνεται είτε προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες (τεκμήρια) .








Φυσικό αέριο: Όσον αφορά τη μείωση φόρου λόγω της δαπάνης αλλαγής εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο κλπ., με τη νέα διάταξη διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης ρύθμισης. Δηλαδή με τη νέα διάταξη προβλέπεται μείωση φόρου δέκα τοις εκατό 10%, και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ, της δαπάνης που καταβάλλεται για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου, οι οποίες θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, και αφορούν:
Α)Την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή συστήματος που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα/λέβητα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.
Β)Την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου
Γ)Την αγορά και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας
Δ)Την αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης ? θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.
Ε)Τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια με τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών πλαισίων/κουφωμάτων (συμπεριλαμβάνονται εξωτερικά καλύμματα, παντζούρια και ρολά) και τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος ή/και στην οροφή (δώμα ή στέγη)
ΣΤ)Τη δαπάνη για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή.
Οι πιο πάνω επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αυτές που υπήρχαν στην υφιστάμενη ρύθμιση και προστέθηκαν νέες βάσει του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» (εκτός από εγκατάσταση νέου συστήματος καυστήρα / λέβητα υψηλής απόδοσης πετρελαίου, καθώς αυτή είναι εκτός της φιλοσοφίας της υφιστάμενης ρύθμισης). Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν, στην περίπτωση των διαμερισμάτων πολυκατοικίας, τόσο τις δαπάνες σε επίπεδο διαμερίσματος όσο και τις κοινές δαπάνες της πολυκατοικίας επιμερισμένες βάσει των χιλιοστών ιδιοκτησίας.
Έξοδα διατροφής. Εκπίπτει από το φόρο 20% του ποσού της διατροφής που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλο. Το ποσό της διατροφής πάνω στο οποίο υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. Ως εκ τούτου την μεγαλύτερη μείωση που μπορεί να επωφεληθεί ο φορολογούμενος είναι 600 ευρώ. Για την απόδειξη της καταβολής της διατροφής από τον έναν σύζυγο στον άλλο, υποβάλλονται επικυρωμένο αντίγραφο της σχετικής δικαστικής απόφασης ή της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του συζύγου που την εισέπραξε, στην οποία θα αναγράφονται ο ΑΦΜ, το ετήσιο ποσό που εισέπραξε και τα στοιχεία αυτού που την κατέβαλε.
Υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές: Αφαιρείται όλο το ποσό από το συνολικό εισόδημα και απαιτείται η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης που εκδίδει το ασφαλιστικό ταμείο μόνο για αναγνώριση ασφαλιστικής κάλυψης προηγούμενων ετών.
Συμμετοχή σε μεικτά ή μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που διακρατήθηκαν για τρία χρόνια: Αναγνωρίζεται το 20% της δαπάνης με μέγιστο ποσό έκπτωσης από το εισόδημα τα 3.000 ευρώ. Συνυποβάλλεται σχετική βεβαίωση που εκδίδει η εταιρεία διαχείρισης των αμοιβαίων κεφαλαίων.