Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΝΟΕΜΒΡΗ


ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΝΟΕΜΒΡΗ

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν όλοι οι δημότες του νέου Δήμου που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου ή της κοινότητας, που από 1.1.2011 θα αποτελούν ένα Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν.3852/2010.
Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών - μελών της ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992, είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της κοινότητας όπου κατοικούν.
Οι ομογενείς, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ως αλλοδαποί και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992, είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της κοινότητας όπου κατοικούν.
Οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα ως αλλοδαποί και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1992, είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού Δήμου ή της κοινότητας όπου κατοικούν.
Διευκρινίζεται ότι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους κρατούμενους και τους ναυτικούς και οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο Δήμο ή την Κοινότητα, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, και όχι στον τόπο διαμονής τους, όπως προκύπτει από το άρθρο 2 παρ. 1 του Ν.3146/2003.
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι υποχρεωτική με εξαιρέσεις, όπως των πολιτών που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας και όσων βρίσκονται αποδεδειγμένα 200 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αλλά και άλλων περιπτώσεων.