Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Το 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων υποβαθμίζεται!!!

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Αξιότιμε κύριε,
Είμαστε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων που βρίσκεται στην οδό Γλυκίδων 1, στο ιστορικό κέντρο της πόλης στο Κάστρο. Το σχολείο μας βρίσκεται σε έναν παραδοσιακό οικισμό, με ιδιαίτερο χωροταξικό σχεδιασμό γεγονός που δικαιολογεί τον μικρό αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε αυτό.
Ως ένα από τα 13 Διαπολιτισμικά σχολεία της χώρας μας παρέχει εκπαίδευση σε μαθητές με ιδιαίτερες κοινωνικές, πολιτιστικές και μορφωτικές ανάγκες, είναι δε ένα σχολείο φιλικό όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες και μαθαίνουν να σέβονται τις ιδιαιτερότητες.
Αριθμητικά το δυναμικό του κυμαίνεται κάθε χρόνο από 80-90 μαθητές εκ των οποίων το 20% των παιδιών που φοιτούν προέρχονται από άλλες χώρες. Επίσης το 13% των μαθητών είναι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες (αλλά και ιδιαίτερες δεξιότητες που αναδύονται στο σχολείο) με γνωμάτευση από το ΚΕΔΔΥ.
Ο Σύλλογός μας γνωρίζει πως είναι στα σχέδια του υπουργείου να υποβιβασθεί το σχολείο όπως και άλλα σε πενταθέσιο ή τετραθέσιο, επικαλούμενο νομοθεσία που ορίζει μια αντιστοιχία 25 μαθητών ανά δάσκαλο. Έτσι δρομολογούνται μειώσεις οργανικών θέσεων και ως εκ τούτου συγχωνεύσεις τάξεων που στο δικό μας σχολείο με τις παραπάνω ιδιαιτερότητες καθιστούν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του.
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων σε συνάντηση με την Περιφερειακή Δ/ντρια Δημόσιας Εκπαίδευσης κα Χουλιάρα εξέθεσε τους προβληματισμούς του. Η κα Χουλιάρα αντιμετώπισε τους προβληματισμούς μας με ιδιαίτερη ευαισθησία μας διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθεί η λειτουργικότητα του σχολείου.
Δεδομένου ότι η διαδικασία υποβάθμισης των σχολείων σε όλη την Ελλάδα είναι σε εξέλιξη ζητάμε τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα θιγεί η οργανικότητα, καθότι είναι απόλυτα συνυφασμένη με την λειτουργικότητα του σχολείου και την πραγμάτωση  των στόχων του.
Σας γνωστοποιούμε λοιπόν ότι ως διαπολιτισμικό σχολείο βάσει του νόμου 2413/96 μπορεί και δικαιούται να έχει μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τάξη, γιατί μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες των αλλοδαπών μαθητών και των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ώστε να προσφέρονται ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες.
Με τον υποβιβασμό του σε οτιδήποτε άλλο πέραν του ΕΞΑΤΑΞΙΟΥ τα παιδιά αυτά αποκλείονται σιγά-σιγά από το σχολείο.  Όχι μόνο δεν πρέπει να γίνει μείωση στις οργανικές θέσεις αλλά απαιτείται η ύπαρξη πρόσθετης οργανικής θέσης για την τάξη υποδοχής που θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη ώστε να μην βρισκόμαστε σε διαδικασία άγχους κάθε χρόνο για το πώς  και πότε θα καλυφθεί. Λόγω και του μεγάλου ποσοστού σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ένας δάσκαλος σε μια τάξη πολυμελή αδυνατεί να χειριστεί και παιδιά διαφόρων  εθνικοτήτων και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η πολιτική αυτή των περικοπών δε συνάδει με καμία παιδαγωγική πρακτική. Η χώρα μας οφείλει να παρέχει σωστή εκπαίδευση βάση των διεθνών συνθηκών.
Οι γονείς και οι κηδεμόνες, οι εκπαιδευτικοί καθώς και η τοπική κοινωνία είναι στο πλευρό του Συλλόγου, προσηλωμένοι όλοι στη στήριξη του σχολείου αυτού. Θεωρούμε ότι δεν είναι στην προθέσεις σας να βλάψετε τα σχολεία που βοηθούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και να στηρίξετε και να ενισχύσετε με τις υποστηρικτικές δομές που απαιτούνται. Σε αντίθετη περίπτωση- που βεβαίως απευχόμαστε- δηλώνουμε πανέτοιμοι να προβούμε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών μας για ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση στηρίζοντας με κάθε τρόπο το σχολείο μας.

Με εκτίμηση
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Δημοτικού Σχολείου