Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Νέο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων με άρωμα πρόωρων εκλογών

Το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει αλλαγές για τις αντικειμενικές αξίες, τα τεκμήρια και την έκτακτη εισφορά, με σκοπό την ελάφρυνση των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», είναι έτοιμη η ρύθμιση με την οποία το τεκμήριο απόκτησης ενός ακινήτου θα αποσυνδέεται από την αντικειμενική αξία και θα εφαρμόζεται με βάση την εμπορική αξία, που συνήθως είναι χαμηλότερη.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει στην Τρόικα σχέδιο για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 15% κατά μέσο όρο από την 1η Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή δύο χρόνια πριν από την προγραμματισμένη αναπροσαρμογή τους. 

Μείωση των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει και αποκλιμάκωση μίας σειράς φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα, με κυριότερο τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομικών κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την αλλαγή των δεδομένων και για τα τεκμήρια διαβίωσης των ΙΧ αυτοκινήτων.
Η σκέψη είναι να μειωθούν για τα εισοδήματα του 2014, πριν καταργηθούν πλήρως τα τεκμήρια διαβίωσης το 2016 (για τα εισοδήματα του 2015).

Μία τέτοια κίνηση αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς χαμηλόμισθους που τα τελευταία χρόνια δεν φορολογούνταν για τα πραγματικά τους εισοδήματα, αλλά για μεγαλύτερα ποσά που προέκυπταν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.