Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για την "Δωδώνη"

Στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» αναφέρθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Όπως είναι γνωστό στις 16 Ιουλίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα στη «ΔΩΔΩΝΗ».Τα προηγούμενα δύο χρόνια, καταβάλλαμε πολλές προσπάθειες ώστε να πείσουμε την Πολιτεία και την ΑΤΕ να βρουν λύση ώστε οι μετοχές να περάσουν σε Ηπειρωτικά χέρια.Αναλάβαμε και πρωτοβουλίες μαζί με τα Επιμελητήρια Οικονομικό, Επαγγελματικό, ΓΕΩΤΕΕ, για να δημιουργηθεί εταιρία λαϊκής βάσης, η οποία θα κατέθετε αξιόπιστη οικονομική πρόταση για την εξαγορά των μετοχών.Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε, αφού οι Ενώσεις επέμεναν να καταθέσουν δική τους πρόταση, την οποία η Περιφερειακή Αρχή είχε δεσμευτεί να στηρίξει.
Η πρόταση αυτή παρότι πέρασαν έκτοτε περισσότεροι από έξι μήνες δεν έγινε ποτέ γνωστή στην Περιφέρεια, ούτε στους άλλους Ηπειρωτικούς φορείς.Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα.
Απειλείται ευθέως ακόμη και το μέλλον της ίδιας της Αγροτικής Τράπεζας.
Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και πλέον η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ, είναι προ των πυλών.
Η Περιφερειακή Αρχή, με συναίσθηση του χρέους απέναντι στους κτηνοτρόφους, έκανε μια ύστατη προσπάθεια προκειμένου να διερευνηθεί και να υπάρξουν δεσμευτικοί όροι για το μέλλον της Γαλακτοβιομηχανίας και αν είναι δυνατό να δοθεί παράταση στο διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα με επιστολή μου προς τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, τους υπουργούς και τη διοίκηση της ΑΤΕ ζητούμε όπως στο διαγωνισμό υπάρξουν οι εξής δεσμευτικοί όροι προς τους υποψήφιους αγοραστές:
Πρώτον: Να συνεχιστεί η παραγωγή τουλάχιστον των ίδιων προϊόντων που παράγει σήμερα η γαλακτοβιομηχανία, με πρώτες ύλες που θα προέρχονται από την Ήπειρο.
Δεύτερον: Η έδρα και το εργοστάσιό της να εξακολουθούν να λειτουργούν όπως και σήμερα στην περιοχή μας.
Τρίτον: Ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου, από πλευράς δυναμικού να γίνει υποχρεωτικά τουλάχιστον στα όρια και στο μέγεθος του σημερινού. Σε καμία περίπτωση δημιουργία ενός μικρού εργοστασίου και άλλες εργασίες να γίνονται σε άλλα μέρη της χώρας μας.Επίσης ζητάμε την παράταση του διαγωνισμού μέχρι 31 Αυγούστου, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα υποβολής προτάσεων από Ηπειρώτες μόνιμους κατοίκους της Ηπείρου, ή της Διασποράς, οι οποίοι στο πρώτο στάδιο απείχαν, σεβόμενοι τη διαδικασία για τη συγκρότηση της Εταιρίας Λαϊκής Βάσης.Θέλω να επαναλάβω αυτό που αναφέρω και στην επιστολή μου στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς:
Η «ΔΩΔΩΝΗ» είναι Ηπειρωτική και Εθνική Υπόθεση:
Ηπειρωτική γιατί αποτελεί την ταυτότητα για την Ήπειρο και Εθνική γιατί ταυτίζεται με τη φέτα.Αξίζει λοιπόν, όλοι μας, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχει την καλύτερη τύχη. Αυτό ισχύει για όλους μας. Έστω και την ύστατη ώρα, πρέπει να αντιληφθούμε την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και την κατάσταση που μπορεί να βιώσουμε εάν δεν συνεννοηθούμε όλοι μαζί και να μην έχουμε ούτε προσωπικές στρατηγικές, ούτε αντιλήψεις που δεν βοήθησαν να γίνει η εταιρεία λαϊκής βάσης».