Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Επιστρέφει 200 εκ. ευρώ στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών

Είχαν καταβάλει το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.

Στην επιστροφή 200 εκατ. ευρώ σε φορολογούμενους που κατέβαλαν το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) αν και έπρεπε να τύχουν απαλλαγής ή να το καταβάλλουν μειωμένο θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν συγκεντρώσει από τις Εφορίες όλες τις «καθαρές» περιπτώσεις δικαιούχων επιστροφής του συνόλου ή μέρους του ΕΕΤΗΔΕ και εξετάζουν πλέον σε ποιες από αυτές θα καταβάλλουν το ποσό και σε ποιες θα το συμψηφίσουν.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος:
-Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται εφόσον ο πολύτεκνος έχει την κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας ο μειωμένος συντελεστής περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.
-Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται σε πρόσωπο που είναι το ίδιο ανάπηρο ή βαρύνεται με ανάπηρο. Στην περίπτωση εγγάμων, το μειωμένο συντελεστή ειδικού τέλους έχει ο κατά κυριότητα ή επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) ιδιοκτήτης της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας, εφόσον ο ίδιος είναι ανάπηρος ή ο ή η σύζυγος που τον βαρύνει είναι ανάπηρο πρόσωπο κατά τα ανωτέρω και δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.
-Στους ανέργους η απαλλαγή χορηγείται εφόσον ο άνεργος έχει την κυριότητα ή την επικαρπία (100% ή κατά ποσοστό) της ιδιοκατοικούμενης κύριας κατοικίας. Στην περίπτωση ποσοστού συνιδιοκτησίας η απαλλαγή περιορίζεται στο ποσοστό αυτό.