Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΩΝ: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα για τα έσοδα του Νοεμβρίου

Μείωση των εσόδων του κράτους από εφορίες και τελωνεία κατά 13,3% σημειώθηκε το φετινό Νοέμβριο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους.

Τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών κατάδειξαν τον εκτροχιασμό των εσόδων, την ίδια ώρα που εκατομμύρια φορολογούμενοι πλήρωσαν δύο δόσεις του πολυεκκαθαριστικού με την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, σκάφη αναψυχής κτλ..
Ειδικότερα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Νοέμβριο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,747 δισ. ευρώ έναντι 4,321 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου τα έσοδα ανήλθαν σε 43,02 δισ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 5% έναντι ετήσιου στόχου 0,9% αύξηση.
Το αρμόδιο υπουργείο εκφράζει την πεποίθηση ότι μία καλύτερη εικόνα θα μπορούμε να έχουμε μετά το πέρας του Δεκεμβρίου, διότι τότε θα έχει πραγματοποιηθεί η εισροή στα δημόσια ταμεία, πεποίθηση η οποία φαίνεται αρκετά φιλόδοξη, την ώρα που πλήθος νοικοκυριών αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Λόγω της μεγάλης πτώσης των εσόδων που δημιουργούν αυτή τη στιγμή «μαύρη τρύπα» περίπου 2,8 δισ. ευρώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος για τη διαμόρφωση του εφετινού ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ.
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Νοέμβριο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,747 δισ. ευρώ έναντι 4,321 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου τα έσοδα ανήλθαν σε 43,02 δισ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 5% έναντι ετήσιου στόχου 0,9% αύξηση.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr