Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ν.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: «Σταθερά και αμετάκλητα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης»

 


«Ο κύριος Μητσοτάκης, μέσα στις εσωτερικές του δυσκολίες, επιχειρεί να ενώσει όλα τα νεοφιλελεύθερα κομμάτια του κόμματος του, μέσα από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για το “ελεύθερο” και δήθεν «μη κερδοσκοπικό» πανεπιστήμιο.

-Επικαλείται λόγους που δεν οδηγούν σε τέτοιες λύσεις. Τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και στα κολλέγια γιατί η ΝΔ και  με την υποχρεωτική εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έχει αφήσει  χιλιάδες κενές θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια.

-Δηλώνει πως θα υπάρξουν νέες συνεργασίες με τα δημόσια πανεπιστήμια, όταν ΔΕΝ χρειάζεται καμία επιπλέον αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία για κάτι τέτοιο και τα ελληνικά πανεπιστήμια ήδη έχουν αξιοζήλευτες συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια.

-Μιλάει για μη κερδοσκοπικά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ιδρύματα αυτά θα χρειαστούν πολλά κέρδη για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα τους.

Πάνω από 3 τρις. δολάρια είναι στις ΗΠΑ το χρέος των σπουδαστών στις Τράπεζες, λόγω των φοιτητικών δανείων.

-Ανακοινώνει συνεχώς ότι επιδιώκει την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων όταν η δική του κυβέρνηση τα έχει αφήσει στην τύχη τους με την ελάχιστη χρηματοδότηση και τη μη προκήρυξη  νέων θέσεων καθηγητών.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο, επίσης, για τον κύριο Μητσοτάκη σημαίνει ακριβό σε δίδακτρα πανεπιστήμιο.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο για τον πρωθυπουργό σημαίνει ταφόπλακα στο Δημόσιο, το οποίο χρόνια περιφρονεί και σκοπίμως υπονομεύει τόσο με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, όσο και με τις απαξιωτικές αναφορές σ’ αυτό των στελεχών της Κυβέρνησης του.

“Ελεύθερο” πανεπιστήμιο, τέλος, για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα πανεπιστήμιο θεμελιωμένο στα συντρίμμια του Συντάγματος το οποίο, κατά τα ειωθότα, κουρελιάζει και ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Στην πραγματικότητα, αυτό που προοιωνίζει το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο του κυρίου Μητσοτάκη, είναι ένα ακριβό, κατευθυνόμενο από την αγορά ίδρυμα, με πολύ αμφίβολη ποιότητα εκπαίδευσης.

  Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναβαθμισμένο με νέες σχολές από τον ΣΥΡΙΖΑ ,με επεκτάσεις υποδομών και κλινικών, αποτέλεσε ισχυρό πυλώνα εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης για 10ετίες,συμμετέχοντας στο 1/3 του Α.Ε.Π. της περιοχής μας.    Η «μέριμνα» της ΝΔ και των τοπικών της στελεχών αποδεικνύεται από τις 2000 κενές θέσεις στις σχολές του Πανεπιστημίου μας τα τελευταία δύο χρόνια ,λόγω της εισαγωγής της Ε.Β.Ε. και της προ ολίγων μηνών οριστικής ταφόπλακας σε 3 σχολές που είχαν νομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, ανάμεσά  τους και της  Πολυτεχνικής σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στα Ιωάννινα.    

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη μη ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης , που γίνεται με την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.   

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ν.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.