Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Αντώνης Φούσας: Ανοιχτή ευχαριστήρια επιστολή προς τον συμπατριώτη μας συγγραφέα κ. Βασίλειο Μήτση, απόδημο με καταγωγή από το Κρυονέρι Πωγωνίου

 


ΠΡΟΣ

Τον κ. Βασίλειο Μήτση

Εκπαιδευτικό – Συγγραφέα

Ναυαρίνου 9

ΑΝΟΙΞΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αγαπητέ Βασίλη,


Έλαβα το πράγματι εξαιρετικό βιβλίο σου για το «Σώσινο» και σ’ ευχαριστώ πολύ. Επίσης σ’ ευχαριστώ για το ιδιαίτερα ευγενικό «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ».

Τις ημέρες του Πάσχα το διάβασα ή μάλλον το μελέτησα, και η εντύπωσή μου από κάθε πλευρά είναι άριστη. Κατ’ αρχάς, πρέπει να συγχαρώ τον εκδοτικό οίκο για την εντυπωσιακή εκτύπωση και τη θαυμάσια παρουσίασή του.

Με το βιβλίο σου αυτό αναδεικνύεις τη μεγάλη προσφορά της σταυροπηγιακής Μονής Σώσινου και προβάλλεις το έργο της ανά τους αιώνες. Επίσης, με το βιβλίο σου αυτό, πέραν της Μονής, εξαίρεις την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και πολύ περισσότερο της κωμοπόλεως Πογδόριανη, από την οποία και μετά την καταστροφή της, προέκυψαν οι σημερινές Κοινότητες Παρακαλάμου και Ρεπετίστας. Οι σημερινοί οικισμοί του Άνω Παρακαλάμου και της Παιδονιάς στέκουν πεισματικά εκεί για να δείχνουν τη γεωγραφική θέση και έκταση της ιστορικής κωμόπολης Πογδόριανη.

Με το βιβλίο σου αναδεικνύεις με ιδιαίτερη επιτυχία τα άγνωστο στο ευρύ κοινό ιστορικά στοιχεία για τη Μονή, όπως τα επτά συγίλλια (μολυβδένιες πατριαρχικές σφραγίδες), αναφορικά με τις σχέσεις της Μονής Σώσινου και της εκεί κωμοπόλεως Πογδόριανης και της Επισκοπής Βελλάς.

Το φωτογραφικό υλικό που έχεις στο βιβλίο σου είναι ιδιαίτερα πλούσιο και βοηθάει τον αναγνώστη στο να κατανοήσει τη σπουδαιότητα της Μονής.

Τέλος, επιθυμώ να σ’ ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την αναφορά σου στη «σημαντική συμβολή μου για την αναστήλωση και ανακαίνιση της ιστορικής Μονής» και οφείλω να σου εξομολογηθώ, ότι, ως πολιτικός που γεννήθηκα και μεγάλωσα στην περιοχή αυτή (Ρεπετίστα), ήταν από τα έργα που ήταν σκοπός της πολιτικής μου και της ζωής μου και ευχαριστώ το Θεό, που με αξίωσε να δω το έργο αυτό ολοκληρωμένο. Βεβαίως, η πρώτη μου επιτυχία ήταν, ότι, ως βουλευτής Ιωαννίνων, έπεισα, ύστερα από πολλές συζητήσεις τον τότε Νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλέξ. Καχριμάνη για τη σπουδαιότητα της Μονής αυτής και για την ανάγκη αναστήλωσής της.

Του χρωστώ μεγάλη ευγνωμοσύνη για το φλογερό ενδιαφέρον του και για την ολοκλήρωση του έργου.

Σου εύχομαι, αγαπητέ Βασίλη, καλοτάξιδο το βιβλίο σου και να συνεχίσεις την πολύ χρήσιμη πνευματική ανθοφορία σου. Ασφαλώς για το σπουδαίου αυτό βιβλίο σου, θα πρέπει να γίνουν σχετικές παρουσιάσεις, τόσο στην Αθήνα και στα Ιωάννινα, όπως και στον Παρακάλαμο, για τις οποίες είμαι πρόθυμος να παράσχω κάθε βοήθεια.

Με ειλικρινή αγάπη 

Αντώνιος Γρ. Φούσας

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡ. ΦΟΥΣΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ – ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ασκληπιού 6-8, Αθήνα

Τηλ.: 210-3636388

FAX:210-3637894

e-mail: fousasan@otenet.gr       

Αρ. πρωτ.:192/2021 Αθήνα 4/5/2021