Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Εξόφληση οφειλών, με εκχώρηση στο δημόσιο

Αίτηση πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών με εκχώρηση ποσού από πώληση ακινήτων, θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες.

Τη δυνατότητα να εξοφλούν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το δημόσιο εκχωρώντας σε αυτό το ποσό της πώλησης ακινήτου τους στο δημόσιο έχουν οι φορολογούμενοι από 1η Ιανουαρίου 2014.
Εκχώρηση τιμήματος πώλησης ακινήτου για εξόφληση χρεών προς το δημόσιο προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη.
Αυτό σημαίνει ότι οφειλέτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών με μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας ακινήτου σε τρίτο και ταυτόχρονη εκχώρηση στο δημόσιο μέρους ή του συνόλου του χρηματικού τιμήματος.


Ειδικότερα, η απόφαση του γενικού γραμματέα εσόδων προβλέπει τα ακόλουθα:
Οφειλέτης ο οποίος βρίσκεται σε αδυναμία να καταβάλει φόρο, μπορεί να υποβάλει αίτηση πληρωμής αυτού, μερικώς ή ολικώς, με μεταβίβαση εξ επαχθούς αιτίας της πλήρους κυριότητας ακινήτου του σε τρίτο και ταυτόχρονη εκχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο μέρους ή του συνόλου του χρηματικού τιμήματος.
Στην αίτηση, η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, δηλώνονται το ύψος του τιμήματος καθώς και τα στοιχεία α) του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί και του αγοραστή και β) αυτά που αποδεικνύουν την οικονομική αδυναμία του οφειλέτη να καταβάλει το φόρο.
Επί της αίτησης δύναται να εκδοθεί αποδεικτικό ενημερότητας ή βεβαίωση οφειλής σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, τα οποία επέχουν θέση πράξης αποδοχής της αίτησης.
Στο συμβόλαιο μεταβίβασης γίνεται υποχρεωτικά μνεία της εκχώρησης του τιμήματος στο Ελληνικό Δημόσιο.