Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην πολιτιστική εκδήλωση της Π. Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών για τους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πεύκης, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, από πολίτες που απήλαυσαν μια υψηλής ποιότητας πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ηπειρωτών των Δήμων: Νέας Ιωνίας, Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Πεύκης, Μελισσίων, Χαλανδρίου και Παπάγου.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί η μοναδική προσφορά των Ηπειρωτών-Ευεργετών στη χώρας μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης στην ομιλία του εξήρε το έργο των ευεργετών με καταγωγή προερχόμενη από την Ήπειρο στη στήριξη και την ανάπτυξη της χώρας και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Οι εθνικοί ευεργέτες με τις δωρεές και τα κληροδοτήματά τους στήριξαν γενναιόδωρα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά προ πάντων το Εθνικό Κέντρο.
Η Ήπειρος ανέδειξε τους σημαντικότερους εθνικούς ευεργέτες δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό φαινόμενο.
Οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες ήταν άνθρωποι με ήθος, ανθρωπιά και ιδανικά που πρόσφεραν πολλά στη Μητέρα Πατρίδα. Η συνεισφορά τους ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη, τόσο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, όσο και κατά τα πρώτα δύσκολα χρόνια της οργάνωσης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Τιμούμε σήμερα τους Ηπειρώτες Ευεργέτες που διαχρονικά και ποικιλότροπα υπηρέτησαν με την προσφορά και το έργο τους την πατρίδα μας, που δοκιμάζεται σήμερα σκληρά.
Τα δημόσια κτήρια που άρχισαν να χτίζονται στην Αθήνα στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, οφείλονται κατά κύριο λόγο, στους Εθνικούς Ευεργέτες. Μόνο κατά την εικοσαετία 1900-1920 καταγράφονται 3962 δωρεές και κληροδοτήματα για την ενίσχυση των Εθνικών Αναγκών και την κατασκευή κοινωφελών έργων.
Οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες, δείχνουν και πάλι τον δρόμο της ανιδιοτελούς προσφοράς, της δημιουργίας, της αλληλεγγύης και της Εθνικής Ανάτασης».


 Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, που μαζί με τον Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη και τα μέλη του Δ.Σ. Ζαχαρία Καψάλη και Διονύση Τσούτση, εκπροσώπησαν την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού μετέφερε την ευαρέσκεια του Δ.Σ. και του Προέδρου της ΠΣΕ Γιώργου Οικονόμου  για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής, ανέφερε  ότι η Ελληνική Πολιτεία και σήμερα ακόμη δεν αξιολογεί την τεράστια προσφορά των Εθνικών μας Ευεργετών, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και την βούληση των διαθετών.  

Είναι παράλογο είπε τα ευαγή ιδρύματα της πόλεως των Ιωαννίνων να διοικούνται και σήμερα με σουλτανικά φιρμάνια και υπό καθεστώς αδιαφάνειας και μη συμμόρφωσης σε όσα συμπεριλαμβάνονται στις Διαθήκες των  Ευεργετών. Πρέπει όλα αυτά τα ευαγή να περιέλθουν στον Δήμο των Ιωανννιτών και στην Περιφέρεια Ηπείρου
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο εκπαιδευτικός-φιλόλογος και μέλος της Ζωσιμαίας Σχολής, Σπυρίδων Εργολάβος. Συμμετείχαν το Μουσικό Συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη και το Πολυφωνικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας. Χόρεψαν τα Χορευτικά Τμήματα των Συλλόγων Ηπειρωτών Λυκόβρυσης και Χαλανδρίου.



Παρόντες στην εκδήλωση ήταν: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας- Αμαρουσίου και Ωρωπού Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών: Καλλικράτης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Κανελλάκης και Δημοσθένης Μπαρούτας. Οι Δήμαρχοι Λυκόβρυσης-Πεύκης Δημήτρης Φωκιανός, Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, Αμαρουσίου Γεώργιος Πατούλης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Νέας Ιωνίας Αντιδήμαρχος Φώτης Τσομπανόγλου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πεντέλης Αντιδήμαρχος Ιωάννης Ζώης, ο Δ/ντής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας Παρασκευάς Βεντήρης, ο Αντιπρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής, η πρόεδρος Ομοσπονδίας Μουργκάνας Ζωή Ντρούκα, ο Πρόεδρος Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Ζήκος Κόντης, η Έφορος Πολιτισμού Ομοσπονδίας Λάκκας Σουλίου Ρωξάνη Μαύρου, ο Πρόεδρος Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας Τζουμέρκων Αθανάσιος Νικολός, ο Πρόεδρος Μακεδόνων Ηρακλείου Γεώργιος Μήτσιος και πλήθος κόσμου.