Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ»: Δελτίο τύπου για το Προϋπολογισμό του Δήμου Πωγωνίου για το 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά 20-01-2012

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ 2012 
     
Την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε για την έγκριση Προϋπολογισμού 2012 και συζήτησε την κορυφαία πολιτική πράξη του Δήμου.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Δημοτική Αρχή αγνόησε τις θέσεις, τις προτάσεις και τις διαπιστώσεις της Παράταξής μας προκειμένου να συνταχθεί ένας αποτελεσματικός, κοινωνικός και διεκδικητικός προϋπολογισμός.
Η θέση της Παράταξής μας ήταν ξεκάθαρη και εστιάστηκε στην προχειρότητα της σύνταξης του Προϋπολογισμού, στην αναποτελεσματικότητα των στόχων που θέτει και στην αντικειμενική αδυναμία υλοποίησης των δράσεων που προβλέπει, θεωρώντας τον έναν εικονικό προϋπολογισμό που δεν είναι διεκδικητικός και δεν διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Ο Προϋπολογισμός δεν διακατέχεται από ένα γενικότερο στρατηγικό και επιχειρησιακό όραμα, φανερώνει την αδυναμία εντάξεων έργων σε ευρωπαικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, δεν περιλαμβάνει την χρηματοδότηση έργων σε κατευθύνσεις γενικού χαρακτήρα με προοπτική μελλοντικής ανταπόδοσης και δημιουργίας αειφορίας στα έσοδα του Δήμου, και απουσιάζει παντελώς η συνάφεια με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου.
Σε αυτό το πλαίσιο θέσαμε τις παρατηρήσεις μας επί διαφόρων κωδικών και αναφερθήκαμε στην απουσία αποδοχής συγκεκριμένων προτάσεων που έχουμε καταθέσει ως Παράταξη στην διάρκεια του χρόνου για ορισμένα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τον Δήμο και την λειτουργία του.
Συγκεκριμένα τονίσαμε:
Όσον αφορά τα έσοδα:
1. Σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα έχουμε εκτέλεση προϋπολογισμού εσόδων σε ποσοστό 55%, που δείχνει την απουσία ρεαλιστικής και πραγματικής αποτύπωσης της κατάστασης.
2. Εκείνο που δημιουργεί σκέψη και προβληματισμό είναι η πλήρης απουσία εισπρακτικού μηχανισμού που θέτει σε κατάσταση επικίνδυνη τα οικονομικά του Δήμου μας με συνέπεια παραγραφής οφειλών, καθώς στον απολογιστικό πίνακα Κωδ. 3, «έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα», τα βεβαιωθέντα έσοδα αντιστοιχούν στο 21% (!!!) μόλις των εσόδων που θα έπρεπε να μπουν στο Ταμείο του Δήμου.
3. Προβλέπονται έσοδα που δεν πρόκειται να εισπραχθούν (για το παζάρι, τα παράβολα εγγραφής αλλοδαπών).
4. Προβλέπεται αύξηση τελών στο 12%, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δημάρχου και των μελών της πλειοψηφίας να πείσουν σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τα τέλη ύδρευσης μειώνονται. Τι κρίμα να μην αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των καιρών!
5. Προβλέπεται σημαντική μείωση απόδοσης ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, στοιχείο που πρέπει να μας προβληματίσει και να το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.
Μία τέτοια εικόνα εσόδων, απόδειξη αποτυχίας σωστής διαχείρισης και αναγκαίου ελέγχου της κατάστασης του Δήμου, αποδεικνύει την πλήρη απουσία ρεαλιστικής και πραγματικής αξιολόγησης των μεγεθών, δημιουργεί μία εικονική πραγματικότητα που οδηγεί σε λανθασμένες και αδιέξοδες επιλογές, με σχέδια επί χάρτου και πιθανολογούμενα έργα, δηλ. επιλογές χωρίς ιεράρχηση και προτεραιότητες, επιλογές που αποδεικνύουν περίτρανα την αναποτελεσματικότητα των προθέσεων της πλειοψηφίας.
Εμείς, στο Συμβούλιο, υπενθυμίσαμε την αναγκαιότητα υλοποίησης της πρότασής μας για μείωση των τελών για ορισμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κατά 50%, καθώς και την καταγραφή των κατά σύστημα χρεωστών του Δήμου με την παράλληλη γνωστοποίηση του μηχανισμού που θα εφαρμοστεί, για να γίνει εφικτή η είσπραξη των ανάλογων οφειλών (συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε και στην Οικονομική Επιτροπή από το μέλος της Παράταξής μας).
Όσον αφορά τις Δαπάνες, ο Προϋπολογισμός αποτελεί τον καθρέπτη των αντιλήψεων και των πρακτικών της πλειοψηφίας και του Δημάρχου για την λειτουργία του Δήμου, την κατεύθυνση και την προοπτική που έχουν αποφασίσει να δώσουν στην πορεία του Δήμου μας.
Μία πορεία χωρίς στρατηγική, χωρίς δράσεις που να επιλύουν τα οξυμένα προβλήματα των κατοίκων, χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής συνθηκών στον τόπο μας και ελπίδας για ένα διαφορετικό αύριο για το Πωγώνι.


Πρώτον: Οι ενταχθείσες δαπάνες (5.368.397,12) φθάνουν μόνο στο 40% των προϋπολογισθέντων (13.467.223,29) για το 2011, δικαιώνοντας την πρόβλεψή μας και την κριτική μας για την αδυναμία υλοποίησής του.
Δεύτερον:
• Απαξιώνει τις διαδημοτικές συνεργασίες (Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας).
• Δεν προβλέπει επιχορήγηση του ΝΠΔΔ ούτε δαπάνες για απομαγνητοφώνηση των πρακτικών.
• Προβλέπει 15.000,00 ευρώ για αγορά επίπλων, την στιγμή που μπορεί να αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός από τα υπάρχοντα στα γραφεία των παλαιών δημαρχείων.
• Προβλέπει αυξημένες δαπάνες για δημόσιες σχέσεις και δεξιώσεις (116.00,00 ευρώ) παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Καψάλη για μείωση.
• Προβλέπει μειωμένα κονδύλια για τις αναλύσεις νερού. Υπόθεση, που αποτελεί ένα σημαντικό και ουσιαστικό ζήτημα για τα χωριά μας και απαιτείται συγκεκριμένη συχνότητα αναλύσεων, ολοκληρωμένη και υπεύθυνη διαχείριση για την ασφάλεια όλων μας.
• Προβλέπει συνολικά 170.000,00 ευρώ για αποκομιδή απορριμμάτων + 50.000,00 επιπλέον ποσό για τον ενταφιασμό ογκωδών απορριμμάτων κ.α.


Για όλα αυτά και άλλα, εμείς προτείναμε τόσο αλλαγές κονδυλίων σε συγκεκριμένους κωδικούς, για την υποστήριξη υπηρεσιών του Δήμου και την δημιουργία δημοτικής κοινωνικής πολιτικής, όσο και την δημιουργία Δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας αφού υπάρχουν οι προϋποθέσεις λειτουργίας της.
Τονίσαμε την απουσία πρόβλεψης κονδυλίων, για την Μελέτη που πρότεινε η Παράταξή μας για την αξιοποίηση του Νερόμυλου Ρογοζίου με την δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου, αλλά και την απαξίωση να δοθεί έστω μία απάντηση ή να καταγραφεί η θέση της πλειοψηφίας στην πρότασή μας.
Αποδείξαμε, με επιχειρήματα για άλλη μία φορά, ως τεράστιο λάθος την απόρριψη της πρότασής μας για την στήριξη των Τοπικών Συμβουλίων με την σύσταση της πάγιας προκαταβολής, παρέμβαση ανάσας για τα χωριά και αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης των καθημερινών τους προβλημάτων.
Επιπλέον, υπενθυμίσαμε την αντίθεσή μας και τις θέσεις μας για την καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Προϋπολογισμού (τοποθετηθήκαμε αναλυτικά σε προηγούμενη Συνεδρίαση του ΔΣ) καθώς προβλέπει έργα μόνο απευθείας αναθέσεων, χωρίς δημοπρατήσεις και κανένα επενδυτικό και ανταποδοτικό έργο. Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν έχει καμιά προοπτική και μακρόπνοο σχέδιο.
Εμείς πιστεύουμε και το αποδεικνύουμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει συμβιβαστεί με την μετριότητα, την απλή διαχείριση των πραγμάτων, χρησιμοποιώντας παλιές μεθόδους και συνταγές, για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις του μέλλοντός μας. Αυτή η πρακτική αποτελεί μία αποτυχία και το διαπιστώνουμε καθημερινά. Είναι μία φιλοσοφία και θεώρηση που δεν οδηγεί πουθενά και αδικεί κατάφορα το Πωγώνι μας.
Απόδειξη η σύνταξη του Προϋπολογισμού, που θα αποδειχθεί και φέτος όπως και πέρυσι, αφού επικράτησαν οι συνεχείς αναμορφώσεις και η μη έγκριση κονδυλίων για αναγκαία έργα και υπηρεσίες προς όφελος και εξυπηρέτηση των δημοτών.
Η Παράταξή μας με μεγάλη ευθύνη και σεβασμό απέναντι στους δημότες και με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον της περιοχής μας, καταψήφισε για τους παραπάνω λόγους τον Προϋπολογισμό του 2012.
Η Παράταξή μας πάντα με συνέπεια, με συγκεκριμένες πολιτικές και ξεκάθαρες θέσεις, μέσα από τον θεσμικό έλεγχο, τις τεκμηριωμένες προτάσεις, τις ιδέες με υλοποιήσιμες και εφαρμόσιμες λύσεις, αλλά και την άσκηση γόνιμης και ουσιαστικής κριτικής στην Δημοτική Αρχή, θα συνεχίσει να πορεύεται και να αγωνίζεται χωρίς διλήμματα και εκπτώσεις, διατηρώντας την αισιοδοξία και το όραμά μας ζωντανό για την καλύτερη λειτουργία των θεσμών και την αντιμετώπιση των αναγκών που υπάρχουν, για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της περιοχής μας.
Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.