Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Εκφράζουν την έντονη ανησυχία για το μέλλον του κλάδου μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 13%


Για συνεχή συρρίκνωση της εγχώριας κτηνοτροφίας μιλούν εκπρόσωποι του κλάδου, επεσημαίνοντας ότι μέσα στην επόμενη 10ετία οι κάτοικοι αυτής της χώρας θα ψάχνουν να βρουν κρέας και γάλα ελληνικό.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα, στην διάρκεια της οποίας τονίσθηκε ότι το τελειωτικό πλήγμα για τον κλάδο φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στο 13% για τις ζωοτροφές.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΚ, κ. Μιχάλης Τζίμας, μας παραθέτει στοιχεία για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας, την τελευταία τριετία, όχι για στατιστικούς λόγους, αλλά για να μπορέσουμε, όπως σημειώνει, πιο ουσιαστικά να βγάλουμε τα απαιτούμενα συμπεράσματα.

Οι ποσότητες που έχουν παραδοθεί με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ είναι : για το 2007, 717.000 τόνοι,
για το 2008, 706.000 τόνοι,
για το 2009, 686.000 τόνοι
και για το 2010 είναι ακόμη λιγότεροι.
Επίσης, στα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 είχαμε μια αλματώδη αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, απόρροια της αύξησης στην κατανάλωση των γαλακτοκομικών και ιδιαίτερα του φρέσκου γάλακτος.
Η αύξηση αυτή της παραγωγής, σημειώνει ο κ. Τζίμας, διαμόρφωσε νέες υποδομές στην αγελαδοτροφία, με τον εκσυγχρονισμό των μονάδων για καλύτερη ποιότητα και παραγωγικότητα γάλακτος, χωρίς όμως να χάνεται, στη συντριπτική πλειοψηφία, η οικογενειακή μορφή των εκμεταλλεύσεων.
Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε με την αποκλειστική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων, χωρίς την απαιτούμενη στήριξη του κράτους (ελλιπή σχέδια βελτίωσης - έλλειψη γενετικής βελτίωσης - αυξημένα επιτόκια - δυσκολία δανεισμού στις επενδύσεις από τις τράπεζες κλπ), υπογραμμίζει.