Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Άτακτη υποχώρηση Βενιζέλου μετά την θύελλα των αντιδράσεων

«Παρεξήγηση» ήταν τελικά η διάταξη, σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, περί επιστροφής της επιστροφής φόρου μέσω αποδείξεων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μπροστά στο μέγεθος που πήγε να πάρει το θέμα επιστροφής μέρους του φορομπόνους και την θύελλα των αντιδράσεων από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αναγκάστηκε να πάρει άρον άρον πίσω το μέτρο, καθώς το θέμα μόνο στα ψιλά δεν πέρασε να το απέδωσε σε "νομοτεχνική παρεξήγηση"!!!, τη διάταξη του εφαρμοστικού νόμου.


Συγκεκριμένα, η παράγραφος του σχετικού άρθρου στον εφαρμοστικό νόμο αναφέρει:
"Το ποσό του φόρου που εκπίπτει από το συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τις διατάξεις του 8ου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν.2238/1994 περί αποδείξεων, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ο επιπλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου".


Πρώτο θέμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κορυφαία στελέχη του κόμματος να δηλώνουν στην τηλεόραση πως δεν είχαν ιδέα για αυτό και πως δεν ήταν μέσα στη συνέντευξη του υπουργού και η πιθανότητα να καταψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο, να μετατρέπεται σε βεβαιότητα.


Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, στον οποίο επίσης είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν είχε τεθεί στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.


Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, στο Alter συγκεκριμένα, μετά τις εννέα, πως "αυτό δεν πρόκειται να γίνει".
Θόλωσε όμως πάλι τα νερά συμπληρώνοντας ότι η αλλαγή στον τρόπο επιστροφής φόρου, μέσω αποδείξεων, θα εφαρμοστεί "από του χρόνου".


Και μπορεί το μέτρο να πάρθηκε πίσω, ωστόσο είναι γεγονός πως η αξιοπιστία της κυβέρνησης δέχτηκε ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα, λίγες μόλις ημέρες πριν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, όπως πλήγμα δέχτηκε και το κύρος του κ. Βενιζέλου.