Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Πρόβλημα χωρίς λύση η λειτουργία των σφαγείων στο Δήμο Πωγωνίου

Μήνυμα Καχριμάνη στο Δήμο Πωγωνίου να προχωρήσει τις απαιτούμενες εργασίες εκσυγχρονισμού

Καθοριστική και κρίσιμη για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή του Πωγωνίου αναμένεται η ερχόμενη Τετάρτη 8 Μαΐου όπου πραγματοποιείται η επαναληπτική δημοπρασία για το σφαγείο του Κεφαλοβρύσου.
Ο Δήμος Πωγωνίου επιχειρεί εδώ και αρκετούς μήνες να θέσει σε επαναλειτουργία τόσο το σφαγείο του Κεφαλοβρύσου όσο και αυτό του Παρακαλάμου, όμως οι προσπάθειες μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες.
Το ζήτημα της προσωρινής έστω επαναλειτουργίας του σφαγείου Κεφαλοβρύσου τέθηκε στη συζήτηση που είχαν την Τρίτη στην Περιφέρεια Ηπείρου με τον Αλ. Καχριμάνη, από τον Δήμαρχο Κ. Καψάλη και αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου.
Ωστόσο, από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής τονίστηκε πως παρήλθε το χρονικό διάστημα των τριών μηνών που είχε δοθεί ως διορία για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και συμπληρωματικές εργασίες στο σφαγείο, χωρίς αυτές να έχουν ξεκινήσει.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζήτηση λόγω της περιόδου του Πάσχα, έγινε επανέλεγχος από την Κτηνιατρική, όμως και πάλι διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση ελέγχου.
Ο Αλ. Καχριμάνης κράτησε αποστάσεις από το θέμα λέγοντας πως θα πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές της Ε.Ε., για να μην υπάρξουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι δεν απαιτούνται πολλά χρήματα για τις παρεμβάσεις στο σφαγείο του Κεφαλοβρύσου.
«Είναι υποχρέωση του Δήμου να προχωρήσει στις εργασίες και πιστεύω ότι τελικά θα βρουν τον τρόπο να το κάνουν», σημείωσε.
Ωστόσο, είναι υπαρκτή η συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με το εάν η περιοχή μπορεί να «σηκώσει» το βάρος της λειτουργίας δύο σφαγείων με βάση τη μειωμένη κίνηση, επομένως εάν θα ήταν προτιμότερο να λειτουργήσει το ένα από τα δύο.
«Θεωρούμε ότι μπορούν να δουλέψουν και τα δύο, ίσως εκ περιτροπής, δύο μέρες το ένα σφαγείο και δύο το άλλο, για να μειωθεί και το κόστος των μεταφορικών. Επίσης και στο σφαγείο της Κόνιτσας θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις με λίγα χρήματα, αλλά το πρόβλημα είναι η δεινή οικονομική κατάσταση των Δήμων και η αδυναμία τους να βρουν χρήματα για τέτοιες παρεμβάσεις», κατέληξε ο Αλ. Καχριμάνης.