Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: «Ουκ έστιν αριθμός» αξιόποινων πράξεων για την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι στην Λίμνη Παμβώτιδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Τον τελευταίο χρόνο η τοπική κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη ένα «σίριαλ» εγκληματικών πράξεων σε βάρος του περιβάλλοντος της Παμβώτιδας, με 5 διακοπές του έργου και 2 πρόστιμα από αρμόδιες Υπηρεσίες, που προκάλεσε η κατασκευή της πίστας θαλασσίου σκι, εντός του προστατευμένου και θεσμοθετημένου ενδιαιτήματος της Αμφιθέας.
  Δεν υπήρξε παρέμβαση που να μην αποτελούσε παραβίαση της λογικής, που να μην έθιγε και να μην προσέβαλλε την περιβαλλοντική αξία του λιμνιαίου οικοσυστήματος. Την αναγκαιότητα αποκατάστασης της αισθητικής βλάβης και όχι μόνο, αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση –δια του Δασαρχείου Ιωαννίνων– προασπιζόμενη το εγχώριο δίκαιο, την έννομη τάξη και το δημόσιο συμφέρον. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές επιταγές (Αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης) μετά και τις 2 επερωτήσεις του κ. Ν. Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο έναντι του πολύτιμου ευρωπαϊκού φυσικού κεφαλαίου αναμένουν κρίσιμες απαντήσεις από πλευράς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
  Η περιοχή «παλαιό Χάνι» της Τ.Κ. Λογγάδων υποδεικνύεται ως ο χώρος της παράνομης εκχέρσωσης δημοτικής δασικής έκτασης εμβαδού 4.100,00 τ.μ. (όπως αναφέρεται στο έγγραφό τους). Η έκταση αυτή (αδρανή υλικά) χρησιμοποιήθηκε για εργασίες επιχωμάτωσης για την έδραση των 2 drag line (βαρέα εκσκαπτικά λιμενικών έργων) και άλλων μηχανημάτων εντός του καλαμώνα της Αμφιθέας υψηλής προτεραιότητας με παγκόσμια απειλούμενα είδη, τούτο τεκμηριώνεται από το φωτογραφικό υλικό που έχουμε στην διάθεσή μας.
  Πέραν της σύνταξης σχετικού πρωτοκόλλου μήνυσης πληροφορούμαστε και την κήρυξη της εν λόγω έκτασης ως αναδασωτέας (ΦΕΚ 375/τ. Δ΄/31-12-2013).
  Η ανωτέρω περιοχή έχει χαρακτηρισθεί επίσης ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι πλέον αποκαλυπτική η σωρεία των αξιόποινων πράξεων, στην οποία έχει περιπέσει ο Δήμος Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Όμιλος Θαλασσίου Σκι «Παμβώτις», ο οποίος πέρα από την φίμωση με αγωγές κάθε πολιτικής κριτικής ζητά τώρα εκτός της νομιμοποίησης της πίστας του θαλασσίου σκι και την διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2014, εμπλέκοντας εμμέσως και την Διεθνή Ομοσπονδία σε ευθύνες αποκατάστασης.
  Η «ετσιθελική» μονιμοποίηση της «παραβατικότητας», Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΑΓΑΘΩΝ αναδεικνύει το πρόταγμα αυτής της δημοτικής αρχής και τις πρακτικές των παλαιών αναποτελεσματικών πολιτισμικών παραδειγμάτων που γνωρίζουν οι τοπικές αναχρονιστικές αυτοδιοικήσεις του Α΄ και Β΄ Βαθμού.

  Τον Σεπτέμβρη την προηγουμένη της έναρξης των αγώνων δήλωναν ανερυθρίαστα: «…ότι τελικώς νίκησε η ευπρέπεια και η νομιμότητα…».