Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

3ο Παμπωγωνησιακό αντάμωμα, Χλώμο Πωγωνίου Αργυροκάστρου, Δευτέρα 12 Αυγούστου

 


3ο  Παμπωγωνησιακό αντάμωμα, Χλώμο Πωγωνίου Αργυροκάστρου, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 3 Ιουλίου

 


Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00

Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων: Εθελοντική αιμοδοσία την Τετάρτη 3 Ιουλίου και από ώρα 18:00΄-& 20:30΄ στα γραφεία του Συλλόγου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων στα πλαίσια κοινωνικής ευαισθησίας προς το συνάνθρωπό,  καλεί  τα μέλη  και φίλους, σε εθελοντική αιμοδοσία την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 και από ώρα 18:00΄-& 20:30΄στα γραφεία του Συλλόγου (28ης Οκτωβρίου 17Β).

Η συμβολή όλων είναι  απαραίτητη γιατί  εκτός του ότι η ζωή είναι δώρο και οφείλουμε να το προσφέρουμε απλόχερα σε όλους, αλλά και γιατί την προηγούμενη κυνηγετική χρονιά υπήρξαν ατυχήματα  και συνάδελφοί μας το χρειάσθηκαν άμεσα.

Οσφυαλγία: Πώς να αποτρέψετε τον πόνο το καλοκαίρι


Συχνές είναι οι αναφορές για αύξηση των περιστατικών οσφυαλγίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Η θερμότητα, η υγρασία, η απότομη αύξηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και η σωματική αδράνεια, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, όπως και η αφυδάτωση είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πόνο στη μέση.

Αν και κάποιοι από αυτούς δεν επιδέχονται αλλαγής, άλλοι είναι τροποποιήσιμοι και η αντικατάστασή τους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλγους σε αυτήν την πολύπαθη περιοχή της σπονδυλικής στήλης.

«Το καλοκαίρι είναι εποχή που αλλάζουμε συνήθειες. Ασχολούμαστε με αθλήματα στην ύπαιθρο, πηγαίνουμε ταξίδια, απολαμβάνουμε τα παιχνίδια στην παραλία, πηγαίνουμε σε συναυλίες, χαιρόμαστε τη συντροφιά φίλων, ξεφεύγοντας συχνά από το διατροφικό πρόγραμμά μας, καταναλώνοντας συχνά περισσότερο αλκοόλ και καπνίζοντας περισσότερο.

Δυστυχώς, παρά την ψυχική ευφορία που προσφέρουν, αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν απειλή για πολλούς ανθρώπους που έχουν προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη και κυρίως στη μέση.

Οι κλιματικές συνθήκες, όπως η μεταβολή των επιπέδων υγρασίας και η αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα, διεγείροντας τις νευρικές απολήξεις σε περιοχές με παθολογίες, παίζουν ρόλο στις εξάρσεις της οσφυαλγίας το καλοκαίρι. Υπάρχουν, ωστόσο, πρακτικές που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισής του πόνου, χωρίς να χάνεται η απόλαυση», επισημαίνει ο δρ Κωνσταντίνος Σταραντζής Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επιστημονικός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής στήλης της Osteon Orthopedic & Spine Clinic. 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αναζητούμενος αλλοδαπός

 


Συνελήφθη χθες (1-7-2024) το απόγευμα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, αναζητούμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του εκκρεμούσε Διάταξη του Προέδρου Εφετών Κέρκυρας, προκειμένου να συλληφθεί για «αποθήκευση και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών ουσιών από κοινού».

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. 

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Εκδηλώσεις μνήμης της επετείου των 81 χρόνων των καέντων και εκτελεσθέντων κατοίκων του Κεφαλοβρύσου, την Τετάρτη 10 Ιουλίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 να τιμήσετε με την παρουσία σας τον επίσημο εορτασμό της επετείου των 81 χρόνων των καέντων και εκτελεσθέντων κατοίκων του Κεφαλοβρύσου, από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούλιο του 1943.

 

Ο Δήμαρχος       Ο Περιφεριάρχης          Ο Πρόεδρος

  Πωγωνίου               Ηπείρου               Π.Ε.Δ Ηπείρου

Κ. Καψάλης         Α. Καχριμάνης         Παν. Νταής

        Ο Πρόεδρος             Ο Πρόεδρος Εκπολιτιστικού    

  Τ.Κ Κεφαλοβρύσου           Συλλόγου Κεφαλοβρύσου

        Γ. Μεντής                                 Κ. Πότσης

          

                         Η Πρόεδρος Συλλόγου

                       Γυναικών Κεφαλοβρύσου

                               Καλ. Γραμμόζη

Σημείωση:

Δηλώσεις συμμετοχής για κατάθεση στεφάνου στο Δήμο Πωγωνίου, στο τηλέφωνο 26573 60410

Δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα δρόμου στο τηλ. 6972554814  κ. Κώστας Πότσης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

08:00 π.μ.   Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου

                    Κωνσταvτίνου και Ελένης Κεφαλοβρύσου.

08:30 π.μ.   Αγώνας δρόμου 5 χιλ. «Δρόμος Μνήμης».

10:30 π.μ.   Επιμνημόσυνη Δέηση.

                   Προσκλητήριο νεκρών στο Ηρώο Πεσόντων.

                     Κατάθεση στεφάνων.

11:00 π.μ.   Χαιρετισμοί από το Δήμαρχο Πωγωνίου,

                    τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Πρόεδρο

                    της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου.

11:10 π.μ.   Ομιλία από τον Διδάκτωρ του Παν/μίου Ιωαννίνων

                    κ. Χαράλαμπο Σπ. Φούκη

                    με θέμα: "Παρακαταθήκη η μαρτυρική θυσία

                                    των προγόνων μας"

11:30 π.μ.   Βράβευση νικητών αγώνα «Δρόμος Μνήμης».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΔΗΛΩΣΗ

           Σάββατο 6 Ιουλίου (Κεντρική Πλατεία)

7:30 μ.μ.   Ανοιχτός διάλογος με θέμα "Το Κεφαλόβρυσο θυμάται"

         Προβολή ταινίας "Το μπαλκόνι - Μνήμες κατοχής"     

Ημερήσιο πανηγύρι στους Ποντικάτες Πωγωνίου, την Κυριακή 7 Ιουλίου

 


 Ημερήσιο πανηγύρι στους Ποντικάτες Πωγωνίου, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε ναρκωτικά, κινητά και χρήματα στο Κατάστημα Κράτησης Σταυρακίου


 Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε ναρκωτικά, κινητά και χρήματα σε Κατάστημα Κράτησης

Συνελήφθησαν -8- άτομα, μεταξύ των οποίων -3- σωφρονιστικοί υπάλληλοι, -2- έγκλειστοι και αστυνομικός

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -8- άτομα

Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών, κινητών τηλεφώνων και χρημάτων, προερχόμενων από παράνομες δραστηριότητες, σε Σωφρονιστικό Κατάστημα της Βόρειας Ελλάδας.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα, με τη συνδρομή ομάδων ΕΚΑΜ και ΥΑΤ, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, και αστυνομικών σκύλων, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν -8- μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων -3- σωφρονιστικοί υπάλληλοι, -2- έγκλειστοι κρατούμενοι, αστυνομικός και -2- ιδιώτες.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπλα, δωροληψία-δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και παραβιάσεις των νομοθεσιών περί μετανάστευσης και περί εισαγωγή κινητών τηλεφώνων σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη -8- άτομα, που ενεργούσαν εκτός του πλαισίου δράσης της Οργάνωσης.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν πληροφοριακά στοιχεία και προανακριτικά δεδομένα, ενώ έγινε εφαρμογή ειδικών ανακριτικών ενεργειών από την περαιτέρω ανάλυση των οποίων προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας, τουλάχιστον από το Απρίλιο του 2023, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτή και προέβαιναν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην περαιτέρω νομιμοποίηση των εσόδων τους.

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης (modus operandi) ήταν ο εξής:

• Αρχηγός της οργάνωσης ήταν έγκλειστος του Σωφρονιστικού Καταστήματος ο οποίος συντόνιζε την εμπορία και διακίνηση των ναρκωτικών και ήταν ο τελικός αποδέκτης των εσόδων.

• Ιδιώτης, είχε αναλάβει τη διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα, ενώ μέρος των εσόδων τα παρέδιδε στον αρχηγό της οργάνωσης.

2ο Θερινό Συνέδριο στο Δελβινάκι

 

2ο Θερινό Συνέδριο στο Δελβινάκι



Άρτα: Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν σε τηλεφωνικές απάτες

 


Παραλάμβαναν χρήματα από ηλικιωμένους, τους οποίους νωρίτερα συνεργοί τους είχαν πείσει τηλεφωνικά να τα παραδώσουν προκειμένου δήθεν να υποβληθεί σε επέμβαση συγγενικό τους πρόσωπο λόγω ατυχήματος

Διακριβώθηκε η εμπλοκή τους σε δύο υποθέσεις, από όπου απέσπασαν συνολικά 57.000 ευρώ

Ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο αλλοδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και απάτες κατά συναυτουργία.

Όπως διακριβώθηκε, οι κατηγορούμενοι αποτελούσαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία δρούσαν σε διάφορες περιοχές ανά την Επικράτεια.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες  (κυρίως ηλικιωμένων) πολιτών, ότι δέχθηκαν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα από άγνωστους, οι οποίοι προσποιούνταν ότι είναι ιατροί νοσοκομείου και ζητούσαν χρήματα προκειμένου το παιδί τους να υποβληθεί επειγόντως σε χειρουργική επέμβαση, λόγω ατυχήματος που είχε υποστεί.

Με το παραπάνω πρόσχημα διαπιστώθηκε ότι οι αλλοδαποί παρέλαβαν:

την 12/06/2024, χρηματικό ποσό 50.000 ευρώ από ηλικιωμένη σε χωριό της Άρτας, για ατύχημα της κόρης της εντός της οικίας και

την 27/6/2024, χρηματικό ποσό 7.000 ευρώ από ηλικιωμένη σε περιοχή της Άρτας, για δήθεν τροχαίο ατύχημα της κόρης της.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Δυνατότητες, προσδοκίες, προκλήσεις και προβληματισμοί για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις

 

Ο δήμος Ιωαννιτών, με μια σημαντική εκπροσώπηση παρακολούθησε τις εργασίες της 3ης ετήσιας συνάντησης των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024, την Βαλένθια της Ισπανίας στις 25 και 26 Ιουνίου.

Στόχος της ήταν να παρουσιαστεί η πρόοδος των εργασιών κάθε πόλης και η ανταλλαγή επιτυχημένων πρακτικών.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, επέλεξε να παρευρεθεί προσωπικά στο συνέδριο, και να εμπλακεί ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου, καθώς, όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες αλλά και ερωτηματικά, που απαιτούν τόσο πολιτική διαχείριση όσο και τεχνική διευκρίνιση.

«Η δημοτική μας αρχή έχει από την πρώτη στιγμή αποφασίσει να πορευτεί με διαφάνεια και με ειλικρίνεια απέναντι στους δημότες, ενημερώνοντάς τους για τα μικρά και μεγάλα θέματα και καθιστώντας τους συμμέτοχους στη λήψη αποφάσεων.

Επομένως σήμερα θα επιχειρήσω να σας μεταφέρω όσο πιο κατανοητά και με πληρότητα όσα αποκόμισα από τις συναντήσεις και τις εισηγήσεις του συνεδρίου», τόνισε ο κ. Μπέγκας, και πρόσθεσε:

Η Ευρωπαϊκή ένωση, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα το 2050, επέλεξε 100 πόλεις, οι οποίες θα πρέπει να κατακτήσουν αυτόν τον στόχο νωρίτερα, ως το 2030, και να λειτουργήσουν ως πιλότοι για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κάθε επιλεγμένη πόλη όφειλε να καταρτίσει ένα κλιματικό σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή ένωση, εξηγώντας πώς σχεδιάζει να πετύχει τον στόχο των μηδενικών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Το κλιματικό σύμφωνο των Ιωαννίνων εγκρίθηκε και πλέον είμαστε κάτοχοι του επίσημου σήματος της πόλης – πιλότου.

Τα θέματα που πραγματεύεται το σύμφωνο σε γενικές γραμμές, αφορούν την ενέργεια, την κινητικότητα, τον σχεδιασμό του δημόσιου χώρου και τη συμμετοχικότητα.

Εξιχνιάστηκε διάρρηξη σπιτιού στην Άρτα

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας διάρρηξη που έγινε την (28-05-2024) σε περιοχή της Άρτας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο κατηγορούμενος εισήλθε σε κατοικία ιδιοκτησίας ημεδαπής, παραβιάζοντας την πόρτα, χωρίς να αφαιρέσει κάτι από τον χώρο.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 2 Ιουλίου

 


Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14;00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Έκτακτο επίδομα 600 ευρώ για κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

 


Tο συγκεκριμένο επίδομα των 600 ευρώ παρέχεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Δικαιούχοι για το επίδομα μέχρι 600 ευρώ είναι οι κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Επίδομα – πληροφορίες

Αν ζείτε σε ορεινή ή/ και μειονεκτική περιοχή, μπορείτε να λάβετε εισοδηματική ενίσχυση, αρκεί:

 εσείς και η οικογένειά σας να κατοικείτε μόνιμα σε ορεινή ή/και μειονεκτική περιοχή για τουλάχιστον 2 χρόνια

το ετήσιο οικογενειακό σας εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 4.700 ‎‎

 Η ενίσχυση που θα λάβετε είναι:

600 το χρόνο, αν το ετήσιο οικογενειακό σας εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 3.000

300 το χρόνο, αν το ετήσιο οικογενειακό σας εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 3.000,01 και 4.700

Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Ερωτήσεις για το επίδομα

1. Ποιοι πολίτες δικαιούνται την ετήσια εισοδηματική ενίσχυση ;

Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες ( σύζυγοι με ή χωρίς ανήλικα τέκνα) συμπεριλαμβανομένων των μονογονεϊκών ( ένας εκ των συζύγων και τουλάχιστον 1 παιδί) όπου ένα τουλάχιστον μέλος τους έχει την ιδιότητα α) του Έλληνα πολίτη β) πολίτη της ΕΕ γ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και δ) της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, οι θερινές εκπτώσεις 2024

 


Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις στα καταστήματα και θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Ταυτόχρονα, την δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου (14.7.2024) προβλέπεται να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εκπτώσεις αφορούν τα προϊόντα θερινής περιόδου και οι προσφορές σχετίζονται με τα εποχικά είδη συνήθως είδη παρωχημένης εποχής. Συγκεκριμένα:

Στις προσφορές, οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να έχουν αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι πραγματοποιούνται προσφορές και στα προϊόντα που πωλούν θα πρέπει να αναγράφεται ξεκάθαρα η αρχική τιμή και η τελική τιμή προσφοράς και σε καμία περίπτωση το ποσοστό έκπτωσης.

Οι καταναλωτές, έχουν κάθε δικαίωμα να ρωτούν για την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος και οι έμποροι έχουν την υποχρέωση να απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα.

Εάν το ποσοστό των προϊόντων που παρέχεται με μειωμένη τιμή ξεπερνά το 60% του συνόλου τους, επιβάλλεται να αναγράφεται το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Βλέφαρα: Πόσο κινδυνεύουν από τον ήλιο;

 


Την επόμενη φορά που θα βάλετε αντηλιακό ή υδατική με SPF στο πρόσωπό σας, θυμηθείτε να αλείψετε προσεκτικά τα βλέφαρά σας. Είναι πολύ ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, αλλά μένουν συχνά απροστάτευτα εναντίον της.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα βλέφαρα είναι το σημείο του προσώπου στο οποίο έχουμε τις λιγότερες πιθανότητες να βάλουμε αντηλιακό, αλλά και υδατική με SPF.

Μία από αυτές πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLoS One. Όπως έδειξε, όταν βάζουμε υδατική με αντηλιακό στο πρόσωπο, η κάλυψη των βλεφάρων είναι κατά 21%  χαμηλότερη απ' ό,τι στο υπόλοιπο πρόσωπο. Αντίστοιχα, όταν βάζουμε αντηλιακό, η κάλυψή τους είναι 14% χαμηλότερη.

Άλλη μελέτη είχε δείξει πως όσοι βάζουν αντηλιακό στο πρόσωπό τους, αφήνουν ακάλυπτο το 10% του δέρματος. Τα σημεία που συχνότερα μένουν ακάλυπτα είναι αυτά ανάμεσα στην εσωτερική γωνία του ματιού και τη μύτη (σχεδόν οκτώ στους δέκα αποφεύγουν να βάζουν αντηλιακό σε αυτή την περιοχή) και τα βλέφαρα (το σχεδόν 14% δεν βάζει ποτέ αντηλιακό σε αυτά).

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,6% η ανεργία τον Μάιο του 2024

 


Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ στο 10,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,2% τον Μάιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,7% τον Απρίλιο 2024.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 504.924 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 21.707 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2023 (4,1%) και κατά 11.472 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2024 (2,2%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 13,8% από 14,6% τον Μάιο 2023 και στους άνδρες σε 8,1% από 8,4%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 23,8% από 25,2% τον Μάιο πέρυσι και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 9,9% από 10,3%.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.249.074 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 53.313 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2023 (1,3%) και μείωση κατά 63.083 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2024 (1,5%).

Επίσκεψη στελεχών της Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών ώρα ευθύνης» σε φορείς της ΠΕ Θεσπρωτίας

 


Επίσκεψη πραγματοποίησε την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών ώρα ευθύνης» κ. Ιωάννης Στέφος στο Δημαρχείο Φιλιατών, συνοδευόμενος από την Περιφερειακή Σύμβουλο Θεσπρωτίας κα Παναγιώτα Αγγέλη, όπου συναντήθηκαν  με τον Δήμαρχο Φιλιατών κ. Βασίλειο Τσίγκο και τον Αντιδήμαρχο κ. Παρασκευά Βλάχο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν προς συζήτηση θέματα που αφορούν την συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, με κύρια ζητήματα την αντικειμενική κατανομή των πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης στους Ο.Τ.Α. και τους οδικούς άξονες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου όπως η ανάγκη για ανακαίνιση των υπαρχόντων καταλυμάτων, η κατασκευή νέων, η αξιοποίηση υπαρχόντων δομών με πολλαπλασιαστικό όφελος για την τοπική κοινωνία, η ανάγκη ύπαρξης ξενώνα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς και θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όπως ο ηλεκτροφωτισμός της οδού εισόδου της πόλης των Φιλιατών και η έλλειψη μηχανημάτων έργου. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η συνεργασία των δύο βαθμών Τ.Α. μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τους δημότες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για το έργο κατασκευής Βιολογικού στο Μικρό Πάπιγκο Δήμου Ζαγορίου

 


Σχετικά με φήμες και δημοσιεύματα ότι δήθεν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «πάγωσε» το έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Μικρό Πάπιγκο, η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει ότι:

Τέσσερις (4) επιχειρήσεις και δέκα οκτώ (18) φυσικά πρόσωπα φέρονται να έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η εκτέλεση του έργου και να ανασταλεί η εκτέλεσή του με έκδοση προσωρινής διαταγής. Εξ αυτών μόνο 4 φυσικά πρόσωπα δηλώνουν κάτοικοι Μ. Παπίγκου, ενώ είναι απολύτως άδηλο αν όλοι οι φερόμενοι ως αιτούντες είναι πράγματι αιτούντες.

Το ΣτΕ δεν χορήγησε προσωρινή διαταγή όπως ζητούσαν οι ανωτέρω, συνεπώς δεν πάγωσε το έργο του βιολογικού, όπως διακινείται.

Το Υπουργείο Πολιτισμού που με Υπουργική Απόφαση του 2023 χαρακτήρισε το Ζαγόρι Ιστορικό Τόπο και συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου και για την ένταξή του στον κατάλογο της UNESCO, έχει ήδη εγκρίνει την κατασκευή του έργου στο σημείο που πρόκειται να κατασκευαστεί.

Η τιμή του πράσινου τιμολόγιου της ΔΕΗ τον Ιούλιο

 


Στα επίπεδα των 13,55 σεντς η κιλοβατώρα διαμορφώνεται το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Ιούλιο, αυξημένο κατά 14% έναντι του προηγούμενου μήνα, αλλά παραμένοντας ένα από τα χαμηλότερα της αγοράς.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται και τα τιμολόγια των υπόλοιπων παρόχων.

Στη περίπτωση της ΔΕΗ, έπειτα από έκπτωση 31%, η χρέωση για κατανάλωση κάτω των 500 κιλοβατώρων ανέρχεται για τον Ιούλιο σε 13,557 σεντς/ KWh.

Σε καταναλώσεις, πάνω από 500 κιλοβατωρες, η χρέωση διαμορφώνεται σε 14,385 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η νυχτερινή χρέωση καθορίζεται στα 11,41 σεντς / KWh.

Περιφέρεια Ηπείρου: Με εισήγηση του Περιφερειάρχη άρχισε η 3η Συνεδρίαση της Επ. Παρακολούθησης

 


ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ (Περιφερειάρχης Ηπείρου):

Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.

Συνεχιζόμενα έργα,, Καινοτομία, Eπιχειρηματικότητα, Κοινωνικές δαπάνες στις προτεραιότητες του νέου Προγράμματος

Με αναφορά στον πολύ θετικό απολογισμό για το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, το οποίο  έκλεισε με τις δαπάνες να υπερκαλύπτουν κατά   110%  τον αρχικό προϋπολογισμό, άρχισε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας τις εργασίες της 3ης Συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Προγράμματος 2021-2027, που πραγματοποιείται στο Μέτσοβο.

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης στο δεύτερο μέρος της εισήγησής του έθεσε και το πλαίσιο του νέου Προγράμματος και στους – επιπλέον των κεντρικών – τομείς στους οποίους δίνει βαρύτητα η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ειδικότερα:

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Ε.Π 2014-2020:

Νεκρός ανασύρθηκε απο την θάλασσα πρώην δήμαρχος της Πάργας

 


Νεκρός εντοπίστηκε λίγο πριν τις έντεκα το πρωί, ο 61χρονος πρώην Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος που αγνοούνταν από χθες το βράδυ στην περιοχή της Λούτσας.

Τον 61χρονοπου είχε βουτήξει για ψαροντούφεκο,  εντόπισε το Λιμενικό σε βραχώδη σημείο κατά την διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούσε στην περιοχή.

Ο Αθανάσιος Λιόλιος ήταν ο πρώτος δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Πάργας.

Είχε εκλεγεί το 2010 και είχε παραμείνει στο αξίωμα ως το 2014.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα προκύψουν από τη νεκροψία- νεκροτομή που θα γίνει.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Εργαστήρι Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών

 


Με μεγάλη επιτυχία και με την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για την προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών της περιοχής ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Γεωχωρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα πλαίσια του 1ου Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου.

Για έξι ημέρες η πανεπιστημιακή ομάδα που αποτελούνταν από πέντε (5) καθηγητές και δώδεκα (12) φοιτητές μελέτησαν με μεγάλη λεπτομέρεια επτά (7) πέτρινα γεφύρια προχωρώντας στην τεκμηρίωση και ανάδειξή τους.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η τρισδιάστατη αποτύπωση και η συλλογή πληροφοριών για ορισμένα από τα γεφύρια της περιοχής. Συγκεκριμένα, με τη χρήση GNSS, terrestrial and air borne laser scanner, UAVs και φωτογραμμετρίας, πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των εξής γεφυριών και νερόμυλων:

1       Γεφύρι και Νερόμυλος στο Γκρέτσι Παλαιόπυργος

2       Κατωγέφυρο      Ωραιόκαστρο

3       Γεφύρι στο Καλντερίμι Πωγωνιανή

4       Γεφύρι στο Νιόνερο Πωγωνιανή

5       Γεφύρι του Κουβαρά   Δολό

6       Γεφύρι και Νερόμυλος της Νονούλως Δολό

7       Γεφύρι Μερόπης Μερόπη λέγεται δίτοξο πέτρινο γεφύρι του

Λουχάρου ή Αγίας Παρασκευής-Μερόπη

Στόχος του εργαστηρίου δεν ήταν μόνο η επαφή και εξοικείωση των φοιτητών με τις επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα διεθνώς αλλά και σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων (bigdata) πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό την ανάδειξη και διαχείριση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης ενός τόπου.  Οι φοιτητές, παρακολούθησαν διαλέξεις για τη χρήση τρισδιάστατου σαρωτή SLAM, flying laser scanner, εισαγωγή στις μετρήσεις με δέκτες GΝSS αλλά και μαθήματα μουσειολογίας.

«Τα πέτρινα γεφύρια και οι νερόμυλοι της περιοχής αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του Δήμου Πωγωνίου και η Δημοτική Αρχή ενορχηστρώνει και στηρίζει κάθε δράση για την ανάδειξη, προστασία και συντήρησή τους. Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαστήρι που επιθυμούμε να καταστεί θεσμός για το Δήμο με τη διαδικασία να προσφέρει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.  Τα όμορφα πέτρινα γεφύρια αποτελούν «έργα τέχνης» και κάθε προσπάθεια έρευνας και τεκμηρίωσής τους θα μας βρίσκει πάντα αρωγούς και συμπαραστάτες. Ευχαριστούμε πολύ όλη την επιστημονική ομάδα για την εξαιρετική δουλειά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Εργαστήρι στάθηκε αφορμή να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας αλλά και τους φιλόξενους ανθρώπους του» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στυλιανός Κουκουλάρης.

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με το δήμαρχο Αυλώνας

 


Αντιπροσωπεία του δήμου Αυλώνα με επικεφαλής το δήμαρχο, Ermal Dredha, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Στη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων ειδικότερα σε τομείς όπως το τουρισμός και ο πολιτισμός και συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδων εργασίας με στόχο την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Γενική Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα, κ. Irida Laci, με την οποία ο δήμαρχος Ιωαννίνων είχε συναντηθεί στα μέσα Μαΐου βάζοντας από τότε στέρεες βάσεις συνεργασίας με τη γείτονα χώρα.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

 


Συνελήφθη χθες (30-06-2024) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο αναζητήσεων, ύστερα από καταγγελία σύμφωνα με την οποία προηγουμένως είχε προβεί σε ασελγή πράξη εναντίον ανήλικης ημεδαπής, με την οποία πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στερούνταν των απαιτούμενων εγγράφων για την είσοδο και παραμονή του στη χώρα.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Δύο τελευταίες παραστάσεις από το Θέατρο Actina στην αυλή του Arte Povera (εντός του Κάστρου)

 


Δύο τελευταίες παραστάσεις από το Θέατρο Actina στην αυλή του Arte Povera (εντός του Κάστρου). “Ο Λυγμός των σκυλιών” του Γιάννη Παπάζογλου σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά. Ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Γεωργούλας, η Άννα Παπανικολάου και η Αθηνά Τσικνιά. Τα visual effects δημιούργησε ο Κωστής Εμμανουηλίδης. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 και Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:15’. Κρατήσεις θέσεων στα τηλ 6974865401 / 6972339675.



ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ζευγάρι απομονωμένο στην εξοχή. Εκείνος πεζογράφος. Σε δημιουργική κρίση. Κάποτε φέρελπις. Στην πορεία εμπορευματοποίησε τη γραφή του. Κατέληξε ευπώλητος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εκείνη κριτικός λογοτεχνίας. Συχνά πικρόχολη και επιθετική. Ακόμα κι εναντίον του. Ο γάμος έχει κλονιστεί. Η βεράντα μετατρέπεται σε ρινγκ. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κύρια αιτία η φυγή της κόρης. Ως αντίδραση στη μικροαστικοποίησή τους εκείνη γίνεται φωτορεπόρτερ ακτιβίστρια. Και ξαφνικά εισβάλλει στην βεράντα τους μια πρόσφυγας. H εξέλιξη καταιγιστική.