Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Τέρενς Κουίκ: Μέχρι τέλος 2018 το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού


Συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ «Στο Κόκκινο» FM

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ μίλησε για την ψήφο των Αποδήμων στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο και στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» 105,5 FM.
Παραθέτουμε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας τους.
«Ν. Σβέρκος: κ. Κουίκ, μια και έχετε και την αρμοδιότητα επί των Αποδήμων, θέλω και το σχόλιό σας για όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν και αποφασίστηκαν χθες (στη Βουλή) για το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων.
Τ. Κουίκ: Ήταν μια υπογραφή που έβαλα με πολύ μεγάλη χαρά και που αφορούσε τη σύσταση της Επιτροπής, που όπως επανειλημμένα δήλωσε και ο κ Σκουρλέτης, μέσα σε 5 μήνες θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, για να μπορέσουμε πράγματι να αποδώσουμε ψήφο σε εκείνους τους Έλληνες που το δικαιούνται.
Διότι όπως ξέρετε, βάσει Συντάγματος, μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες και στο εξωτερικό και δεν είναι μόνον οι διπλωμάτες μας αλλά είναι και τα παιδιά του brain drain και θα έλεγα ότι είναι και οι Έλληνες, εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι (στα Δημοτολόγια) οι οποίοι μπορούν όπως έρχονται να ψηφίσουν στην Ελλάδα, να ψηφίζουν στον τόπο της κατοικίας τους.
Όλα αυτά, λοιπόν, θα τα κάνουμε γιατί είναι απόφαση κυβερνητική. Υπενθυμίζω ότι ειδικά για τους ψηφοφόρους του brain drain έχει μιλήσει στην Βουλή και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η ΝΔ με μία τροπολογία που κατέθεσε, η οποία σας διαβεβαιώνω είναι παραφροσύνης, διότι προβλέπει εν ολίγοις ότι θα πρέπει να μετακινείται κόσμος από την Ελλάδα για να πάει να συγκροτήσει εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, την ώρα που θα μπορούσε να λυθεί πιο πρακτικά το θέμα. Πάντως, επαναλαμβάνω, είναι διαδικαστικά θέματα που θα συζητήσει και θα προτείνει η Επιτροπή.
Μετά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και το ότι - για παράδειγμα - στις ΗΠΑ, έχουμε 8 προξενεία και 1 προξενικό γραφείο και μιλάμε για μία αχανή χώρα, άρα το ταξίδι των χιλιάδων χιλιομέτρων με τον τρόπο που το διατυπώνει η ΝΔ, δεν θα το γλυτώσουν οι Ομογενείς που θέλουν να ψηφίσουν.
Άρα, καλό θα είναι να μην μας θυμίζει τη γνωστή περίπτωση του παρελθόντος, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γέμιζαν τζάμπα τα jumbo της Ολυμπιακής, και τους έφερναν στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να ψηφίσουν τα κόμματα. Όχι για να δώσουν το δημοκρατικό δικαίωμα στον Ομογενή να ψηφίσει. Το ξέρουμε πολύ καλά ότι χρέωναν φέσια στην Ολυμπιακή. Αυτή είναι η ιστορία, εμείς σε 5 μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει το Νομοσχέδιο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα περάσει με τις 200 ψήφους για να εφαρμοστεί άμεσα.
Αλλά επισημαίνω κάτι ακόμα: το «ελάτε να ψηφίσετε για να βγούμε κυβέρνηση και να νομοθετήσουμε την ψήφο σας στις επόμενες/μεθεπόμενες εκλογές». Εδώ έχουμε αυτό το οποίο φοβόμασταν από την πρώτη στιγμή ότι θα συμβεί, και εγώ προσωπικά το πρόσεχα σαν τα μάτια μου με εντολή Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να μην ανακατέψω κόμματα και Ομογένεια.
Δυστυχώς, τα γνωστά κόμματα όπως η ΝΔ προσπαθούν να μπουν και να διαλύσουν την ηρεμία των Ομογενών, και να μας ξαναφέρουν πίσω στις εποχές των πράσινων και γαλάζιων «καφενείων», διχάζοντας την Ομογένεια.
Αυτό, τουλάχιστον όσο είμαι σε αυτήν τη θέση, θα το διαφυλάξω. Είναι γνωστό ότι όπου και να πηγαίνω, όταν μιλάω στους Ομογενείς τους ξεκαθαρίζω ότι «έρχομαι εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, για εμένα το κόμμα είναι ένα, το κόμμα λέγεται Ελλάδα, και σημαία του κόμματος είναι η Γαλανόλευκη».
Αυτό λέω, και πρέπει να υπογραμμίσω ότι είναι το σημείο που ΟΛΟΙ χειροκροτούν».