Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μπροστά στις μεγάλες αντιδράσεις το υπουργείο Οικονομικών δεν θα φορολογήσει τους αποθηκευτικούς χώρους που βρίσκονται σε αγροτική γη

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων.
Είχε προηγηθεί η αντίδραση 24 βουλευτών της Ν.Δ.
Σύμφωνα με το υπουργείο   στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Νωρίτερα 24 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή χαρακτηρίζοντας την υπερφορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων άδικη για τους αγρότες μεταξύ των επισημάνσεων ανέφεραν για τον συντελεστής κατοικίας εντός αγροτεμαχίου.
«Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός γηπέδου εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας ίσος με 5.  Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι αγρότες για να συγκεντρώνουν τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τα αγροτικά τους εφόδια, κατασκευάζουν κτίσματα εντός των κτημάτων τους.
Για τα κτίσματα αυτά (αποθήκες) ο αγρότης επιδοτείται ώστε να οργανωθεί καλύτερα. Να λάβουμε υπόψη μας ότι ο αγρότης απαγορεύεται να βγει με τρακτέρ σε εθνική οδό. Είναι υποχρεωμένος πολλές φορές να έχει αποθήκες με όλα τα εφόδια και μηχανήματα. Όλα αυτά δεν πρέπει να φορολογούνται. Είναι εργαλεία δουλειάς. Σωστά δεν φορολογείται το αγροτικό σπίτι μέσα στα κτήματα όταν είναι το μοναδικό. Ζητούμε να έχουμε αγρότες –farmers, αποκλειστικής απασχόλησης και δεν πρέπει να τους διώξουμε από τα κτήματα» τόνιζαν μεταξύ άλλων.