Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Στρατηγικές για την διαχείριση των αγχωτικών σκέψεων


Άρθρο:
Όλοι μας βιώνουμε αγχωτικές σκέψεις ανά διαστήματα. Για πολλούς από εμάς, αυτές οι σκέψεις επαναλαμβάνονται και αισθανόμαστε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούμε να κάνουμε, εκτός από το να συνεχίζουμε να αγχωνόμαστε ολοένα και περισσότερο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθηθούμε.
Μια επιλογή είναι να επικεντρωθούμε στη συμμετοχή μας σε ευχάριστες δραστηριότητες. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Διαφορετικά πράγματα λειτουργούν αποτελεσματικά για διαφορετικούς ανθρώπους ενώ η υιοθέτηση διαφορετικών στρατηγικών μπορεί να είναι ωφέλιμη για το ίδιο άτομο σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Με λίγα λόγια, καλό είναι να επιλέξετε τις τακτικές που πραγματικά κάνουν νόημα σε εσάς, παραλείποντας τις υπόλοιπες.
1. Ζωγραφίστε τις ανήσυχες σκέψεις σας.
Ίσως οι σκέψεις σας να εμφανίζονται με διαφορετικά σχήματα. Ίσως να έχουν συγκεκριμένα χρώματα. Ίσως να μοιάζουν με ανθρώπους που γνωρίζετε ή αντικείμενα που υπάρχουν μέσα το σπίτι σας. Όπως και να έχει, αναγνωρίστε τις σκέψεις που σας αγχώνουν και προσπαθήστε να τις αποτυπώσετε γραπτώς.
2. Σκεφτείτε τις αγχωτικές σκέψεις σας ως έναν γονέα που σας συμβουλεύει λάθος αλλά πραγματικά θέλει να βοηθήσει.
Μπορείτε ακόμα και να τους ευχαριστήσετε και για τις προσπάθειές τους να σας βοηθήσουν.
3. Καταγράψτε με ακρίβεια τις ανησυχίες σας και σκεφτείτε μια ρεαλιστική λύση για κάθε ανησυχία σας.
4. Μιλήστε για τις αγχωτικές σκέψεις σας με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.
Θα ανακαλύψετε ότι δεν είστε μόνο εσείς που κάνετε τέτοιου είδους εξωφρενικές, γελοίες, ανόητες σκέψεις. Ναι, ακόμη και οι πιο τρομακτικές, οι πιο περίεργες σκέψεις είναι συνηθισμένες.
5. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε.
Κάντε κάποιες δραστηριότητες που σας προσφέρουν παρηγοριά και ηρεμία: όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, ένα τσάι, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, ένας σύντομος ύπνος. Σκεφτείτε τον καλύτερο τρόπο για να εμπλέξετε τις αισθήσεις σας, όπως οι ασκήσεις με βαθιές αναπνοές ή μία βόλτα στη φύση.
6. Δώστε στις αγχωτικές σκέψεις σας μια ταυτότητα και ένα όνομα.
Ίσως είναι η αρνητική Μαρία ή ο αναξιόπιστος Γιώργος. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει θυμίζοντας μας ότι πολλοί από τους αγχωτικούς κύκλους που βιώνουμε δεν είναι ρεαλιστικοί ούτε λογικοί ούτε χρήσιμοι. Σίγουρα μπορεί κάποιες φορές να λειτουργούν υποστηρικτικά, όπως στην ανάγκη προετοιμασίας για μια παρουσίαση. Αλλά στο σύνολό του, όταν το άγχος μας έχει μετατραπεί σε έναν κύκλο μηρυκασμού, και έχει ξεφύγει από τον βοηθητικό του χαρακτήρα, δεν χρειάζεται να ακούσουμε τις ακραίες προειδοποιήσεις που το συνοδεύουν.
7. Θυμήστε στον εαυτό σας τη δύναμή σας.
Θυμηθείτε ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι ανησυχίες σας γίνουν πραγματικότητα, εσείς θα είστε σε θέση να τις διαχειριστείτε. Μπορείτε να διαχειριστείτε μία αποτυχία στις εξετάσεις ή μία κακή παρουσίαση. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη στεναχώρια και τη θλίψη. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη σύγκρουση και τον πόνο.
Το άγχος μας μπορεί να μας πείσει ότι είμαστε ανίσχυροι και αβοήθητοι και δεν έχουμε καμιά καλή επιλογή στη διάθεσή μας. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το άγχος μας είναι ένα απαίσιο συναίσθημα που πρέπει να εξαλειφθεί. Αντίθετα, σημαίνει ότι όταν διογκώνεται και φουσκώνει οδηγώντας μας σε λάθος κατεύθυνση (κάτι που μπορεί να συμβεί φυσικά) χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να το διαχειριστούμε.

Πηγή: PsychologyNow.gr