Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Επίσκεψη κλιμακίου της περιφερειακής παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» σε χωριά του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

 


Κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» περιόδευσε σε χωριά του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους πολίτες και να κάνουν γνωστό το πρόγραμμα της περιφερειακής παράταξης. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, Νίκος Βράνος, Αντωνία Ζέρβα, Δήμητρα Ζιάρκα, Αλίκη Σουλάκη, Δημήτρης Τζιάλλας, και Αλέκος Χαρίτος, επισκέφτηκαν το πρωί του Σαββάτου τα χωριά, Κατσικάς, Κουτσελιό, Δροσοχώρι και Πεδινή και συνομίλησαν με τους κατοίκους.

Κοινή διαπίστωση όλων είναι η αίσθηση πως δυναμώνει η ελπίδα για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα στην Περιφέρεια και να πάρει ο τόπος μας μια άλλη πορεία, με πρόγραμμα, στρατηγική και σχεδιασμό, με δημοκρατία και σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας.

Τα χωριά, ακόμη και αυτά που συγκεντρώνουν ένα σεβαστό αριθμό κατοίκων, ερημώνουν σιγά-σιγά και οι νέοι τα εγκαταλείπουν προς ανεύρεση καλύτερης τύχης. Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται και εδώ σε κρίσιμη καμπή. Η συνεχής οικονομική ύφεση, η αύξηση των τιμών και των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή αλλά και τα προβλήματα σχεδιασμού και εφαρμογής της νέας ΚΑΠ «πιέζουν» τους ανθρώπους της υπαίθρου και εγκαταλείπουν σιγά σιγά τις καλλιέργειές τους.

Το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» αναγνωρίζει πως η ανάπτυξη της Ηπείρου εξαρτάται από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Η περιφερειακή αρχή θα πρέπει να δίνει εγγύηση τεσσάρων πυλώνων για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές: ανθεκτικότητα (στην παραγωγή και το περιβάλλον), προσβασιμότητα (στα μέσα παραγωγής και την πληροφορία), ασφάλεια (για παραγωγούς και καταναλωτές) και ποιότητα (επάρκεια και ασφάλεια τροφίμων).

Δυστυχώς το μοντέλο αυτό κάθε άλλο πάρα βρίσκεται στον σχεδιασμό της απερχόμενης περιφερειακής αρχής, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Ηπείρου να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (215 η /234περιφέρειες στην Ευρώπη) και διατηρεί τον μεγαλύτερο δείκτη φαινομένων διαφθοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη “EU Regional Competitiveness Index 2.0 – 2022 edition”.

Το ερώτημα δυστυχώς είναι αμείλικτο για τους κάτοικους της Ηπείρου. Μπροστά στην ερημοποίηση των χωριών μας και την φυγή των νέων μας, στον άναρχο σχεδιασμό, τις απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους, την οικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση, πόσα χρόνια ακόμη χρειάζεται η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή για να …υλοποιήσει το έργο της. Δεν αποτελεί αυτό απόδειξη τραγικής ανικανότητας;