Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Δακτυλίωση λευκών πελαργών 2022

 


Με επιτυχία έλαβε χώρα η δακτυλίωση Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia) που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη φορά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων στις 23 Ιουνίου 2022 και για δεύτερη φορά στο Δήμο Πωγωνίου στις 24 Ιουνίου 2022 με την υποστήριξη των Δήμων Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου. Η δράση υλοποιήθηκε από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου σε συνεργασία με την κα. Eva Stets συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του ΕΚΔΠ, τον κ. Μαμάση Διονύση Περιβαλλοντολόγο και δακτυλιωτή Λευκών Πελαργών, καθώς και με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων και εθελοντών.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε έξι (6) φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Αμπελιά, Λογγάδες, Ελεούσα, Λαψίστα, Πετσάλι, Νεοχώρι) και δακτυλιώθηκαν δεκαεπτά (17) νεοσσοί πελαργοί του είδους Ciconia ciconia, ενώ στο Δήμο Πωγωνίου πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε εννιά (9) φωλιές (Παρακάλαμος, Καλπάκι) και δακτυλιώθηκαν είκοσι επτά (27) νεοσσοί πελαργοί. 

Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν ορισμένες φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης ή λόγω του γεγονότος ότι οι νεοσσοί ήταν σε μέγεθος που δεν ενδείκνυται η δακτυλίωσή τους και πραγματοποιήθηκε μία επιλογή στις φωλιές του Παρακαλάμου. 

Επιπλέον, την διαδικασία δακτυλίωσης παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον οι μαθητές του ΚΔΑΠ Δήμου Ζίτσας και του ΚΔΑΠ Δήμου Πωγωνίου στους οποίους πραγματοποιήθηκε και μια σύντομη ενημέρωση.

Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.

Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, την τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτηση τους στη φωλιά.

Παράλληλα με τη δακτυλίωση πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των φωλιών από σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτούν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους "μπουσουλάνε", καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος εντοπίστηκαν δύο ενήλικοι πελαργοί σε φωλιά οι οποίοι φέρουν δαχτυλίδι από προηγούμενες δακτυλιώσεις, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς αντλούμε πληροφορίες για τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις τους στην περιοχή μας. Οι πελαργοί είναι συνήθως έτοιμοι για αναπαραγωγή μετά το τρίτο έτος της ζωής τους, επομένως τώρα αναμένουμε να έχουμε επανευρέσεις πελαργών σε φωλιές από τις πρώτες δακτυλιώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2018-2019. Επίσης, σημειώνεται ότι ένας πελαργός που είχε τραυματιστεί το 2021, στάλθηκε για περίθαλψη από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων - Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη και αφέθηκε ελεύθερος όταν έγινε καλά, επέστρεψε ξανά φέτος στην περιοχή για να φωλιάσει.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Eva Stets και τον κ. Μαμάση Διονύση που για μία ακόμα φορά βρέθηκαν στα Ιωάννινα με σκοπό την υλοποίηση δακτυλιώσεων λευκών πελαργών, καθώς και τους εθελοντές κ.κ. Στέργιο Κασσαβέτη, Έλενα Ηλία, Ταξιάρχη Δανέλη και Μαρία Παγκούτσου για τη σημαντική τους συνεισφορά στη διαδικασία των δακτυλιώσεων. Επιπλέον, ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο Δήμου Πωγωνίου κ. Φωτίου Αθανάσιο που μας τίμησε με την παρουσία του.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος και την άψογη συνεργασία, και πιο συγκεκριμένα τη Διευθύντρια Βασιλική Γνωστοπούλου, τον Τομεάρχη εκμετάλλευσης κ. Γεώργιο Λιόλιο καθώς και το τεχνικό προσωπικό Παπαδιαμάντη Κοσμά, Γεώργιο Βλάχο και Θεολόγο Πασχάλη που συμμετείχε ενεργά και βοήθησε σημαντικά για την υλοποίηση της Δράσης.

Η Δράση εντάσσεται στο Υποέργου 1 της Πράξης «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5033228 του ΕΠ – ΥΜΕΠΕΡΑΑ.