Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Προετοιμασία και λήψη προληπτικών μέτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων


«Η εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων» βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 02/10/2019 μετά από πρόσκληση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειου Μιχελάκη, στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, στοχεύοντας στον καλύτερο συντονισμό της δράσης πρόληψης και στον σχεδιασμό μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τη γειτονική Βουλγαρία, αν και εφόσον υπάρξει κάποιο κρούσμα.
Αναφερόμενος στο θέμα για το οποίο δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, σημείωσε ότι «χρειάζεται προετοιμασία και λήψη προληπτικών μέτρων από όλους μας από θέση ευθύνης, τηρώντας ανάλογη στάση χωρίς να πανικοβάλουμε τους πολίτες», ενώ τόνισε  την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης, συνεργασίας και βοήθειας όλων των φορέων για την επίτευξη μείωσης στο ελάχιστο ποσοστό των όποιων επιπτώσεων προκύψουν (αν και εφόσον υπάρξει βεβαίως κάποιο κρούσμα), εστιάζοντας κυρίως στη λήψη προληπτικών μέτρων- σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων- στις παραμεθόριες περιοχές καθώς η νόσος έχει φθάσει στα 13 χλμ. από τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας.
 «Θα πρέπει να εστιάσουμε πρωτίστως στην αποτροπή εισχώρησης της ζωονόσου στην περιοχή, ωστόσο εάν υπάρξει πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε δυναμικά και ξεκάθαρα συμπλήρωσε, ενώ υπογράμμισε ότι αν και εφόσον εμφανιστεί κρούσμα στην περιοχή τα μέτρα θα αποφασιστούν από την Εθνική Επιτροπή.
Στη σύσκεψη κατέστη σαφές ότι η αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων εμπορικές καθώς και από τους κατόχους οικόσιτων χοίρων, καθιστά επιτακτική την ανάγκη της απαρέγκλιτης εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων προφύλαξης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της ζωονόσου η οποία προσβάλει αποκλειστικά χοίρους και αγριόχοιρους και όχι τον άνθρωπο ή άλλα είδη ζώων.
Ήδη προς την κατεύθυνση αποφυγής και εξάπλωσης της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, Δήμοι) έχουν προχωρήσει στη διαδικασία καταγραφής όλων των οικόσιτων χοίρων, προκειμένου να ακολουθήσει η επιτόπια επίσκεψη στους χώρους αυτούς και η ενημέρωση όλων των κατόχων οικόσιτων χοίρων καθώς και των μονάδων συστηματικής χοιροτροφίας για την αποτροπή του κινδύνου προσβολής των ζώων από την αφρικανική πανώλη, προστατεύοντας και στηρίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την επιβίωση των χοιροτρόφων και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.


Επίσης στην σύσκεψη έγινε αναφορά για την αναγκαιότητα λήψης των απαραίτητων μέτρων πρόληψης της νόσου ιδιαίτερα από τους κυνηγούς τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγιού όσο και μετά από αυτό όπως ο χειρισμός του θηράματος, καθαρισμός κλπ., η συμβολή των οποίων στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι καθοριστικής σημασίας λόγω της άμεσης επαφής τους μέσα στο δάσος και στο περιβάλλον όπου ζουν οι αγριόχοιροι.
Τεχνικά θέματα που αφορούν στην ασφάλιση των κυνηγών και τέθηκαν στη σύσκεψη, θα επιλυθούν άμεσα διαβεβαίωσε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των Κυνηγετικών Συλλόγων περιοχής αρμοδιότητας της.
Αναφορικά με τα Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) που αποτελούν στην ουσία εκτάσεις-βιότοπο που προσφέρουν προστασία, διατροφή και διατήρηση του πληθυσμού των θηραμάτων, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι ήδη οι Δασικές Υπηρεσίες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα εδώ και μια δεκαετία, όταν από το 2002 προβλέπονταν η καταγραφή και αναμόρφωση των ΚΑΖ. Αναμένουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις και από τις Διευθύνσεις Δασών της υπηρεσίας μας πρόσθεσε για το ποιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής πρέπει να καταργηθεί πλήρως ή να τροποποιηθεί χωρικά και να αντικατασταθεί ισόποσα σε άλλο.
Τέλος, μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύσκεψη ήταν :
- Η αυστηρή επιτήρηση και ο έλεγχος λήψης των μέτρων πρόληψης της νόσου από τις Δασικές Υπηρεσίες.
- Η αυστηρή εφαρμογή των Οδηγιών.
- Η αποστολή από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου των ονομάτων των κυνηγών.
- Η καταγραφή από τους Δήμους για τους οικόσιτους χοίρους ώστε να ενημερωθεί η Διεύθυνση Κτηνιατρικής η οποία θα παρέχει συμβουλές για την προστασία τους.
- Η εκ νέου συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο για τη διαπίστωση του προσδιορισμού των οικόσιτων χοίρων από τους Δήμους. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών, Αρταίων Ζηρού, Ζίτσας, Ζαγορίου και Φιλιατών, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού-Λευκάδας, του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά-Αχέροντα-Κέρκυρας, του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, του Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου, εκπρόσωποι Χοιροτροφικών Επιχειρήσεων και του Συλλόγου Χοιροτρόφων, του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, της Ε΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων, από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και των Τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Π.Ε. της Περιφέρειας Ηπείρου και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.