Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Ευρύ φάσμα θεμάτων έθεσε στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης


Στα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου οι Περιφερειάρχες με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και το κυβερνητικό επιτελείο  του, αναφέρθηκε επιγραμματικά   ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Συνοψίζοντας τις εντυπώσεις του ο Περιφερειάρχης δήλωσε και τα εξής:
«Φαίνεται ότι υπάρχει ευρύ φάσμα νομοθετικών ρυθμίσεων που πρέπει να προωθηθούν  και οι οποίες  θα διευκολύνουν τον κόσμο,  θα  αναπτύξουν  τις περιφέρειες και θα δώσουν  τη δυνατότητα να λυθούν χρονίζοντα  προβλήματα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη συζήτηση. Πρώτη φορά είδα έναν πρωθυπουργό να γνωρίζει ο ίδιος τα θέματα και να μη ζητάει απαντήσεις από κάποιον υπουργό και επιπλέον να είναι αποφασισμένος να δώσει λύσεις. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό, γιατί δυστυχώς τα χρόνια περνάνε και λύσεις δεν δίνονται».
Τα θέματα που συζητήθηκαν μπορούν να  χωριστούν σε θεσμικά,  γενικά και τα ειδικότερα που αφορούν την Ήπειρο, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να θέτει προς συζήτηση ευρύ φάσμα ζητημάτων.
Ειδικότερα,  όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:
Η πορεία του ΕΣΠΑ, καθώς προκύπτουν δυσκολίες με τον υπάρχοντα νόμο δημοσίων έργων. Θα ακολουθήσουν νέες συσκέψεις για τις απορροφήσεις, αλλά και για να δοθούν κατευθύνσεις για το νέο ΕΣΠΑ.
Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τα λιμάνια, τα λιμενικά ταμεία, τις συνεργασίες με δήμους, νοσοκομεία και λοιπούς φορείς.
Τέθηκαν πολλά ζητήματα που αφορούν τα αγροτικά θέματα. Μεταξύ αυτών εξετάστηκαν και προβλήματα που εντοπίζονται για την υλοποίηση του Π.Α.Α. και ειδικά για τα εμπόδια που προκύπτουν από το γεγονός πως παρότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως τα δάση και οι δασικές εκτάσεις μπορούν να χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι, τα Δασαρχεία επιμένουν να χαρακτηρίζουν όλους τους δρόμους (ακόμη και προς τα βοσκοτόπια) ως δασικούς που  δεν επιτρέπει να εκτελούνται έργα βελτίωσης του δικτύου.


Τέθηκαν ζητήματα για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  στην κατεύθυνση να  διατηρήσουν τις ελεγκτικές υπηρεσίες και όσες αρμοδιότητες δεν εκχωρούνται από το Σύνταγμα
Στη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπήρξε θετική αναφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου και στη Δυτική Μακεδονία που βρίσκονται μπροστά από τις άλλες Περιφέρειες. «Επεσήμανα υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν για τη λειτουργία των ΣΜΑ, τόσο σε νομικό επίπεδο, όσο και από την έλλειψη στύλων  που έχει η  ΔΕΗ για επεκτάσεις δικτύων, ζήτημα που αφορά και τους δασεργάτες της Ηπείρου και της Μακεδονίας».
Συζητήθηκε η πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για τις οφειλές των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, μέσω της χρηματοδότησής τους με χαμηλότοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Προτάθηκε η προώθηση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να είναι δυνατή – χωρίς τις δεσμεύσεις της ΡΑΕ- η εγκατάσταση και λειτουργία κατά τους θερινούς μήνες φωτοβολταϊκών συστημάτων για παραγωγή ενέργειας στα αντλιοστάσια άρδευσης.
Οι οδικές υποδομές της Ηπείρου
Εκτεταμένη ήταν η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη για ζητήματα υποδομών που αφορούν την Ήπειρο.   Συγκεκριμένα,  όπως είπε, αναφέρθηκε   στο δίκτυο των εθνικών οδών που χαρακτηρίστηκαν διευρωπαϊκοί  και τους χειρίζεται το Υπουργείο Υποδομών.   «Ενώ προεκλογικά  συμφωνήσαμε για  προγραμματική σύμβαση και βάλαμε με απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης 30 εκ. ευρώ για το τμήμα της Ιόνιας Οδού Καμπή- Γέφυρα  Καλογήρου,   με έγγραφο του Υπουργείου με ημερομηνία 4/7/2019  που  παραλείφθηκε  16/7/2019, μας ενημέρωσαν  ότι η μελέτη-  επειδή αλλάζουν τα γεωτεχνικά -  θέλει επιπλέον χρόνο. Πρότεινα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα,  όπως έγινε με την παράκαμψη Φιλιππιάδας, που έχει το ίδιο το έδαφος.  Ζήτησα να βρεθούν άλλες λύσεις και αν το υπουργείο δεν μπορέσει, να δώσει τις μελέτες στην Περιφέρεια να τις ωριμάσουμε, τόσο για την Καμπή – Πρέβεζα, όσο για το παραθαλάσσιο τμήμα μέχρι το Μαυρομάτι και  την  Ιόνια οδό μέχρι Κακαβιά.  Πρότεινα ακόμη να εξετάσουν την κατασκευή των έργων και με  παραχώρηση, γιατί δεν πρέπει να χαθούν χρήματα και έργα».
Μεταξύ των άλλων μεγάλων έργων στα οποία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης  ήταν ο Ε-65 και η επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου. 
Ο Περιφερειάρχης, εκτός των όσων ανέπτυξε προφορικά στη συνάντηση, κατέθεσε και αναλυτικό υπόμνημα με προτάσεις και με εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα αρμόδια Υπουργεία.
Μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Βορίδη για τρέχοντα αγροτικά ζητήματα.
Τέλος με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2019.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr