Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Κοσμοσυρροή στη Χρυσοβίτσα από πολίτες που «διψούν» οι για ιατρική ενημέρωση


«Σημαντική η συνέργεια όλων»
Στα «αγγόνια της Παναγίας», ως είθισται να αποκαλούνται οι κάτοικοι της Χρυσοβίτσας, απευθύνθηκε το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, μετά από πρωτοβουλία και με την ευλογία  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου αλλά και πρόσκληση του Δημάρχου Μετσόβου, του Προεδρείου της Δημοτικής Ενότητας, του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Συλλόγου και του Πατριωτικού Συνδέσμου Χρυσοβιτσινών Αθηνών. Μετά την κατανυκτική αρχιερατική Θεία Λειτουργία,  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, κάτοικοι του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής παρακολούθησαν την ημερίδα πρόληψης ιατρικών παθήσεων και αλληλεγγύης, που συντόνισε ο κ. Στέφανος Φούσας.
Το καλωσόρισμα επωμίστηκε ο κ. Γιάννης Γιώσας (οργάνωσε την όλη διαδικασία με την ενεργό συμμετοχή και της Αντιπροέδρου κ. Αναστασίας Τσαπραλή), Διευθυντής Σύνταξης της περιοδικής έκδοσης «Τα Χρυσοβιτσινά» και μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου, αναφέροντας: «Ευχαριστούμε τον Στέφανο Φούσα για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας αλλά και για την προσφορά του στο Νομό μας, άλλωστε δεν χρειάζονται συστάσεις για τον καθηγητή». Ο Δήμαρχος Μετσόβου, κ. Κώστας Τζαφέας, τόνισε: «Έχω παρακολουθήσει  όλες τις ημερίδες του κ. Στέφανου Φούσα στο Δήμο μας και αισθάνομαι ότι πραγματικά επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο για πολλά χρόνια, ότι προσφέρει απλόχερα γνώση στους συμμετέχοντες».

Στην κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας, ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Στο Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, το οποίο πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συμμετέχει τα τελευταία τρία χρόνια και η Μητρόπολη. Αυτό που συμβαίνει είναι  πολλοί φορείς και άτομα να ενώνουν τα χαρίσματά τους και αυτό είναι ευλογία. Είναι σημαντική η συνέργεια όλων».
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας κ. Κώστας Τσαπραλής, κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση του καθηγητή Καρδιολογίας στην οργάνωση σεμιναρίου εκπαίδευσης στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και εξήρε τη χρησιμότητα των γνώσεων που πρόσφεραν οι ομιλητές. Στην ημερίδα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο πατήρ Μιχαήλ Χρυσέλης, γυναικολόγος–φαρμακοποιός, Επιμ. Β΄ του Φαρμ. Τμήματος του Γ.Ν.Ι. «Γ. Χατζηκώστα» («Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας») και οι κ.κ.: Κώστας Βέμμος, Παθολόγος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών («Εγκεφαλικά επεισόδια-Μία σοβαρή πάθηση»), Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Στοματική υγεία και πρόληψη»), Θανάσης Μαργαρίτης, Αναισθησιολόγος («Ορισμοί και προβληματισμοί στην πρόληψη»), Κώστας Παππάς, Διευθυντής Καρδιολογίας («Καρδιαγγειακά νοσήματα - Παράγοντες κινδύνου»), Βάια Ρούντου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Μυωπία, γλαύκωμα και καταρράκτης»),   Λαμπρινή Τάτση, Γενικός Ιατρός («Ο ρόλος του οικογενειακού Ιατρού»), Αγαθοκλής Τσατσούλης, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας («Η εξέλιξη της θυρεοειδικής νόσου στην Ελλάδα – Ο ρόλος του ιωδίου και του σύγχρονου τρόπου ζωής»), Σταύρος Σταύρου, πολιτικός επιστήμων – Msc («Χρήση και κατάχρηση του διαδικτύου») και Κώστας Τσαγκλής, δικηγόρος («Νομικά ζητήματα στην υγεία»).