Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Άρθρο του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, με τίτλο: «Το πέρασμα»

 Το πέρασμα

Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα*

Ο ελληνικός λαός επέλεξε στις αρχές του 2015 την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο της μεταπολίτευσης να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που δημιούργησε το ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένο πλέον σύστημα της μεταπολίτευσης. Το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και ανηθικότητας, επιτέθηκε με όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, για να θέσει εμπόδια στη νέα διακυβέρνηση.
Ένα σύστημα που εκτόξευσε το δημοσιονομικό χρέος της χώρας, εκτίναξε την ανεργία και είναι υπεύθυνο για την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας.  Ένα σύστημα που δεν εκμεταλλεύτηκε τις μεγάλες εισροές κεφαλαίων που υπήρξαν εκείνη την περίοδο, καθώς η χρήση τους δεν άφησε παρακαταθήκη τις αναγκαίες υποδομές και συνθήκες, ώστε να δώσουν στη χώρα τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια οικονομία σε γερές και στέρεες βάσεις. Αντίθετα τεράστια ποσά διανεμήθηκαν με αδιαφανείς και εξπρές διαδικασίες σε συγκεκριμένους κρατικοδίαιτους εργολάβους, σε κολλητούς και ημετέρους. Αυτό το σύστημα ήταν συνυφασμένο με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη νομή προνομίων σε λίγους και εκλεκτούς.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ήρθε αντιμέτωπος με άδεια ταμεία, έχοντας απέναντί του θεούς και δαίμονες. Αναλάβαμε να διαπραγματευτούμε μια καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους, σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο, τόσο στο εξωτερικό, όσο και από τις εγχώριες δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο καλό ή το κακό, αλλά ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο. Τον Ιούλιο του 2015 πετύχαμε μια συμφωνία μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον και σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Είχαμε όμως την τιμιότητα να φέρουμε αυτή τη συμφωνία ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος μας εμπιστεύτηκε για μια ακόμη φορά.


Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση και όσοι αποτέλεσαν το παλιό διεφθαρμένο σύστημα, επιδόθηκε σε μια διαρκή προσπάθεια αποδόμησης του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς για αυτούς, αλλά ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, το ηθικό πλεονέκτημα της Κυβέρνησης της Αριστεράς παραμένει αλώβητο. Σε κάθε προσπάθεια σπίλωσής του αποδεικνύεται ότι πρόκειται για κατασκευάσματα συγκεκριμένων κύκλων, τα οποία πάντοτε καταρρέουν. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη, ασκώντας τη διακυβέρνηση με νέους όρους διαφάνειας, ισονομίας και δικαιοσύνης. Η ηθικοποίηση του συστήματος εξουσίας σε όλα τα επίπεδα αποτελεί το σύγχρονο διακύβευμα για να αλλάξει σελίδα ο τόπος. Η αλλαγή που συντελείται δεν είναι εύκολη και απλή. Η ανατροπή κατεστημένων αντιλήψεων και πρακτικών δεν γίνεται με μαγικό ραβδί. Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις για να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα και να νιώσει ο πολίτης ότι κυβερνιέται από ένα σταθερό και αξιοκρατικό σύστημα.
Από τις πρώτες νομοθετικές μας παρεμβάσεις δείξαμε ότι έχουμε τη βούληση να αλλάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε προς όφελος του λαού και της χώρας. Πολύ περισσότερο υπερασπιστήκαμε την κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε το βάρος των καταστροφικών πολιτικών των προηγούμενων δεκαετιών. Πήραμε άμεσα μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στο πλαίσιο της αναδόμησης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Δώσαμε άμεσα τη δυνατότητα πρόσβασης στις δημόσιες δομές του ευαίσθητου τομέα της Υγείας σε περίπου δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους ή άνεργους συμπολίτες μας. Στο ίδιο πλαίσιο της στήριξης και ενίσχυσης των κοινωνικά ευάλωτων και ευπαθών ομάδων στο τέλος 2016 χορηγήσαμε την εφάπαξ 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αποδείξαμε εμπράκτως ότι έχουμε τη βούληση να φέρουμε στο φως τις ατασθαλίες εκείνης της σκοτεινής περιόδου που το πολιτικό σύστημα εξαφάνιζε εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος στις μίζες των εξοπλιστικών και στις φούσκες του Χρηματιστηρίου και τα φόρτωνε στις πλάτες του ελληνικού λαού. Οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί και από τον ίδιο τον λαό. Ανοίγει ο δρόμος όμως να διερευνηθούν και ποινικές πλέον ευθύνες Υπουργών εκείνης της περιόδου. Φέρνουμε ενώπιων του ελληνικού λαού αλλά και της δικαιοσύνης στοιχεία για νέα σκάνδαλα, ενώ όσοι εμπλέκονται σε αυτά και μας κουνούν το δάχτυλο είναι πολιτικά, ηθικά και νομικά εκτεθειμένοι.
Είναι η πρώτη φορά που συγκροτείται Επιτροπή η οποία θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Την ίδια ώρα που έκοβαν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας και αποδομούσαν τις υπηρεσίες σε ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά που πρέπει να απολαμβάνουν οι πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, επέτρεπαν σε ιδιώτες και κύκλους συμφερόντων να βγάζουν χρήματα.
Σήμερα βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει στην οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Προφανώς με συμβιβασμούς και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αλλά και για πρώτη φορά με θετικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και της παιδικής φτώχειας, την επιστροφή της χώρας σε μια εργασιακή κανονικότητα με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και γενικά με τις κοινωνικές πολιτικές που θα υλοποιηθούν χάρη στο δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπει η συμφωνία.
Αν λάβει κανείς υπόψη τους συντριπτικούς συσχετισμούς, τη λεπτή κατάσταση της οικονομίας, την πολιορκία στο εσωτερικό, που περίμενε στη γωνία για να τιναχτεί στον αέρα η διαπραγμάτευση, η συμφωνία κρατάει τον δρόμο ανοιχτό για να περάσει η χώρα απέναντι.
Το πέρασμα στη νέα εποχή χωρίς μνημόνια και καταναγκασμούς προϋποθέτει συλλογική δουλειά με επιμονή, υπομονή και σχέδιο, όραμα και απαλλαγή από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αλλά πάνω από όλα χρειάζεται σύγκρουση με τις αιτίες που μας ανάγκασαν να διαβούμε αυτόν τον δρόμο. Για να προσπεράσουμε την κρίση με όρους αλήθειας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. 


* Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.