Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ομιλία της κας Κατερίνας Συνοδινού με θέμα «Δούλοι-Βάρβαροι στην Αρχαία Ελλάδα» την Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 12:00 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
H Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων έχει την τιμή να σας προσκαλέσει την Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017, ώρα 12:00 το πρωί, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια), στην ομιλία της κυρίας Κατερίνας Συνοδινού, Ομότιμης Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η προσκεκλημένη θα ομιλήσει με θέμα: Δούλοι -  Βάρβαροι στην Αρχαία Ελλάδα
                                                Περίληψη
Στην ομιλία, αρχίζοντας από τον Όμηρο, εξετάζεται ο θεσμός της δουλείας, όπως αναπτύχθηκε κυρίως στην Αθήνα της κλασικής εποχής. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουν τα στοιχεία που συνάγονται από τις πηγές μας για τη σημασία της δουλείας στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Εξίσου ενδιαφέρει ο τρόπος που αντιμετώπιζαν οι Αρχαίοι το θέμα αυτό, οι τυχόν διαφοροποιήσεις τους από εποχή σε εποχή,  οι συνηγορίες υπέρ του θεσμού της δουλείας και η κριτική η οποία ασκήθηκε κατά του  θεσμού αυτού και που στράφηκε κυρίως γύρω από το ζήτημα της φύσει (από τη φύση, εγγενούς στον άνθρωπο) ή νόμω (συμβατικής) δουλείας.
Στην εξέταση οι βάρβαροι, δηλαδή οι ξένοι, οι μη- Έλληνες, υπεισέρχονται στον βαθμό που σχετίζονται με τη δουλεία  και στον βαθμό που από ένα σημείο και πέρα, ιδιαίτερα μετά τους περσικούς πολέμους, ο βάρβαρος ταυτίσθηκε με τον φύσει δούλο. Ας σημειωθεί πως η πλειονότητα των δούλων στην Αθήνα της κλασικής εποχής ήταν βάρβαροι.
Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει Ρεσιτάλ βιολιού με την Ελεάνα Στράτου.
Συνοδεύει στο πιάνο η Θάλεια Παπαγγέλη.
Υπεύθυνη καθηγήτρια η Ναταλία Volckening-Τσουπρά με την υποστήριξη των Ioannina School of Music & Ωδείο Πολυρυθμία


Πρόγραμμα
1. Adagio από τη Sonata no.1 για σόλο βιολί του Johann Sebastian Bach
2. Sonata in F major- Opus 24 for violin and piano - “Spring” του Ludwig van Beethoven
(Σονάτα σε F Major- έργο 24 για βιολί και πιάνο -  “Η άνοιξη”  του Ludwig van Beethoven)
3. Concerto for violin and orchestra - Opus 26 - Prelude του Max Cristian Friedrich Bruch  
(Κοντσέρτο για βιολί και πιάνο –Έργο 26 -Πρελούδιο  του Max Cristian Friedrich Bruch)
4. Meditation από την όπερα Thaϊs του Jules Massenet
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Ιωάννινα 07/03/2017

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας


Κατερίνη Λιάμπη Γεώργιος Ζάχος

Σύντομο Βιογραφικό Ομιλήτριας

Η κ. Κατερίνα Συνοδινού υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το 1975 έως τη συνταξιοδότησή της το 2010.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε πενταετείς (1969-74) μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cincinnati των ΗΠΑ, οι οποίες οδήγησαν σε ΜΑ (Master of Arts 1971) και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) (1974). Έκανε επιπλέον μεταδιδακτορικές σπουδές στο  Τμήμα Κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Bochum της Γερμανίας(1978-79). Το 1983 ανακηρύχθηκε Υφηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Διετέλεσε Διευθύντρια του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας για περισσότερες περιόδους, Πρόεδρος και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, Κοσμητεύουσα της Φιλοσοφικής Σχολής, Διευθύντρια των Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας, μέλος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών  του Πανεπιστημίου  Αγρινίου. 
Έχει διδάξει ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, επίσης στη ΣΕΛΜΕ Ιωαννίνων.
Είναι συγγραφεύς πολλών σημαντικών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων.