Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των εισαγόμενων πυρκαγιών στο γραφείο της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στα Ιωάννινα

Η βελτίωση της συνεργασίας για την εφαρμογή συντονισμένων μέτρων και δράσεων με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ελληνοαλβανική μεθόριο, καθώς και πρακτικά ζητήματα που αφορούν στην προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, εξετάστηκαν στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (6/5/14) στο γραφείο της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στα Ιωάννινα.
Στη σύσκεψη προήδρευσε η Γενική Γραμματέας Βίκυ Ευταξά και συμμετείχαν ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ηπείρου Αρχιπύραρχος Βασ. Κώνστας, οι Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας Πύραρχος Γ. Χαβέλας και Αντιπύραρχος Λ. Γκιόκας αντίστοιχα, ο Προϊστάμενος Γραφείου Επιχειρήσεων ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου πυραγός Φ. Δεληγιάννης, ο Προϊστάμενος Διοικητικής Υποστήριξης ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου πυραγός Δημ. Τσουμάνης, ο Υποδιοικητής της 8ης Μεραρχίας συνταγματάρχης Δημ. Μπολομύτης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημ. Ζήκος, ο Διευθυντής Δασών Ιωαννίνων Νικ. Παπαευθυμίου, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας Σουλτάνα Γιανακοπούλου.   
Βασικός στόχος της συνάντησης, ήταν να εξετασθεί η κατάσταση του οδικού δασικού δικτύου πρόσβασης στην παραμεθόριο περιοχή Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, η συντήρησή του, καθώς και η συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εκτός των άλλων συζητήθηκε η κατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού και των μηχανημάτων που διατίθενται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, όπως και οι δυνατότητες συνεννόησης με τις αντίστοιχες αλβανικές αρχές. Συμφωνήθηκε επίσης πως σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι δήμοι, τόσο γιατί τμήματα των δασικών δρόμων ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, όσο και για το γεγονός ότι διαθέτουν συγκεκριμένα κονδύλια για την αντιπυρική προστασία. Κρίθηκε δε, απαραίτητη η συγκρότηση, στο μέλλον, ενός εποπτικού μηχανισμού που θα ελέγχει τη διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη για την πυροπροστασία. 
Κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων που συμμετείχαν στη σύσκεψη και εκφράστηκε στις τοποθετήσεις τους είναι πως ο σωστός συντονισμός και η έγκαιρη ενεργοποίηση, θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι όσο το δυνατό λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις.
Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόνισε παίρνοντας το λόγο ο Διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Ηπείρου και ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αντιπυρικών ζωνών στα σημεία της οριογραμμής όπου εκδηλώνονται συνήθως πυρκαγιές.
Από την πλευρά του ο Υποδιοικητής της 8ης Μεραρχίας υπογράμμισε πως ο στρατός πάντα επικουρεί την πυροσβεστική στο έργο της κατάσβεσης και ανακοίνωσε πως τα φυλάκια στη μεθόριο λειτουργούν και ως παρατηρητήρια προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές εν τη γενέσει τους.
Στη σημασία της άμεσης επέμβασης όταν εκδηλώνεται μια εισαγόμενη πυρκαγιά στάθηκε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, και υπογράμμισε πως ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι πανέτοιμος και μέσα σε ελάχιστες ώρες από την εκδήλωση της πυρκαγιάς επεμβαίνει και δημιουργεί αντιπυρικές ζώνες.
Στην εν γένει προετοιμασία των δασικών υπηρεσιών αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής Δασών απαριθμώντας τα εξής:
Οι δασικές υπηρεσίες είναι έτοιμες μετά την κατανομή και διάθεση των σχετικών πιστώσεων να προβούν στη συντήρηση, βελτίωση και τον καθαρισμό του δημόσιου δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, τους παρόδιους καθαρισμούς βλάστησης, την συντήρηση και καθαρισμό υδατοδεξαμενών υδροληψίας.
έχουν απευθύνει έγγραφα προς τους δήμους της περιοχής ευθύνης τους προκειμένου να προβούν και εκείνοι στην συντήρηση του δημοτικού δασικού οδικού δικτύου, των υδατοδεξαμενών και των σημείων υδροληψίας (κρουνών) καθώς και στον καθαρισμό περιαστικών δασυλλίων, αλσών και κοινόχρηστων εκτάσεων.
Τέλος συνεχίζουν το πρόγραμμα εποχούμενων περιπολιών για την πάταξη τόσο της λαθροϋλοτομίας, όσο και της πυροπροστασίας.
Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας, υπογράμμισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, γραφείο Πολιτικής Προστασίας, Διευθύνσεις Δασών και Δασαρχεία θα είναι σε κατάσταση επιφυλακής και σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους φορείς για την πρόληψη και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.