Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Οι εταιρείες φυσικών καλλυντικών ανοίγουν την καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Σε πολλά υποσχόμενο πεδίο δράσης εξελίσσεται η αγορά των αρωματικών φυτών με σημαντικές αποδόσεις για καλλιεργητές που διαθέτουν-ή θέλουν να επενδύσουν- τα απαραίτητα εχέγγυα, όπως υποδομές και τεχνογνωσία.
Επιχειρηματικοί όμιλοι με ισχυρό brand name και εξωστρεφή προσανατολισμό έχουν δημιουργήσει σημαντική παραγωγική βάση.
Επιχειρηματικοί όμιλοι με ισχυρό brand name και εξωστρεφή προσανατολισμό έχουν δημιουργήσει σημαντική παραγωγική βάση.
Με οδηγό, λοιπόν, τις τάσεις της αγοράς και την ανάπτυξη της βιομηχανίας, τα αρωματικά φυτά διεκδικούν τη δική τους θέση στο καλλιεργητικό καλάθι. 
Τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις καταγράφουν σημαντική αύξηση της ζήτησης για λεβάντα, άρνικα, αλθέα, καλεντούλα, θυμάρι, ηλίανθο, εχινάκεια, φασκόμηλο, αλόη, σύμφυτο, εχινάκεια, τσάι του βουνού ακόμα και για την «ταπεινή» τσουκνίδα.
Όπως αναφέρουν στο ρεπορτάζ της Agrenda στελέχη της βιομηχανίας, η ελληνική χλωρίδα είναι πλούσια σε φυτά και βότανα ωστόσο η συστηματική καλλιέργειά τους βρίσκεται σχεδόν σε εμβρυϊκό επίπεδο. 
Οι ίδιοι θεωρούν ότι η «ισχνή» ενασχόληση των αγροτών μαζί τους οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν αποκτήσει την γνώση και άρα την εξοικείωση σε σχέση με άλλα προϊόντα της γης. Είναι ενδεικτικό ότι η καλλιεργητική αξιοποίηση των ενδημικών & φαρμακευτικών φυτών δεν ξεπερνά το 1%.



Όμως και η βιομηχανία καλλυντικών επιβεβαιώνει ότι το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες παραγωγοί έχουν αρχίσει να βλέπουν με άλλο... μάτι αυτού του είδους τις καλλιέργειες αναγνωρίζοντας -εμμέσως πλην σαφώς- τις δυναμικές προοπτικές που συγκεντρώνουν και άρα τα αξιόλογα έσοδα που μπορούν να δημιουργήσουν. Τουλάχιστον τρεις μεγάλες ελληνικές εταιρείες (Κορρές, Apivita, Fresh Line) και αρκετές μικρότερες βρίσκονται αυτό τον καιρό σε αναζήτηση παραγωγών-συνεργατών ώστε να εξασφαλίσουν σταθερή και ποιοτική πρώτη ύλη.
Εις άγραν και νέων συνεργατών ο Κορρές
Σε αναζήτηση επιπλέον συνεργατών για να την προμηθεύουν με φυτά και βότανα της ελληνικής υπαίθρου βρίσκεται η εταιρεία Κορρές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εταιρεία σχεδιάζει την επέκταση των συνεργατών της στα εξής φυτά: Καλεντούλα, Αμύγδαλο, Τσάι Βουνού, Φασκόμηλο, Εχινάκεια, Θυμάρι και Ηλίανθος.
Στέλεχος της εταιρείας μας επεσήμανε ότι τα ελληνικά βότανα αποτελούν βασικό κεφάλαιο για την Κορρές και γι’ αυτό επενδύει από την αρχή της πορείας της με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίησή τους.
Η επιστημονική μελέτη των ιδιοτήτων των βοτάνων, το διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο «ηθικών συνεργασιών» στις βιολογικές καλλιέργειες και η παροχή κινήτρων, αλλά και η δημιουργία μίας πρότυπης Μονάδας Εκχυλίσεως των βιολογικών βοτάνων που προέρχονται από αυτές τις συνεργασίες, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας που καταβάλλει η εταιρεία, σύμφωνα με το στέλεχός της.
Η εταιρεία διδάσκει τους συνεργάτες της τη βιολογική γεωργία και τα βιώσιμα γεωργικά συστήματα. Τους βοηθάει σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας και της συγκομιδής σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τους στηρίζει οικονομικά μέσω της αγοράς των προϊόντων τους που αξιοποιούνται στα σκευάσματά της. Υποστηρίζει αποκλειστικά τη βιολογική γεωργία μέσω συμβατικών συμφωνιών, ενώ εκπαιδεύει και συμβουλεύει, όπου είναι απαραίτητο.
Μερικά παραδείγματα συμπράξεων της εταιρείας με βιοκαλλιεργητές είναι με την Μαρία Κομίνη, Θεσπρωτία για το Φασκόμηλο, με την Βασιλική Γκουντρουμπή Λάρισα για το Αμύγδαλο, με τη Γεωργία Κληρονόμου στη Σάμο για το Μελισόχορτο-Λουίζα, με τον Κώστα Παπάζογλου από τη μονάδα αρωματικών φυτών «ΔΡΟΓΗ», στην Κομοτηνή.
Παράλληλα συνεργάζεται με την Ενωση Κροκοπαραγωγών Κοζάνης από την οποία προμηθεύεται σαφράν, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Αγρινίου που παραδίδει στην εταιρεία Χαμομήλι και με τον Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τη Μαστίχα.
Ο Γιώργος Κορρές, ξεκίνησε να εργάζεται στο παλαιότερο ομοιοπαθητικό φαρμακείο της Ελλάδας, το οποίο ανέλαβε πλήρως το 1992. Στα χρόνια που ακολούθησαν, δημιούργησε ένα εργαστήριο παραγωγής ομοιοπαθητικών σκευασμάτων στα πρότυπα των πιο σύγχρονων της Ευρώπης.
Το 1996, ίδρυσε την «ΚΟΡΡΕΣ Φυσικά Προϊόντα», με στόχο τη δημιουργία προϊόντων με βότανα. Ο Γιώργος Κορρές συμμετέχει στην Έρευνα και Ανάπτυξη σε συνεργασία με το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα παγκόσμια κέντρα ερευνών.
Σήμερα αριθμεί 23 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε πάνω από 6.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.
Τι ζητά ο Κορρές
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agronews η εταιρεία Κορρές ψάχνει
● Καλεντούλα
● Αμύγδαλο
● Τσάι Βουνού
● Φασκόμηλο
● Εχινάκεια
● Θυμάρι
● Ηλίανθο
Η επιλογή της Κορρές να μην καλλιεργεί με δικό της δυναμικό είναι συνειδητή για να μην ανταγωνιστεί τους παραγωγούς.
Αγγλία, Γερμανία, Ασία «χτυπά» η Fresh Line
Αναζητούμε τα συστατικά των προϊόντων μας από την ελληνική ύπαιθρο, μας λέει διοικητικό στέλεχος της εταιρείας Fresh Line. 
Ενδεικτικά, σημειώνει η ίδια πηγή το νερό σε όλες τις εντατικές μας θεραπείες για το πρόσωπο και τα μαλλιά έχει αντικατασταθεί με ένα έκχυμα από 8 βιολογικά βότανα τα οποία προμηθευόμαστε από παραγωγούς στην Κρήτη.
Θέλουμε επισημαίνει το στέλεχος της εταιρείας τα προϊόντα μας να είναι εκτός από φρέσκα και φυσικά. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η ίδια πηγή χρησιμοποιούμε μεταξύ άλλων τσάι του βουνού και κισσό από το Πήλιο, ελαιόλαδο και φύλλα ελιάς από τη Καλαμάτα, Μεσσηνία, μέλι από τη Φθιώτιδα, ευκάλυπτος από τη Χαλκιδική, δίκταμο, θυμάρι, φασκόμηλο, χαμομήλι, ματζουράνα, δεντρολίβανο και λεβάντα από την Κρήτη.
Σε γενικές γραμμές η εταιρεία ενδιαφέρεται για φαρμακευτικά βότανα και φυτά μεσογειακής χλωρίδας μεταξύ των οποίων είναι η Αρνικα, η Αλθέα, η Τσουκνίδα, το Σύμφυτο και η Αλόη.
Η εταιρεία μετρά ήδη πάνω από 20 χρόνια ιστορία.
Όλα ξεκίνησαν το 1992, όταν η Μάυρα Βαγιωνή δημιούργησε τη Fresh Line.
Σήμερα, η Fresh Line υπογράφει ένα μεγάλο διεθνές Δίκτυο καταστημάτων και shop-in-shop σε πολλές χώρες, ένα πρότυπο εργοστάσιο παράγωγης και μια μεγάλη ομάδα με εξειδικευμένα στελέχη.
Η εταιρεία αριθμεί πλέον 100 υπαλλήλους και διαθέτει δική της μονάδα παραγωγής εκτάσεως 2.500 τ.μ στο Μαρκόπουλο, Αττικής.
Για το 2013 στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ασία.
Ταυτόχρονα, εξετάζεται για το 2014 και η επέκταση στην αγορά της Αμερικής, που παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγικός στόχος.
Με το συμβόλαιο στο χέρι η Apivita
Βιολογικές καλλιέργειες αρωματικών σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, στις Καρυές Ολύμπου, στο Γραμματικό Καρδίτσας, στις Ρίζες Αρκαδίας και στο Δομοκό Φθιώτιδας έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Apivita μέσω της θυγατρικής της Apivita Farm. Η ίδρυση της τελευταίας –που αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της μεταποίησης (Αpivita) και του πρωτογενούς τομέα- αποτυπώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη «δίψα» της εταιρείας για εγχώρια πρώτη ύλη.
Σε συνεργασία με βιοκαλλιεργητές, στις παραπάνω περιοχές παράγονται τσάι του βουνού, βαλσαμόχορτο, λεβάντα, μελισσόχορτο, χαμομήλι, φασκόμηλο, αμαμελίδα, θυμάρι, μαντζουράνα και δενδρολίβανο με τις συνολικές εκτάσεις να ξεπερνούν τα 150 στρέμματα.
Μέχρι στιγμή η Apivita προμηθεύεται από παραγωγούς ελληνικά αυτοφυή και ενδημικά βότανα που καλύπτουν περίπου το 70% των αναγκών της ενώ αναζητά νέες συνεργασίες με καλλιεργητές καθώς έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2015 να προμηθεύεται όλα τα βότανα που φύονται (δηλαδή σε ποσοστό 100%) αποκλειστικά από τοπικούς παραγωγούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, για τα σχέδια της εταιρείας που αφορούν νέες συνεργασίες με παραγωγούς –μέσω, μάλιστα, συμβολαίων- ενημέρωσε η διοίκηση τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρη κατά την προ μερικών μηνών επίσκεψη του τελευταίου στις εγκαταστάσεις της Apivita.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία εφαρμόζει ορθή πρακτική βιολογικής καλλιέργειας με τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ενώ έχει αναπτύξει πρότυπη μελισσοκομική μονάδα για την παραγωγή μελιού, βασιλικού πολτού, κεριού, γύρης και πρόπολης.
Το 2011 ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση σε νέο εργοστάσιο στο Μαρκόπουλο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τεχνολογία αιχμής σε θέματα ενέργειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το «πράσινο» εργοστάσιο σχεδιάστηκε κατά τις αρχές της βιωσιμότητας και περιλαμβάνει πρόβλεψη για διαχείριση του νερού, της γεωθερμίας, των φωτοβολταϊκών συστημάτων κλπ.
Το 2012 ο τζίρος της εταιρείας φαρμακευτικών καλλυντικών –που ίδρυσαν τη δεκαετία του 1970 οι φαρμακοποιοί Νίκη και Νίκος Κουτσιανά- ανήλθε στα 28,5 εκατ. ευρώ ενώ τα προϊόντα της πωλούνται σε χιλιάδες φαρμακεία στην Ελλάδα. Διεθνώς η Apivita έχει φυσική παρουσία σε 11 χώρες παγκοσμίως: Αυστραλία, Βέλγιο, Κύπρο, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία και ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr