Tο 2009 είχε αναδειχθεί ο «Μίστερ Διευθύνων Σύμβουλος» της Τουρκίας, ως επικεφαλής της Coca Cola Icecek. Δηλαδή μιας εταιρείας που παράγει και διαθέτει τα προϊόντα της σε ένα καταναλωτικό κοινό 360 εκατ. ατόμων, με εργοστάσια σε 10 συνολικά χώρες, στην Τουρκία, το Πακιστάν, στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, κι ένα σύνολο 9.000 εργαζομένων.
Το μέγεθος των καθαρών εσόδων από πωλήσεις για το 2011, που ήταν ο τελευταίος χρόνος του στο τιμόνι της Coca Cola Icecek, έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας συγχρόνως μια αύξηση πωλήσεων της τάξης του 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο καλύτερος διευθύνων σύμβουλος της Τουρκίας, όπως τον είχε αναδείξει για το 2009 η διεθνούς κύρους Thomson Reuters Extel, είναι ο Ιρλανδός Μάικλ Α. Ο΄Νιλ. Ο άνθρωπος που από την περασμένη Τετάρτη πήρε και τον τίτλο του «Μίστερ Δωδώνη», αφού ανέλαβε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης γαλακτοβιομηχανίας μετά την πώλησή του 67,77% της ΑΤΕ σε εταιρεία που ελέγχεται από τη διεθνή επενδυτική εταιρεία Strategic Initiatives(S.Ι.). Με ένα 10% στην εταιρεία αυτή συμμετέχει και η ελληνική Simoς Food.
Γιατί όμως ο Μίστερ Coca Cola Icecek, με ένα πλούσιο βιογραφικό μέχρι τώρα, που διαχειριζόταν ετήσιες πωλήσεις του μεγέθους των 3,5 δισ. ευρώ, άφησε από την αρχή του 2012 έναν τέτοιον κολοσσό, παραμένοντας μόνο ως μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, για να έρθει και να αναλάβει τη μικρή Δωδώνη, που αγοράσθηκε μόλις 20,8 εκατ. ευρώ;
Ψάχνει μόνιμη κατοικία
Γιατί να αφήσει την πολύβουη Κωνσταντινούπολη των κοντά 20 εκατομμυρίων κατοίκων και ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή και να έρθει στα Γιάννενα των μόλις 80.000 κατοίκων;
Και με σκοπό μάλιστα, όπως λένε οι συνεργάτες του, να εγκατασταθεί μόνιμα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου;
Προσθέτουν μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα αφήσει το πολυτελές ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει στα Γιάννενα και θα αναζητήσει μόνιμο κατάλυμα.
Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρούν να δώσουν ψύχραιμα απάντηση, σε μια προσπάθεια να προδιαγράψουν το μέλλον της Δωδώνης, παράγοντες τόσο στα Γιάννενα όσο και στην Αθήνα.
Μετά την εξαγορά
Έντονες επιφυλάξεις των φορέων για το τίμημα του deal
Το τίμημα που αγοράσθηκε η Δωδώνη είναι πολύ μικρό σε σχέση με την πραγματική αξία της εταιρείας, θα μας πει γνωστός πολιτικός παράγοντας της Ηπείρου και οι προσδοκίες της ΑΤΕ όταν ξεκίνησε τη διαδικασία της πώλησης από το 2011 ήταν για διπλάσιο ποσό, ενώ τελικά η απόφαση της εκχώρησης πάρθηκε από πολύ ψηλά στην κυβέρνηση, θα προσθέσει.
Είναι γεγονός ότι η πώληση της Δωδώνης βρήκε μεγάλες αντιδράσεις στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας της Ηπείρου. Πολλοί μάλιστα, ανάμεσά τους και πολιτικοί παράγοντες των κυβερνητικών κομμάτων, είχαν μιλήσει ακόμη και για casus belli.
Η ίδια η πώληση άφησε πολλά ερωτηματικά. Τα διατυπώνουν οι ΕΑΣ Ηπείρου που συνεχίζουν να κατέχουν το 32,23 % της «Δωδώνης» και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων (κατέχει το 24,78% της «Δωδώνη») Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.
Πρωτάρα στον κλάδο
Πώς γίνεται, όπως λέει, ένας που χρωστάει στη «Δωδώνη» 12 εκατ. ευρώ, η Simoς Food, και είναι διακινητής προϊόντων της, να εμφανίζεται σήμερα ως συμμέτοχος στην αγορά της, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά από τα 20.8 εκατ. ευρώ που έδωσε η εταιρεία-κοινοπραξία για να αγοράσει τις μετοχές της βιομηχανίας τα μισά και παραπάνω τα χρωστάει ήδη ένα μέλος της;
Ακόμη το μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας είναι μόλις 250.000 αγγλικές λίρες-310.000 ευρώ- δηλ. ένα ποσό που δεν παραπέμπει σε οικονομικά εύρωστη επιχείρηση, ενώ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τον τομέα της γαλακτοκομίας, έναν τομέα που έχει τεράστιο ανταγωνισμό και είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε κάποιους που δεν τον γνωρίζουν να ανταποκριθούν σε αυτόν, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων.
Ο ίδιος ο Μάικλ Α. Ο΄Νιλ περιέγραψε τη Strategic Initiatives ως μία «διεθνή επενδυτική εταιρεία» και όχι επενδυτικό fund, που αποτελείται από επτά εταίρους-φίλους ρωσικής, γαλλικής και βρετανικής εθνικότητας -ξέχασε ίσως τον εαυτό του- οι οποίοι επενδύουν τα προσωπικά τους κεφάλαια στη «Δωδώνη», που προέρχονται από μερίσματα και κέρδη τρεχουσών και προηγούμενων επενδύσεων.
Κι ακόμη ότι πέρα από αυτά δεν θα χρησιμοποιήσουν καμία τραπεζική χρηματοδότηση. Επιπλέον υποστηρίζει ότι αν η υπόθεση «Δωδώνη» πάει καλά σκοπεύουν να προχωρήσουν και σε άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Τι φοβούνται
Tα κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Όλα τα παραπάνω είναι αυτά ακριβώς που πληθαίνουν τα ερωτηματικά και τις επιφυλάξεις.
Ποιοι είναι αυτοί που πήραν το ρίσκο να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσα στο σημερινό ρευστό οικονομικό της περιβάλλον; «Το επιχείρημα των πέντε ή επτά φίλων που ξαφνικά εκεί όπου κάθονταν αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στην Ήπειρο -λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων- νομίζω ότι είναι μάλλον για αδαείς».
Ποιοι πραγματικά βρίσκονται πίσω από την εταιρεία-κοινοπραξία; Μήπως ο Μάικλ Α. Ο΄Νιλ με τις περγαμηνές που διαθέτει, μπήκε μπροστά για επικοινωνιακούς λόγους, ώστε να κλείσουν στη φάση αυτή τα στόματα;
Μήπως αγοράζοντας πολύ φθηνά τη ΔΩΔΩΝΗ την πουλήσουν πολύ σύντομα σε τρίτους;
Μια τέτοια κίνηση σε ένα εξάμηνο μπορεί να αποφέρει κέρδη πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, υποστηρίζει ο Χρ. Μπαλτογιάννης, που δεν αποκλείει ότι μπορεί να συμβεί και αυτό το σενάριο.
Οι εντυπώσεις
Όλα τα παραπάνω προσπάθησαν να διασκεδάσουν τόσο ο Ο΄ Νιλ όσο και οι δύο Έλληνες συνεργάτες του, ο Θεσσαλονικιός Κώστας Ιωακειμίδης, που εμφανίζεται ως διευθυντής της S.I. στην Ελλάδα και ο Ιωάννης Βιτάλης.
Να αναφέρουν ότι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Δωδώνης» υπήρξε στο παρελθόν πρόεδρος της ρωσικής Wimm Bill Dann που δραστηριοποιείται στον τομέα των γαλακτοκομικών και τροφίμων.
Να υποσχεθούν ανάπτυξη της «Δωδώνης», επενδύσεις και το λανσάρισμα καινούργιων προϊόντων και να ζητήσουν περισσότερο γάλα από τους κτηνοτρόφους ώστε να υποστηριχτεί η παραγωγή του εργοστασίου.
Ο αυθόρμητος κύριος Ο΄Νιλ
«Γινόμαστε πολίτες Ιωαννίνων»
«Καλημέρα σας, είμαι ο Μάικ Ο' Νιλ». Με τον τρόπο αυτό και τον αυθορμητισμό που διακρίνει τους Ιρλανδούς, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» έσπευσε να αυτοσυστηθεί την περασμένη Τετάρτη στους δημοσιογράφους και τα μέλη των τηλεοπτικών συνεργείων, λέγοντάς τους το «καλημέρα» στα ελληνικά και να αναφέρει «ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι που γινόμαστε πολίτες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου».
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr