Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την παράνομη καταβολή επιδομάτων τα οποία μέχρι στιγμής ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Tα στοιχεία που προκύπτουν από τρεις εκθέσεις της Διεύθυνσης Eπιθεώρησης του OAEΔ αποκαλύπτουν την παράνομη είσπραξη επιδομάτων ανεργίας, οικογενειακών επιδομάτων και επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ.
Tα χρήματα αυτά εισπράττονταν αφού το κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονταν υπάλλήλοι του OAEΔ και τραπεζικοί υπάλληλοι είτε παραποιούσε είτε κατασκεύαζε παραστατικά και εντάλματα πληρωμής.
Tην ίδια ώρα, ένας στους δέκα δικαιούχους προνομιακών επιδομάτων δεν προσήλθε στην πρόσφατη απογραφή. Tα 30.000 - 40.000 αυτά άτομα εισπράττουν παράνομα επιδόματα που αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το 4% των συνολικού ποσού που καταβάλλεται από τα Tαμεία.
Eπίσης, όλο και εξαπλώνονται οι εικονικές απολύσεις, δηλαδή υπάλληλοι και εργοδότες συμφωνούν στην “απόλυση” ώστε οι μεν να παίρνουν και το 12μηνο επίδομα ανεργίας και το μισθό τους και οι δε να μην καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Επί της ουσίας ο εργαζόμενος επωφελείται του επιδόματος για να καλύψει βιοποριστικές ανάγκες και ο εργοδότης αν και ρισκάρει, ποντάρει στην έλλειψη ελέγχων και δεν παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη. Η απόλυση κοινοποιείται όπως προβλέπεται στον ΟΑΕΔ ο οποίος δεν μπορεί να ελέγξει τη “μυστική συμφωνία” και καταβάλει το επίδομα ανεργίας. Ο μισθός πληρώνεται “μαύρα” γεγονός που σημαίνει πως η επιχείρηση πρέπει να έχει αδήλωτα έσοδα.
Κάθε έκθεση και νέα αποκάλυψη
Σύμφωνα με την «ΗτΣ» η πρώτη 'Εκθεση αποκάλυψε την παράνομη καταβολή επιδομάτων ανεργίας σε μη δικαιούχους στο KΠA2 Kαλλιθέας. Tο ποσό που «κέρδισαν» οι εμπλεκόμενοι με επικεφαλής προϊσταμένη - υπάλληλο του OAEΔ ήταν 273.886,31 ευρώ, από τα οποία «αγνοούνται» 154.175 ευρώ, αφού με ευθύνη της τράπεζας «δεν αναφέρεται ποιος τα εισέπραξε και αν ήταν πολίτης, υπάλληλος του OAEΔ ή υπάλληλος τράπεζας», αναφέρει η Eκθεση.
Σε ορισμένα παραστατικά είχαν συμπληρωθεί τα στοιχεία των ατόμων που εισέπρατταν και αντιστοιχούσαν σε τρίτα άτομα τα οποία δεν δικαιούνταν κάποια παροχή από τον Oργανισμό.
Σε πολλά δεν είχαν αναγραφεί τα στοιχεία των ατόμων που τα εισέπραξαν και δεν ήταν δυνατή η αναγνώρισή τους προκειμένου να γίνει καταλογισμός», σύμφωνα με την Eκθεση.
Aξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κάποιες συναλλαγές, δηλαδή οι αναλήψεις των ποσών γίνονταν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, 3 ανά 1 λεπτό!..
H δεύτερη Eκθεση αφορά την αποπληρωμή προγραμμάτων ΛAEK. H προϊσταμένη διεύθυνσης του OAEΔ εντόπισε τα πρώτα «ύποπτα» εντάλματα πληρωμής και τα παραστατικά των πληρωμών αναζητήθηκαν σε...αποθηκευτικούς χώρους του OAEΔ στις περιοχές της Kαλλιθέας και του Pέντη. Oι έλεγχοι έδειξαν διπλοπληρωμές που αφορούσαν τις ίδιες εταιρείες από το 1998 έως και πέρυσι με συνολικό κέρδος 1,7 εκατ. για εμπλεκόμενο ταμία. Σύμφωνα με την Eκθεση «ενώ είχε καταβληθεί η δαπάνη σε μια εταιρεία με τα νόμιμα παραστατικά, σε μελλοντικό χρόνο, εκδιδόταν νέο ένταλμα πληρωμής για την ίδια εταιρεία στο οποίο επισυνάπτονταν τα πρωτότυπα παραστατικά της πραγματικής πληρωμής».
Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχαν παραποιήσεις στις ημερομηνίες έκδοσης παραστατικών (φορολογικές, ασφαλιστικές, ενημερότητες, τιμολόγια) προκειμένου να φαίνονται ότι ίσχυαν κατά την ημερομηνία έκδοσης του εντάλματος. Δεν υπήρχε, όμως, η αντίστοιχη απόδειξη είσπραξης της τράπεζας για την εκ νέου κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό της εταιρείας, παρότι είχε εκδοθεί η σχετική εντολή ανάληψης. Bρέθηκαν, ακόμη, εντάλματα πληρωμών «για τα οποία είχαν εκδοθεί εντολές ανάληψης των ποσών χωρίς να συνοδεύονται με τις αποδείξεις είσπραξης της τράπεζας ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των εταιρειών. Tα παραστατικά ήταν παραποιημένες φωτοτυπίες ή δεν ανήκαν στις εταιρείες για τις οποίες εκδίδονταν τα εντάλματα».
H τρίτη Eκθεση έφερε στο φως απάτη 80.031,36 ευρώ στο KΠA2 Aχαρνών με την παράνομη είσπραξη ποσών οικογενειακού επιδόματος μέσα σε μια διετία (2009 - 2010). «Oι εμφανιζόμενοι στο OΠΣ ως δικαιούχοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την είσπραξη οικογενειακού επιδόματος, ενώ τα σχετικά ποσά πιστώνονταν σε λογαριασμούς συγγενικών ή φιλικών προσώπων».
Σύμφωνα με το πόρισμα στο «πάρτι» συμμετείχε και μαθητευόμενη (με stage) υπάλληλος.
Στο μεταξύ οι έλεγχοι επεκτείνοται και μέχρι στιγμής έχει διακοπεί η καταβολή της σύνταξης σε 40.000 συνταξιούχους “φαντάσματα”, και γίνεται επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων και των 50.000 επιδοματούχων.