Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Η Δυτική Ελλάδα προσφορότερη για εξόρυξη υδρογονανθράκων

Την εκτίμηση ότι οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο και νότια Πελοπόννησος) είναι αυτές που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να «δώσουν» υδρογονάνθρακες, στο πλαίσιο των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, πραγματοποίησε ο διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής στα ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου.

Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου του ΑΠΘ με θέμα: «Αναζήτηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε ότι απαιτείται πολύ δουλειά και εξωστρέφεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος για το promotion της πετρελαϊκής αγοράς, ώστε να έρθουν διεθνείς επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, ανέφερε πως οι συγκεκριμένες περιοχές είναι εκτός ενδιαφέροντος στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά. «Είναι ένα σενάριο με πολύ λίγες πιθανότητες υλοποίησης και εξαιρετικά μεγάλα κόστη γεωτρήσεων και ουσιαστικά σήμερα είναι αδύνατη η αξιοποίηση των εν λόγω κοιτασμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων, ο κ. Γρηγορίου εκτίμησε πως το πρώτο τρυπάνι δεν μπορεί να μπει πριν από την πάροδο 4-5 ετών, ενώ, εφόσον βρεθούν κοιτάσματα, χρειάζονται άλλα 2-3 χρόνια για να γίνει η εκμετάλλευση.
Επιπλέον, επανέλαβε ότι το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για τη δημιουργία κοινοπραξίας με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό που αφορά τον Πατραϊκό Κόλπο, τα Γιάννενα και το Κατάκολο.
Να σημειωθεί πως σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση των οκτώ ξένων εταιρειών, οι όποιες κατέθεσαν τελικά προσφορές στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η αξιολόγηση των προσφορών να ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή στις αρχές Απριλίου.


ΠΗΓΗ: http://www.boria.gr